Hae
Roosa Blom
Kaupallinen yhteistyö

Paljasjalkakengät kokemuksia

Kaupallinen yhteistyö: Kipukauppa

Kipukauppa Vapauta Varpaat paljasjalkakengät kokemuksia

Paljasjalkakengät ovat kiinnostaneet ja olen niitä halunnut kokeilla jo pitkään. Taidan sanoa tämän syyn aina kaikkeen, mutta en vain ole saanut aikaiseksi hankkia paljasjalkakenkiä kokeiltavaksi. Siksi olen innoissani, kun tarjoutui mahdollisuus tehdä yhteistyötä Kipukaupan kanssa. Paljasjalkakengät ovat yleensä hieman arvokkaampia. Harkitsen muutenkin aina tarkkaan ostoksiani ja koska en ole tiennyt tarpeeksi paljasjalkakengistä on ne jäänyt klikkaamatta ostoskoriin. Paljasjalkakengät ovat nousseet pinnalle myös vauva-ryhmissä. Varsinkin pienten lasten ensikengistä puhuttaessa tällä hetkellä ”trendi” ja yleinen suositus on, että ensikengät tulisivat olla mahdollisimman kevyet, joustavapohjaiset ja lähellä paljasjalkakenkiä. Jotta lapsen nilkka ja kävely voi kehittyä mahdollisimman luonnollisesti. Ei siis suositella ollenkaan paksupohjaisia ja nilkkaa tukevia kenkiä pienille. On mielestäni hyvä, että tätä tärkeää asia on tuotu esille ja monet vanhemmat haluavat kiinnittää asiaan huomiota.

Kiinnostuin paljasjalkakengistä jo pitkän aikaa sitten. Haluan kaikessa elämässäni pyrkiä luonnonmukaisuuteen ja luonnonläheisyyteen. Kesäisin kävelen paljon paljain jaloin. On ihana tuntea ruoho jalkojen alla ja terävät pikkukivet jotka sattuvat kantapäissä. Haha! Minulle luonnonläheisyys tarkoittaa myös kehoa ja ajattelen asioita siltä kannalta, että ihmiskeho on viisas. Tässä tapauksessa tarkoitan kenkiä ja sitä, että jalat ja jalan lihakset voisivat toimia ja olla käytössä mahdollisimman luontaisella tavalla.

Kipukauppa paljasjalkakengät kokemuksia

Kipukauppa Vapauta Varpaat paljasjalkakengät kokemuksia

Paljasjalkakengät

Mitä paljasjalkakengät käytännössä ovat? Ja miten ne eroavat tavallisista kengistä?

”Perinteiset kengät passivoivat jalkapohjan luonnollista toimintaa, joka voi aiheuttaa virheasentoja ja ongelmia lähes koko kehossa.”

Paljasjalkakenkien tarkoitus on aktivoida jalkojen luonnollista toimintaa. Monet kengät ovat jäykkä- ja paksupohjaisia ja osassa jopa nilkka on tuettu. Paljasjalkakenkien pohjalliset tulisivat olla joustavia. Kenkä pitäisi pystyä taittamaan tai rullaamaan, kuten ylemmässä kuvassa. Jonka jälkeen se palautuisi kimmoisana takaisin paikalleen.

Minulla on käytössäni Kipukaupan Vapauta Varpaat™ paljasjalkakengät, jotka on suunnattu nimenomaan aloittelijoille. Näissä kengissä on 5mm paksu kumipohja ja irroitettava pohjallinen. Pohjassa on voimakas kuviointi, joka lisää pitoa. Kangas on hengittävä ja hieman verkkokangasmainen. Kengissä on helppo ja näppärä nyörikiristys. Kengät ovat malliltaan ”yhtenäiset” eli niissä ei ole erillisiä varpaanpaikkoja ja niiden kanssa voi käyttää tavallista sukkaa. Kuvissa itselläni on kengissä tavalliset mustat nilkkasukat.

 

Mitä hyötyä paljasjalkakengistä on?

Paljasjalkakengistä voi olla paljon terveydellisiä hyötyjä. Paljain jaloin tai paljasjalkakengillä kävely voi auttaa mm. kireisiin jalkapohjiin, alaselän kipuihin, tasapainoon, lihasten toiminnallisuuteen ja erilaisiin kehon virheasentoihin. Paljasjalkakenkien käyttö aktivoi jalan ja jalkapohjan lihaksia.

Jos voit kävellä sisällä ilman kenkiä, voit käyttää paljasjalkakenkiä.  Paljasjalkakenkiä voi käyttää lähes kaikissa tilanteissa. Ne sopivat kävelystä juoksuun ja vapaa-ajasta töihin.

Kipukauppa Vapauta Varpaat paljasjalkakengät

Kipukauppa Vapauta Varpaat paljasjalkakengät kokemuksia

Ennakko-olettamukset & omat kokemukseni

Minulla oli tiettyjä ennakko-oletuksia paljasjalkakenkiä kohtaan. Ei paljon, mutta muutama. Ajattelin, että paljasjalkakengät olisivat todella ohutpohjaisia ja niillä kävellessä tuntisi kunnolla jokaisen kiven murun ja kävyn, kuten paljain jaloin kävellessä. Toinen ennakko-olettamukseni liittyi kenkien käyttämiseen ja jalkojen tottumiseen. Ajattelin, että kenkiä tulisi käyttää todella maltillisesti ensin, jotta jalat tottuvat muutokseen. Ajattelin jalkojen kipeytyvän voimakkaasti. Muuten en oikeastaan tiennyt paljoakaan paljasjalkakengistä.

Molemmat ennakko-olettamukseni osoittautuivat ainakin omalla kohdallani vääräksi. Ensimmäiset kerrat kenkiä käyttäessä en huomannut mitään eroa lenkkareihin. En ainakaan kiinnittänyt huomiota, että kengät tuntuisivat oudolta. Ulkona kävellessä ei huomaa pienimpiä kiviä, mitä paljain jaloin huomaisi. Kuitenkin isommat oksat tai kivet tuntee, mutta ne tuntuvat pehmeiltä. Eivät siis satu kävellessä jalkaan. Vaikka ulkona on ollut muutamina päivinä pakkasta, kun olen näillä kävellyt, ei jalat ole tuntuneet kylmiltä. Omat jalkani myöskään eivät ole kipeytyneet kenkien käytöstä. En tosin ole kerinnyt testata kenkiä pidemmillä lenkeillä tai vaelluksilla. Sillä olen pääosin käyttänyt kenkiä vain arkikäytössä, joka ei sisällä yksittäisiä pitkiä kävelymatkoja.  Kenkien käyttöä suositellaan aloitettavaksi maltillisesti ja niin olen tehnyt.

Tämän postauksen kuvia ottaessa hypin liukkailla kivillä, mutta kengissä oli hyvä pito enkä meinannut liukastua ollenkaan. Kuminen ja voimakaskuvioitu pohja ovat hyvä ja pitävä yhdistelmä. Näissä kengissä on hieman verkkomainen kangas, jossa on pieniä reikiä. Vaikka olen käyttänyt kenkiä pienellä pakkasella, ei jalat ole tuntuneet kylmiltä. Mustat sukat eivät ainakaan näy kengistä yhtään. Sanoisin, että sukkien kanssa kenkiä voi käyttää samalla säällä, kuin voisi käyttää lenkkareita. Positiivisena sanoisin, että paljasjalkakengät eivät ole tuntuneet jalkaan erikoisilta. Ajattelin paljasjalkakenkien käytön vaikeammaksi ja erilaisemmaksi, kuin se todellisuudessa on.

Kipukauppa Vapauta Varpaat paljasjalkakengät kokemuksia

Kipukauppa paljasjalkakengät kokemuksia

Vinkkejä paljasjalkakenkäilyn aloittamiseen

Paljasjalkakenkien käyttö kannattaa aloittaa maltillisesti. Koska kaikki jalan lihakset eivät ole olleet aktiivisessa käytössä, voi paljasjalkakenkien käytön aloittaessa jalat kipeytyä. Tämä on kuitenkin normaalia, eikä sitä kannata pelästyä. Ensimmäisillä kerroilla voi kenkiä käyttää esimerkiksi kauppareissulla tai muulla pienellä matkalla. Kun tuntuu, että jalat eivät kipeydy ja itsestä tuntuu hyvälle niin kenkiä voi käyttää jatkuvasti kaikkialla missä normaalistikkin käyttäisi kenkiä. Mikäli jalat kipeytyvät, voi pitää pientä taukoa ja kokeille hetken päästä uudestaan.

Paljasjalkakengillä voi myös juosta ja hölkätä. Aloita kuitenkin ensin rauhallisesti kävelyistä. Paljasjalkakengillä juostessa askellus on erilainen. Paljasjalkakengillä juostessa askel on lyhyempi ja tapahtuu päkiävoittoisesti, toisin kuin perinteisesti lenkkareilla. Aluksi kannattaa suosia pehmeitä alustoja ja välttää asfalttia. Ei myöskään kannata juosta heti pitkiä matkoja vaan aloittaa totuttelu paljasjalkakengillä juoksemiseen ensin muutamista sadoista metreistä.

Onko paljasjalkakengät sinulle jo entuudestaan tutut? Tutustu ja hanki omasi täältä!


LUE MYÖS

5x ekologiset ja eettiset urheilulegginssit

Lahjaideoita aikuisille – nappaa 3 ideaa!

Zero Waste -vinkit joulun viettoon

 

LISÄÄ EKOJUTTUJA LÖYTYY INSTAGRAMISTANI

Löydät minut @roosablom

Kaupallinen yhteistyö: Kipukauppa

4 kommenttia

 1. Anna kirjoitti:

  Toi firma ostaa halpaa kiinakamaa ja myy ne kalliilla eteenpäin. He myös kopioi asiallisten merkkien kenkiä. Todella epäilyttävä firma.

  Jos tykkäät luonnonmukaisesta ja hyvästä jalkatuntumasta niin suosittelen Wildlingin kenkiä!

  • roosa kirjoitti:

   Hei Anna!

   Onko sinulla jotain linkkejä väitteidesi tueksi? 🙂 Koska ainakaan itselläni ei ole mitään tuon suuntaisi kokemuksia tai lukenut yrityksestä. Aina ennen yhteistyötä valikoin yritykset tarkkaa enkä ole tässä suomalaisessa yrityksessä mitään hämärää.

   Kivaa kevään odotusta!

 2. Johanna Karhunen kirjoitti:

  Juuri sain omani ja ihan vastaavat löytyy ikäväkseni wishin katalogista. Todella ikävä pettymys. En halua pitää kenkiä, koska tämä tieto syö mieltä. Hinta ei näin ollen ole lainkaan edullinen.

  • roosa kirjoitti:

   Onpa ikävä kuulla pettymys. Itse olen ollut kenkiin tyytyväinen. Onko sinulla linkkiä kenkiin Wishiltä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *