Hae
Roosa Blom

Zero Waste -vinkit joulun viettoon

zero waste vinkit joulun viettoon

Photo by Element5 Digital on Unsplash

Syksy on vaihtunut jo talveksi. Meillä täällä Pirkanmaalla on maa valkoisena ja lunta maassa. Se valon määrä mitä lumi tuo on ihanaa! Valitsen paljon mielummin lumen kuin kurakelit. Ei nimittäin ollut kovin hauskaa hakea lasta päiväkodista pihalta kuravaatteissa. Onneksi nyt on lunta! Lumi tekee itselleni joulutunnelmaa. Joulu ilman lunta on todella ankeaa.

Minulla on todella ristiriitainen suhtautuminen jouluun. Toisaalta joulu on mukava perhejuhla, mutta kuitenkin hyvin suuri kulutusjuhla. Pitää koristella, antaa joka vuosi vaan enemmän ja hienompia lahjoja. Materiaa kulutetaan niin paljon kuin vain keritään ja kaikki rahat pistetään palaamaan joulun viettoon. Eikä siinä ole mitään väärää tykätä joulusta, fiilistellä sitä kuukausia etukäteen ja koristella kotia. Kunhan sen tekee vastuullisesti ja välttelee kertakäyttökulttuuria.

Joulun voi viettää siitä nauttien mutta myös ympäristön huomioiden. Zero Waste -elämäntyyli ei pois sulje mitenkään joulun viettoa. Oikeastaan mistään ei tarvitse luopua kunhan muutamiin asioihin kiinnittää erityistä huomiota..

zero waste vinkit joulun viettoon

Photo by Element5 Digital on Unsplash

KODIN KORISTELU

Kodin voi koristella luonnonmateriaaleilla, mutta myös tavallisilla joulukoristeilla. En itse osta joulukoristeita vaan käytän jo niitä mitä minulta löytyy (eli käytännössä ei juuri mitään, vain pari joulupalloa..). Jouluista tunnelmaa voi luoda muillakin elementeillä kuin joulukoristeilla.

Joulukoristeita voi ostaa käytettynä ja niitä löytyykin usein paljon hyväntekeväisyysjärjestöiltä kuten Fida, Pelastusarmeija ja Kontti. Perinteisiltä kirpputoreilta harvemmin, muttei tietenkään mahdottomuus löytää.

Luonnonmateriaalit tuovat näyttävyyttä ja jouluista tunnelmaa sisälle. Joulukuusi on isoin yksittäinen sisustuselementti. Sen lisäksi havut, varvut, oksat ja kuivatut appelsiinin palat sopivat jouluun hyvin. Ohjeita löytyy paljon esimerkiksi Pinterestistä.

Itse käytän sisällä myös erilaisia valoja ja kynttilöitä koristeluun. Jouluna kuitenkin valoisa aika on lyhyt. Kieputan kotona erilaisia ulos tarkoitettuja valonauhoja verhotankojen ympärille ja niistä roikkumaan. Lyhdyn sisälle laitan kerällä valonauhaa ja lisäilen kynttilöitä hieman ympäriinsä huoneisiin missä vietetään aikaa.

zero waste vinkit joulun viettoon

Photo by Kari Shea on Unsplash

Lahjoja voi antaa ympäristö kunnioittaen

Lahjat ovat yksi keskeisimmistä asioista joulussa. Joululahjojakin voi antaa ympäristö kunnioittaen. Haluan kuitenkin ihan ensiksi sanoa, että lahjojen ei kuuluisi olla tärkein asia joulussa, kuten se on nyt. Lahjoja ei myöskään tarvitse ostaa paljon. Tässä kohtaa mielestäni sopii hyvin lause ”harvoin ja harkitusti” sekä ”ei määrä, vaan laatu”. Lasten lahjoissa kehottaisin vanhempia rajaamaan toiveet esimerkiksi kolmeen. Näin lapsi joutuu itse miettimään mitä hän oikeasti haluaa. Jos toivelista saa olla niin pitkä kuin lapsi vaan haluaa ei se palvele ketään. Lapsi keksii listalle asioita, jotka olisi sen mielestä kivoja, mutta joita ei välttämättä aidosti halua. Samalla myös kehottaisin vanhempia panostamaan muutamaan lahjaan (vaikka yhdessä sukulaisten kanssa, jos lahja on arvokkaampi) jotka ovat mieluisia, kuin useisiin ”ihan kivoihin” paketteihin.

Entäs sitten aikuisten lahjat toisilleen? Olen kuullut, että jotkut sopivat, että jouluna ostetaan lahjoja vain lapsille. Kuitenkin varmaan lähes kaikilla aikuisilla on jo kaikki mitä tarvitsee ja vähän enemmänkin. Ja sitten ostetaan itse ne mitä tarvitaan. Lahjoihinkin käytettävän rahan jokainen voisi käyttää niihin asioihin mitä tarvitsee. Meillä on ollut myös sellainen käytäntö, että arvotaan aikuisten kesken kuka antaa lahjan kellekkin. Näin jokainen antaa ja saa yhden lahjan. Ollaan myös määritelty aina maksimibudjetti lahjalle.

zero waste vinkit joulun viettoon

Photo by Element5 Digital on Unsplash

Anna lahjaksi jotain käytettyä

On ollut ihana huomata mediassa kuinka käytettyjen lahjojen antamisen puolesta on alettu puhumaan. Tori.fi on tehnyt joulukampanjan jonka tarkoituksena on herätellä miettimään voisiko lahjan antaa käytettynä. Kun juhlimme lapsemme 1-vuotis synttäreitä pyysimme jo kutsussa vieraita ostamaan käytettyjä lahjoja. Sitä ennen en ollut asiaan niin kiinnittänyt huomiota. Lapsen syntymä, ristiäiset ja ensimmäinen joulu herättelivät minut todellisuuteen kuinka paljon lahjoja pieni ihminen saikaan. Sen takia otimme juhliin käytännöksi pyytää käytettyä. Tuntui hieman isolta kynnykseltä kirjoittaa kutsuun käytetyistä lahjoista ja mietin, että mitähän muut ajattelevat. Kuitenkin saatiin siitä positiivista palautetta ja moni kunnioitti meidän toiveita lahjan suhteen. ♥

Tänä jouluna toivomme myös käytettyjä lahjoja. Tietenkin myös sukulaiset ovat kyselleet mitä tarvitaan. Tänä vuonna lapselle on toivottu leikkikeittiötä, leikkiruokia, kylpytakkia ja pientä mopo-lelua. Lahjatoiveet olen tehnyt sen perusteella mitä meiltä jo löytyy ja mihin lapsi on osoittanut kiinnostusta.

Mielestäni olisi hyvä jos käytetyt lahjat yleistyisivät. En näe siinä mitään pahaa antaa käytettyä tavaraa lahjaksi sillä käytettynä löytyy todella siistikuntoista tavaraa. Varsinkin lasten leluja on helppo löytää käytettynä. Itse ajattelen, että mennään tämä vuosi näin ja katsotaan sitten tapauskohtaisesti jos nyt lapsi haluaakin jonkun yhden tietyn hittilelun, joka pitää ostaa uutena. Aion varmasti myös antaa muille käytettyjä lahjoja, jos en anna jotain syötävää tai muuten käytettävää tavaraa (esim. bambuhammasharja). Me emme kyllä anna aikuisille lahjoja. Olemme jo useampana vuonna sanoneet, ettemme osta kellekkään lahjoja ja meille ei tarvitse ostaa mitään.

Jos lahjan haluaa antaa niin aina hyvä idea on aineettomat lahjat. Elämykset, yhteistä tekemistä tai vaikka lupaus lastenhoitoavusta. Lapsille on myös helppo antaa aineettomia lahjoa. Lahja voi olla talvinen retki nuotiolle paistamaan makkaraa, lippu HopLoppiin tai vaikka elokuviin.

zero waste vinkit joulun viettoon

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Lahjojen paketointimateriaalit ovat yksi isoin jäte

Muistan lapsena kun saimme veljeni kanssa paljon lahjoja jouluisin. Muistan myös, että joululahjoja avatessa lahjapaperia ja muuta paketointimateriaali kertyi yksi musta jätesäkillinen. Ja kyse oli vain yhden perheen joulusta. Paketointiin kannattaa siis kiinnittää huomiota.

Lue postaukseni: 10+1 vinkkiä paketoida lahjat ekologisemmin

Lyhyenä yhteenvetona voisin sanoa, että käytä jo olemassa olevia materiaaleja. Paketoida voi vaikka mihin alkaen kankaista sanomalehtiin ja kenkälaatikoihin. Jos kuitenkin käytät tavallista lahjapaperia niin säästä se. Jouluna lahjojen avaamisen jälkeen säästä paperit seuraavaa vuotta varten. Itse käytän myös voimapaperia, jota olen vuosia sitten ostanut ison rullan. Isoimmat lahjat kuten leikkikeittiön aion kääräistä lakanalla ympäri. Lapsi saa sitten lakanan alta kaivaa lahjan.

Tiesithän, että tavallinen lahjapaperi on sekajätettä?

 

zero waste vinkit joulun viettoon

Photo by Food Photographer | Jennifer Pallian on Unsplash

Ruokaa kohtuudella ja kasvipainotteisesti

Joulussa lahjojen lisäksi yksi iso asia on ruokailu. Jouluruokia kannattaa hankkia kohtuudella. Me vietämme joulun meillä kotona ja äitini sekä sisaruksia tulee meille. Me hankimme jouluruuat ja jaetaan kustannukset sitten yhdessä. Itse kysyin perheen whatsapp-ryhmässä mistä jouluruuista kukakin tykkää ja sen perusteella tilataan laatikoita. Osa ruuista tilataan paikallisilta yrittäjiltä ja osa valmistetaan itse.

Tärkeintä on kuitenkin muistaa välttää ruokahävikkiä. Jouluna lautasta ei tarvitse lapata täyteen vaikka helposti näin käy itselleni. En vaan osaa ottaa pientä nökärettä kaikkea. Jouluna kuitenkin ruokaa saa santsata rauhassa. Ruokahävikin välttäminen on tärkeintä sillä se on ympäristön kannalta kaikista pahinta. Silloin ruuan eteen on tehty työtä ja tuhlattu luonnonvaroja turhaan.

Ihan sama syökö vegaanisesti vai sekasyöjänä. Ruuan roskiin heittäminen on aina ympäristön kannalta pahin. Vältä siis ruokahävikkiä.

Jouluruuissa itse suosin pienyrittäjiä ja lähituotantoa. Meillä ei ole vegaaninen joulupöytä. Tänä vuonna aiomme ostaa ruuat tilapuodeista kuten viime vuonnakin. Ihanaa kun joulun alla ei tarvitse rynnätä Prismaan tai muuhun isoon markettiin. On ihan erilainen tunnelmakin ostaa tilapuodeista.

Tänä vuonna aion lisätä joulupöytään enemmän kasviksia ja vegaanisia vaihtoehtoja lihan kaveriksi. Mielestäni liha ja vegaaniset ruuat voivat hyvin olla sulassa sovussa tarjoiluissa. Ajattelin perinteisten jouluruokien lisäksi tehdä ainakin porkkalaa, jota tein viime vuonna. Sen lisäksi hyviä salaatteja, pikkelöityä punasipulia (mies rakastaa tätä!) ja kokeilla myös vegaanisia juustoja kuten cashewjuustoa ja mantelijuustoa. Jos vain aika riittää. On myös kiva kokeilla erilaisia uusia ruokia kun syöjiä on monta.

Tässä oikeastaan meidän tapamme viettää joulua. En halua tuputtaa muille ekologisuutta vaan tyylini on, että teen itse omat valintani ja toivon, että muut innostuisivat edes kokeilemaan minun esimerkistäni. Haluan kuitenkin säilyttää sovun jouluna ja ei ole minun asiani puuttua muiden valintoihin. Keskityn vain omaan tekemiseeni. 🙂

Miten sinä huomioit joulun vietossa ekologisuuden?


LUE MYÖS:

DIY Joulukalenteri lapselle – 7+1 ideaa

10+1 vinkkiä paketoida lahjat ekologisemmin

SEURAA SOMESSA!

Instagramissa @roosablom

Tykkää myös Facebookissa

6 kommenttia

 1. Joan Owl kirjoitti:

  Kiinnostava ja ajankohtainen postaus! Meillä lapsi ei ole yleensä halunnut tehdä toivomuslistaa, vaan toivoo yllätystä. Myös käytetty on aina kelvannut hänelle. Minusta ongelmallisempaa on etsiä lahjoja vanhemmalle sukupolvelle, heille, jotka syntyivät sodan jälkeen ja joutuivat elämään lapsina köyhyydessä. He ilmeisesti kokevat käytetyt lahjat loukkaavina, kaiketi se muistuttaa köyhyydestä, vaikka meille nuoremmille käytetty tavara on tietoinen oma valinta. He myös mieluiten antavat uusia lahjoja. Jos budjetti ei riitä laadukkaaseen ja/tai ympäristöystävälliseen, niin ostetaan mieluummin halpaa ja vähemmän kestävää.

  Yksi sukumme jäsen, nuori aikuinen, toivoo, ettei saisi lahjaa ollenkaan. Ihan järkevää – paitsi että muut ostavat hänelle joka tapauksessa lahjan, koska muillekin ostetaan. Minullekin tulisi huono omatunto, jos antaisin lahjan muille, mutten hänelle, varsinkin kun pidän hänestä paljon. Teinkin ehdotuksen, että mitä jos lahjoittaisimme hieman rahaa johonkin hyväntekeväisyysprojektiin. Sellaisesta voi saada kunniakirjan tai kortin, joka sitten annetaan lahjan saajalle. Toivon, että tämä ehdotukseni saisi vastakaikua.

  • roosa kirjoitti:

   Kiitos kommentista!

   Tosiaan hyvä pointti tuo vanhempi väki. Olen huomannut samaa. Ja mielestäni tälle nuorelle aikuiselle ei tarvitse antaa lahjaa. Itse kokisin tärkeäksi kunnioittaa hänen toivettaan tästä ja sekin kertoo ja välittämisestä. Toki tuo hyväntekeväisyyteen lahjoittaminen vaikuttaa tosi hyvältä idealta!

   Ihanaa joulun odotusta!

 2. Jannina kirjoitti:

  Todella hyvä postaus ja kiitos kaikista vinkeistä ?

 3. villananna kirjoitti:

  Olen julkaissut tänä vuonna joulupostaussarjan, jossa annetaan vinkkejä miten voi valmistaa lahjat, koristeet yms. vanhoista vaatteista ja astioista, huomiodaan myös ruokahävikki, mitä kaikkea voikaan tehdä vielä ylijääneestä kalkkunasta tai laatikon jämistä. Minulle tällainen on ihan kunnia-asia 🙂

  https://villananna.vaikuttajamedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *