Hae
Roosa Blom

Lukijoiden zero waste -vinkit vauvavuoteen

Suosittu postaus saa nyt jatko-osan! Kokosin tähän pelkästään teidän lukijoiden kommentteja ja vinkit ekologisempaan vauva-arkeen. Vauvan kanssa roskista ei tarvitse välttämättä tyhjentää useammin. Pienillä asioilla saa säästettyä niin luontoa kuin kukkaroa. Ensimmäisen osan voit lukea tästä. Sen pidemmittä puhetta aloitetaan!

SOSEET JA SORMIRUOKA

Vauvan ruuat kannattaa tehdä itse. Se on paitsi ekologista myös säästää rahaa. Soseita voi tehdä isomman erän kerrallaan ja pakastaa jääpalamuotteihin. Kun soseet ovat jäätyneet voi ne siirtää pakastusrasiaan tai pussiin. Muutama pala on aina helppo ottaa sulamaan. Soseet valmistuu helposti kauden kasviksista ja hedelmistä lisäten joukkoon lihaa, perunaa yms.

Vauvan soseita voi myös ostaa hävikkiruokakaupoista. Kuten Martsmart ja Fiksuruoka. Usein itse tuote on vielä syömäkelpoinen ja päiväystäkin voi olla monta kuukautta jäljellä, mutta pakkauksessa on jokin virhe.

Sormiruokailussa vauva syö lähes samaa ruokaa kuin muukin perhe. Sormiruokareseptejä löytyy Simppeli Sormiruokakeittiön blogista. (Omasta kokemuksesta voin sanoa, että on helppoja ja hyviä)

Vauvan syömistä varten ei tarvitse hankkia erikseen hienoja ruoka-alustoja tai kalliita juomamukeja. Sormiruokailija voi syödä osan ruuista isolta lautaselta, tarjottimelta tai ihan pöydän päältä. Snapsilasi taas on hyvä juomalasi mistä pienellekkin voi hörpyyttää vettä.

 

SMOOTHIEPUSSIT

On saatavilla uudelleentäytettäviä smoothiepusseja, jotka voi pestä astianpesukoneessa. Jätä kauppojen kalliit smoothiepussit sinne ja tee itse soseet vauvallesi. Ja plussana taas, että rahaa säästyy.

 

 

LASISET TUTTIPULLOT

Lasiset tuttipullot kestävät käytössä pidempään ja ovat hygieenisempiä kuin muoviset. Muovi kärsii aina lämmittämisestä ja siitä voi irrota pientä mikromuovia maitoon. Jos vauva juo maitoa vain silloin tällöin pullosta voi samaa tuttiosaa (1-koon) käyttää koko ajan. Ei ole syytä miksi tuttiosa pitäisi vaihtaa isompaan.

 

KESTOTALOUSPAPERI JA KESTOTISKIRÄTTI

Vauvan suun voi pyyhkiä kestotalouspaperilla, harsolla tai vaikka kostutetulla pyyhkeellä. Tässäkään asiassa ei ole järkeä käyttää kosteuspyyhkeitä.

 

EKOLOGINEN PYYKINPESU

Vältä pyykin ylipesemistä. Jokaisesta pienestä tahrasta ei kannata vaatetta laittaa pyykkiin. Kuolalaput myös vähentävät bodyen likaantumista.

 

VILLAVAATTEET

Villa on hyvä materiaali sillä se talvella lämmittää ja kesällä viilentää. Villan luontainen rasva myös hylkii likaa. Villavaatteet voi siis vain tuuletta, jos niissä ei ole näkyvää likaa. Kun peset villavaatteen tulee se pestä villalle sopivalle pesuaineella ja mielellään lanoliinittaa sen jälkeen. Ei ehkä toimi paljon pulauttavalla vauvalla.

Ohjeet villavaatteet pesuun.

 

VAUVOJEN VESSAHÄTÄVIESTINTÄ JA POTTAILU

Alle puolivuotiasta voi pissattaa ja kakattaa lavuaariin. Vauvojen vessahätäviestintä voi aikaistaa kuivaksioppimista. (Olen itsekkin tätä tehnyt vaihtelevasti) Kun vauva tekee edes osan tarpeistaan lavuaariin voi vaippapyykki tai kertakäyttövaippojen määrä vähentyä huimasti. Yli puolivuotias vauva, joka osaa jo istua voi opetella potalla käymistä.

 

VAIPANVAIHTOALUSTA

Vaipanvaihtoalustana voi käyttää paksua pyyhettä tai vaikka äitiyspakkauksen patjaa. Päälle voi laittaa muovifroteen tai PUL-kankaan.

 

Siinä oli taas monta hyvää vinkkiä. Kiitos teidän!

Onko teillä vielä jotain uusia hyviä vinkkejä ekologisempaan vauva-arkeen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *