Hae
Roosa Blom

1-vuotiaan vaatekaappi

Kyselin Instagramissa (seuraa @roosablom), että haluaisitteko mielummin esittelyn 1-vuotiaan vaatekaapin sisällöstä vai vertailun eri merkkien harkkahousuista. Äänestitte vaatekaappi-postauksen puolesta joten harkkahousuista esittelyä myöhemmin! Instagramissa päivittelen ahkerasti stoorin puolelle, joten jos haluat nähdä kurkistusta elämääni hieman paremmin niin kannattaa seurata siellä.

 

Taaperon vaatekapseli

Olen yrittänyt koko ajan enemmän ja enemmän luoda muksulle toimivaa ja minimalistista vaatekaappia. Niin, että vaatteita on riittävästi muttei liikaa. Sekä yläosat ja alaosat sopivat keskenään. Alaosissa suosin yksivärisiä ja neutraaleja värejä. Yläosat taas saavat olla minkäväriä vaan. Näin kaikki vaatteet sopivat keskenään yhteen ja ei ole väliä mitkä vaatteet nappaa päälle. Varsinkin mies ei välitä mitä laittaa kunhan vaan vaatteet on päällä. Vaikka varsinaisesti en ole vaatekapselia tehnyt olen yrittänyt soveltaa sieltä vinkkejä muksun vaatekaappiin. Huomaan, että kaikessa yksinkertaisestaminen helpottaa arkea huomattavasti. Seuraavaksi pitäisi käydä oma vaatekaappi läpi..

 

Perusvaatteet riittää

Pääsääntöisesti käytetään pitkähihaisia paitoja ja pitkälahkeisia housuja. Myös kuumina päivinä, koska suojataan auringolta ensisijaisesti vaatteilla ulkona ollessa. Kesällä hieman tuulisena tai viileampänä päivänä laitetaan ulos huppari. Kylmemmällä kelillä välikausihaalari. Sisällä saatetaan laittaa t-paita, jos on oikein kuuma. Shortseja käytetään harvoin ja yleensä mielummin ollaan pelkällä vaipalla tai harkkahousuilla. SuperJellonan bokserimalliset harkkahousut käyvät myös shortseista. Olen luopunut bodeista jo pitkään aikaa sitten. Kun aloitimme kunnolla pottailemaan 8 kuukauden iässä tuntuivat bodyt epäkäytännöllisiltä. Tavalliset housut ja paita on paljon helpompi. Kun keväällä oli vielä kylmiä kelejä ja lapsemme nukkui päiväunet vaunuissa ulkona niin silloin body oli hyvä. Paita saattoi nousta hieman ja selkä jäädä paljaaksi, mutta body pysyi paikallaan. Kuitenkaan sisällä en kokenut niitä enää hyväksi.

Tämä lastenvaate-buumi on hyvin mielenkiintoinen ilmiö. Olen työskennellyt koko ikäni eettisen ja ekologisen muodin parissa ja seurannut monien lastenvaatebrändien kasvua ihan läheltä. Olen iloinen, että laadukkaat, eettisesti valmistetut vaatteet nousevat. Samaan aikaan en ymmärrä äitien järjetöntä haippausta siitä, että lapsen päällä on vain tiettyjä merkkivaatteita. Tuntuu, että niitä ostetaan vain merkin takia. Lapsista tehdään pieniä muotinukkeja ja kaikki mätsää aina sukista hiuspantoihin. Eikä siinä mitään pahaa ole, mutta välillä tuntuu että hommat menee ihan överiksi. Totta kai tykkään, että lapsella on hienot vaatteet, mutta olen nykyään vähän realisti. Mielestäni jos vaatteet on siistit ja ihan ok niin se riittää. Meidän lapsi kulkee pääsääntöisesti kirpparilta ostetuissa perusvaatteissa. Olen myös miettinyt, että kuinka paljon tämä merkkivaate-buumi aiheuttaa lapsien välille jo pienestä pitäen eriarvoisuutta. Mutta pysyäkseni postauksen aiheessa kirjoittelen tuosta ajatuksiani myöhemmin lisää.

Kaikki vaatteet kirpputorilta

En ole ensimmäisen vauvavuoden aikana joutunut ostamaan meidän lapselle yhtään vaatteita tai asusteina uutena. Ainut mitä olen ostanut uutena on sukat ja niitä olen myös ostanut käytettynä. Kerhotossut myös ostin uutena päiväkotia varten sillä niitä ei meinannut löytyä (edes uutena) koossa 20 mistään. Kaikki tossut alkoivat koosta 23. Moni äiti sanoo, että jossain vaiheessa kirpputorilta ei enään löydä lapsille vaatteita. On totta, että pieniä kokoja 50-62cm löytyy aivan järjettömästi lähes käyttämättöminä. Yritän aina olla yhden koon edellä ja jos satun kirpparilta löytämään niin ostan jo muutamia seuraavan koon perusvaatteita kaappiin valmiiksi. Yleensä paitoja, housuja ja yökkäreitä. Sitten kun alkaa näyttämään, että edellinen koko jää pieneksi ei ole hirveä hoppu ostamaan uusia vaatteita. Kun seuraava koko tulee ajankohtaiseksi täydennän sitä vielä tarvittaessa. Tällä hetkellä käytössä on 80cm vaatteet ja muutamia 74cm. Kaapissa on valmiina odottelemassa 86cm vaatteita. Ja tähän kokoon asti olen löytänyt kaiken käytettynä.

Miehen sisaruksilla on myös pieniä lapsia ja serkuksia on syntynyt hyvin peräkkäin. Miehen vanhempien alakerran varastoon on ”tehty” lastenvaatteille säilytys. Sinne voi kukin viedä aina pieneksi jääneet vaatteet ja ottaa mitä tarvitsee. Tosin meidän pojalla on kuukautta nuorempi serkku, joka käyttää samaa kokoa. Olen täydentänyt vaatteita myös kirpparilta. Joten vaatteita ja ulkohaalareita on odottelemassa jonkin verran kokoon 120cm asti.

Kuitenkin, jos on tarve jollekkin tietylle vaatteelle tai asusteelle ja en löydä ollenkaan käytettynä pyrin ostamaan aina mahdollisimman laadukasta ja eettisesti tuotettua. Silloin en katso juurikaan hintalappua. En osta ikinä ketjuvaateliikkeistä mitään lapselle enkä itselleni. Kirpputoreilta ostettuna en välitä onko vaate ketjuliikkeestä vai joku muu. Tärkeintä on mielestäni, että vaate on siisti ja hintalappu sopiva. Yleensä maksan 1-2 euroa käytetystä lastenvaatteesta.

 

Vaatteita ei kuulu varoa

Meillä ei ole erikseen hienompia ja huonompia vaatteita. Toki juhlavaatteet ovat erikseen, mutta muuten kaikki vaatteet ovat arkivaatteita. Samoilla vaatteilla saa syödä, möyriä pihalla ja nauttia elämästä. Pesukone pesee ja ompelukoneella korjataan. Mielestäni vaatteita ei kuulu varoa. Syy miksi myös ostan vaatteet aina käytettynä on, että ne saa edullisesti ja ei harmita jos niihin tulee reikiä tai tahroja jotka ei lähde pesussa.

Vaatteita kuluu pääsääntöisesti 1-2 asua päivässä. Ei vaihdeta vaatteita heti jokaisen tahran jälkeen. Lisäksi päiväkodissa pitää olla varavaatteita ja siellä onkin aina kaksi vaatekertaa. Keskimäärin joka toinen päivä saan kantaa likavaatepussia kotiinpäin. Lapsen pyykkiä (vaatteet ja kestovaipat) pestään 3-4 päivän välein. Aikuisten pyykkiä pestään koneellinen 1-2 viikon välein. Joskus myös lapsen pyykkien sekaan heitän pyyhkeitä tai aikuisten pyykkiä jos kone ei tule täyteen. Jos pyykkiä pesee harvemmin tarvitsisi vaatteita olla enemmän tai jos kone pyörähtää useammin pärjää pienemmällä määrällä. Ihana Maatuska -blogin Riina kirjoitti, että heidän taaperon vaatteet mahtuvat koriin. Heidän suurperheessä tosin pesukone pyörähtää usein (2 aikuista, 4 lasta ja 3 bonuslasta). Vaatemääriin siis vaikuttaa kuinka usein pyykkiä kotona pestään.

1-vuotiaan vaatekaappi

Alla listattuna on lapsemme vaatekaapin sisältö kesällä. Talvella voisi jättää pois kaikki kesävaatteet ja lisätä muutamia paksumpia vaatteita ja kerrastoja. Tällä vaatemäärällä vaatteita ei seiso kaapissa juurikaan vaan ne on joko päällä, pyykissä tai kuivumassa. Luonnollisestikkin tätä postausta tehdessä osa vaatteista oli lapsen päällä, päiväkodissa tai pyykissä. Joten kuvissa vain osa vaatteista.

 

Sisävaatteet

10 Pitkähihaista (2 päiväkodissa)

2 T-paitaa

9 Housut (2 päiväkodissa)

Shortsit

Lappuhaalarit

3 Hupparia (1 päiväkodissa)

2 Collegepaitaa (1 päiväkodissa)

3 Yökkäriä (2 pitkähihaista, 1 lyhythihainen)

Juhlavaatteet: Kauluspaita & housut

Jos haluaisi olla vielä minimalistisempi voisi tästä määrästä ottaa yhden hupparin, yhden collegepaidan ja shortsit pois. Lappuhaalaritkin ovat vain vaate jota käytän silloin tällöin, koska ovat söpöt. Mutta ne eivät ole kovin käytännölliset pottailevalla lapsella.

Ulkovaatteet

2 Ulkohaalaria

Kurahaalari (päiväkodissa)

Kurahanskat (päiväkodissa)

Kumisaappaat (päiväkodissa)

 

Löysin kirpputorilta ulkohaalarit 3 eurolla ja 4 eurolla. Ajattelin, että päiväkodin alkaessa olisi hyvä jos on varahaalari. Jos toinen haalari on vaikka pesussa. Tänä kesänä ei ole haalaria ulkona montaa kertaa tarvinnut, joten varahaalari on osoittautunut ylimääräiseksi. Me ei myöskään kotona ulkoilla säällä kuin säällä kuten päiväkodissa. Siksi kuravaatteet ovat päikyssä ja kotona puuhataan jotain muuta tai mennään ystäville kylään oikein sateisella ja huonolla ilmalla.

 

Asusteet & Muut

Trikoopipo

Paksumpi puuvillapipo

Hellehattu/Lierihattu

Lippis (päiväkodissa)

10 paria sukkia

2 Puuvillalapaset (1 päiväkodissa)

Villasukat ja -tumput

Uimalakki

Uimapuku

 

Meillä jostain syystä sukat ovat aina hukassa. Muksulla on tapana myös repiä niitä itse irti ja jossain vaiheessa kumpikin sukka on hukassa pitkin asuntoa. Aina kun bongaan lattialta yksinäisen sukan vien sen pyykkikoriin. Kyllä parit aina jossain vaiheessa kohtaavat, mutta päivässä ylimääräisiä sukkia kuluu juuri tästä syystä. Esimerkiksi kun kauppaan pitäisi lähteä eikä vaan nopeasti löydä kadonneita sukkia on helpompi ottaa puhtaat.

Kengät

Stonzit (välikauteen)

Lenkkarit

Nahkatossut (=nahkaiset kerhotossut)

 

Käytetään pehmeäpohjaisia ja taipuvia kenkiä. Meidän poika ei kävele vielä 1-vuotiaana. Käytetään pääasiassa softsell-pohjaisia lenkkareita ja niiden ollessa kuivumassa on varalla nahkaiset kerhotossut. Kylmillä keleillä käytetään stonzeja, johon laitetaan tarvittaessa villasukat.

 

Mitä teidän taaperoiden vaatekaapista löytyy? Onko teillä enemmän vai vähemmän vaatetta?

 


LUE MYÖS:

DIY Yleispuhdistusaine

Miten sujuu vessahätäviestintä 9kk kanssa?

Näin korvaat kosteuspyyhkeet

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *