Hae
Roosa Blom

Mitä vauva oikeasti tarvitsee? (Minimalistinen tarvikelista)

*Sisältää mainoslinkkejä

 

Nyt kun on takan vauva-arkea jo yli 8 kuukautta niin alkaa hahmottua mikä oli hyödyllinen ostos ja mikä ihan turhake. Olen kirjoittanut vauvantarvike-listasta postauksen raskausaikana ja kerroin mitä olimme hankkineet. Alkuperäinen lista löytyy täältä. Kuitenkin koen, että on ehkä aika uusia tämä postaus ja kertoa mitä oikeasti tarvitsee vauva-arkena ja mitä kannattaa ostaa oman harkinnan mukaan Aika pitkälti kannattaa hyödyntää jo mitä kotoa löytyy tai ostaa sitten tarvittaessa. Tuntuu, että nykyään on saatu mainostettua kuinka vauva ”tarvitsee” kaikenlaista. Loppupeleissä aika pienellä pärjää, mutta vauva silti tuo mukaan tavaraa ja se asia kannattaa vain hyväksyä. Vaikka kokemuksesta tiedän että ahdistaa. Yritin koota listan niin, että nämä asiat kun ostaa niin pärjää.

 

ÄP = Äitiyspakkaus. Sisältö vaihtelee vuosittain

Markettitavara ja apteekki – tarpeelliset

 • Kertakäyttövaippoja – Yksi paketti kaappiin. Naty ja Muumi -merkkien vaipat ekologisimpia, mutta kokemuksieni mukaan Liberolta ja Pampersilta saa pienet paketit (20vaippaa) ilmaiseksi näytteitä mm. Babybox, Baby bag ja Libero-kassi
 • Kestovaippoja 30kpl
 • Harsoja 10kpl – löytyy käytettynäkin
 • Vanulappuja – Silmien putsaamiseen. Kestovanulaput käy hyvin.
 • Vanupuikkoja – Navan putsaamiseen. Pirkka-,Rainbow  ja Xtra-merkkeillä on paperivartisia. Kotoa jos löytyy valmiiksi niin ne riittää.
 • Lansinohia (nännirasva) – tulee ÄP. Halutessa osta luonnonkosmetiikan puolelta. Oli tarpeellinen ekan kerran imettäessä kun nännit meinasi mennä rikki.
 • Sinkkivoidetta – äp / voi korvata sheavoilla. Käytettiin vaan sheavoita
 • Kynsisakset – ÄP
 • Kipulääkettä – Nestemäistä Panadolia, koska yleensä jos vaikka kuume iskee niin tulee aina öisin. Myös hyvä olla ekojen rokotteiden varalle

Me päätettiin kestovaippailla alusta asti. Silti koin hyödylliseksi olla paketin kertakäyttövaippoja. Kaikki kun tuntuu niin uudelta ja oli hyvä olla varoiksi, jos kestot falskaa. Meillä tosin ekan kuukauden aikana tuli vain pari ohivuotoa! Jos haluaa säästää kertakäyttövaipoista tai kestovaippojen pesussa niin kannattaa tutustua vauvojen vessahätäviestintään. Harjoitettiin sitä osittain kestoilun lomassa.

 

LUE MYÖS:

Kokemuksia kestovaippailusta vastasyntyneellä

Puolivuotias käy pöntöllä

 

TARJOUS:

Maria Nordinin Vaipaton vauva -verkkokurssi* hintaan 49€ (norm 79€) kun ostat kurssin tästä*.

 

Markettitavara ja apteekki – turhakkeet/Harkinnan mukaan

 • Vauvakirja
 • Minigrip-pusseja – maidon pakastamiseen, voi pakastaa myös esim pilttipurkkeihin. 
 • Suolaliuostippoja – tukkoisuuteen. Voi ostaa vasta ekan nuhan tullessa
 • Maidonkerääjä – jos on aavistus että maitoa riittää niin voi olla kätevä hankkia ennakkoon. löytyy myös käytettynä. En kokenut hyödylliseksi
 • Bebanthenia yms – Ei koskaan tarvittu
 • Talkki – ÄP. Ei koskaan tarvittu
 • Kosteuspyyhkeitä – Naty-merkkiset marketista ekologisin vaihtoehto kertakäyttöisistä. Voi myös korvata kestoversioilla. En ole koskaan tarvinnut.
 • Nenäfriida / Niistäjä / Babyvac yms – Babyvac on parasta vastinetta rahoille! (Mieskin kommentoi, että paras) Toki voi ostaa vasta ekan nuhan tullessa.
 • Korviketta – Tai pumppaa heti kotiin tullessa maitoa pakkaseen tai loppuraskaudesta (jos onnistuu)
 • Pulloharja – meidän on Kaarvalaivalta, kotimainen ja ekologinen
 • Rintakumi – huomioi oikea koko! Löytyy myös käytettynä. Tarvittaessa voi pyytää sairaalassa jo käyttöön jos tarvitsee ja ottaa mukaan
 • Tuttipullo 2kpl – lasiset tuttipullot eivät kerää bakteereja ja ovat hygieenisempiä kuin muoviset
 • Tutti 2kpl – luonnonkumituttia suosin itse. Ostin 2 erilaista. Hevea-merkkisiä. Meillä ei koskaan tutit kelvanneet
 • Tuttinauha – ostaisin vasta jos syö tuttia

Näistä monta asiaa voi ostaa itselle varastoon, jos ajattelee tarpeelliseksi Itse ostin tuttipullot ja tutit, koska tiesin että haluan totuttaa lapsen myös pulloon. Mulla on menoja johon en voi vauvaa ottaa ja vauva aina silloin tällöin sai pullosta pumpattua maitoa. Meillä helpotti arkea. Tutti ei koskaan kelvannut, vaikka joskus jopa yritin tarjota. Varsinkin kun tuli itkuja jotka ei meinannut loppua. Kosteuspyyhkeistä tarvitsee sen verran sanoa, että olen tarvinnut niitä koko 8 kuukauden aikana kerran. Vaikka ollaan matkusteltu niin jukisilal kuin omalla autolla ja käytä pienestä pitäen ystävien luona ja muutenkin oltu liikkuvaisia niin turhia ovat. Lähes aina löytyy mahdollisuus pestä pyllyä. Meillä mukana kulki siis pikkupyyhe ja pestiin pylly aina. Jos juokseva vettä ei ole voi käyttää vesipulloa ja kastella sillä vaikka harson.

Pienet tavarat – hyödylliset

Me löysimme kaikki listan jutut käytettynä tai käytimme jo kotoa löytyviä tuotteita.
 • Vaipanvaihtoalusta – pöytä/pesukone jonka päälle voi laittaa vaikka pyyhkeen taiteltuna tai esimerkiksi äitiyspakkauksen patjan. Vaippaa saa vaihtaa usein joten koin käteväksi että oli yksi paikka sille.
 • Leikkimatto / Kaari – Oikea tarve vasta 1,5-2 kuukauden iässä
 • Viltti/torkkupeitto – vauvalle lattialla makoiluun kotona tai kylässä, peitoksi kaukalon päälle yms
 • Hoitolaukku – joku iso laukku tai reppu. Meillä käytössä Kånken -reppu
 • Muovipäällysteistä froteeta – äp tulee yksi pieni. Kätevä myös parisänkyyn ja  suojaaa petuaspatjaa ohivuodoilta, maitotahroilta ja jälkivuodolta.. Voi korvata myös villahuovalla.
 • Kuumemittari – vauvalta saa mitattua kyllä tavallisellakin, mutta liikkuvammalta lapselta ei niin helposti. Otsa- tai korvakuumemittari voi olla kätevä.
 • Leluja muutamia
 • Kylpypyyhe 1-2 kpl – ÄP ja varakappale

 

Pienet tavarat – turhakkeet/harkinnan mukaan

 • Vaipparoskis – Joku kannellinen roskis vaan, jos tarvetta
 • Rintapumppu – Meillä yksi paras ostos. Pumppasin maitoa jota sitten pakastin ja annettiin vauvalle kun olin poissa. Sähkökäyttöinen  on hyvä. Käsikäyttöisellä voi puolestani heittää vesilintua.
 • Itkuhälytin –Ainakin meillä kätevä omakotitalossa, kun nukkui aina pihalla vaunuissa läpi vuoden
 • Pehmusteet pinnasänkyyn
 • Pehmusteet äitiyspakkaukseen
 • Aluslakanoita 2-3kpl
 • Pussilakanoita 2-3 kpl
 • Peitto vauvalle – äp
 • Mobile – omasta mielestäni ehkä turhin ikinä
 • Kantoliinavillasukat – pysyy paremmin kantaessa kuin normaalit villasukat
 • Unipesä
 • Imetystyyny
 • Talja – pulkkaan, vaunuihin, lattialla köllöttelyyn jne
Mikäli vauva nukkuu perhepedissä ei lakanoita tai omaa sänkyä tarvitse. Äitiyspakkauksen laatikossa voi hyvin nukkua ensimmäiset kuukaudet tai vaunukoppaa. Peitto myöskään ei pysy päällä, joten meillä vauva nukkuu äitiyspakkauksen makuupussissa edelleen öisin.

Isot tavarat

Kaikki tavaroista voi löytää käytettynä ja hyväkuntoisina.
 • Vaunut
 • Turvaistuin – ainakin lainaksi sairaalasta kotiin. Huomioi turvallisuus ja että turvaistuin on voimassa (5-7v valmistuksessta) ja ei ole kolaroitu/kolhittu.
 • Sitteri – Stocke, Babybjörn yms jotka vauva saa itse heilumaan ovat parhaita

Oon ehdottomasti sitä mieltä että sitteri kuuluu hankittaviin. Vauva viihtyy hetken tyytyväisenä ja hänet voi laskea siihen siksi aikaa kun itse käy suihkussa tai vessassa. Vaikka haluaisi kantaa lasta mahdollisimman paljon niin koen, että sitterille on silti oma paikkansa arjessa. Meillä pikkuinen viihtyi sitterissä hyvin aamuisin ja sain syödä joka aamu aamupalan rauhassa. Sitterissä vauva on myös pois lattialta ja isompien lasten jaloista vähän ”turvassa”.

 

Isot tavarat – harkinnan mukaan

 • Pinnasänky + patja
 • Kantoreppu tai -liina – Tricot Slen -kantoliina tai Tula FTG -kantoreppu ovat meillä olleet hyviä
 • Lipasto – tai säilytystilaa vauvan vaatteille ja tavaroille
 • Kylpyamme – meillä ei mahtunut kylpyammetta ja vauva pestään suihkussa
Pinnaäsnky ei ole pakollinen, koska vauva voi nukkua myös äitiyspakkauksen laatikossa tai vaikka vaunukopassa. Meillä nukuttiin perhepedissä ja vaunukopassa ensimmäinen kuukausi. Meidän suihku taas on niin pieni, ettei hankittu kylpyammetta. Meillä on pesty suihkussa tai kylvetty keittiön isossa lavuaarissa. Kantoreppu taas on ollut yksi ihan paras, kun vauva on viihtynyt sylissä ja nukahtanutkin siihen ja itse saa kädet vapaaksi.

Äidille – harkinnan mukaan

 • Imetystoppi ilman kaaritukia 1-2kpl – Katso myös Pinterestistä ”diy nursing tank”. Löytyy myös käytettynä.
 • Imetysliivit 2kpl – mustat ja valkoiset. Loppuraskaudesta rinnat voivat kasvaa paljonkin, joten älä osta liian aikaisin, ettei jää pieneksi ennen synnytystä.
 • Liivinsuojuksia – kestoversioita 5-6 paria. Yksi pari tulee äp
 • Siteitä megavuotoon – kestositeissä pitkiä yösiteitä, äp tulee paketti kertakäyttöisiä
 • Mummopikkareita – isoja ja mukavia, jotka eivät purista yhtään tai ota sairaalasta muutamat verkkopikkarit mukaan
 • Tukivyö raskausajaksi tai raskauden jälkeen

Itse en käyttänyt imetystoppia ollenkaan. Osa käyttää pelkkiä imetystoppeja ja osa liivejä, jotkut molempia. Itse käytin vain imetysliivejä. 2-3 paria on hyvä alkuun. Liivinsuojuksia tarvitsee eniten ensimmäisten kuukausien aikana. Kestoversiot ovat parempia ja en näe syytä miksi kertakäyttöisiä tarvitsisi. Itse en koskaan käyttänyt kertakäyttöisiä. Itse käytin jälkivuotoon kestositeitä ja kertakäyttöisiä. Kestot ovat paljon hengittävämpiä ja mukavampia synnytyksen jälkeen. Ompelin niitä itse lisää ennakkoon.

 

LUE MYÖS:

DIY Kestositeet

Zero Waste -vinkit vauvavuoteen

Lukijoiden Zero Waste -vinkit vauvavuoteen

 

Mitä on teidän mielestä ollut vauva-arjen tarpeellisimmat ja turhimmat hankinnat?

Puuttuuko listasta jotain olennaista?

10 kommenttia

 1. Iida kirjoitti:

  Kyllä sitteri ja leikkimatto ovat vaunujen ohella olleet tärkeimmät hankinnat, ne joka päivä edelleen käytössä 6kk ikäisellä. Turhake on ollut mobile, ja moni vaate jäi myös käyttämättä kun olivat epäkäytännöllisiä sittenkin. Olisi kiva lukea sinun listaus vauvan vaatteista, kuinka paljon ja millaiset olleet parhaita?

  • roosa kirjoitti:

   Oon kanssa samaa mieltä, että sitteri ja leikkimatto oli kyllä todella hyödyllisiä! Voisin kyllä kirjoittaa vaatteistakin, kiitos ideasta 🙂 Lyhykäisyydessään ollaan käytetty eniten bodeja + housuja. Nyt kun aloitettiin kunnolla pottailuhommat niin varmaan siirrytään käyttämään paitoja. Koska yksinkertaisesti helpompia pukea ja riisua jatkuvasti vessassa käydesässä menevän vaapeeron kanssa. 😀

 2. Silja kirjoitti:

  Kiva lista ja huomasin itse, että paljon samoja asioita ollut käytössä ja jäänyt käyttämättä. Oma tärppi on, että lanolin toimii älyttömän hyvin bebanthenin sijasta myös vaippa-alueelle.

  • roosa kirjoitti:

   Hei hyvä vinkki toi lanoliini! En oo tuollaista tullut ajatelleeksikaan 🙂 Meillä tosiaan käytettiin vaan sheavoita, joka toimi hyvin

 3. Halina kirjoitti:

  Mielenkiintoinen postaus vaikka itsellä ei ole vauvaa! 🙂 Olen aina pohtinut mitä tarvitsee/ei tarvitse pienen vauvan kanssa. Monet sanoo, ettei tarvitse juurikaan mitään, osa taas voi tarvita ennemmän. Jotkut ovat pärjänneet pelkästään sillä äitiyspakkauksella (vaunut yms tietysti erikseen), mutta en itse tiedä mitä se sisältää 🙂 Monet jutut varmaan löytyykin kotoa jo valmiiksi, ainakin tosta listalta bongailin kaikkea mitä itselläkin lapsettomana löytyisi jo ennestään 🙂 Aika jännä toi huomio, että mobile on turha! Itse ehkä tekisin sellaisen askartelemalla (aika helppo diy juttu), niin ei sitten harmittaisi jos jää turhaksi :/ Päiväkodissa toimii hyvin värikkäät kuvat esim. hoitopöydän yläpuolella (vauvoilla on aluksi suht huono näkö), joten ne voisi olla ehkä toimia kotonakin 🙂 Vauvakirja on kiva, mutta omasta mielestä aika turha. Se jää lähes aina täyttämättä 😀 Omassakin vauvakirjassa on ehkä pari ekaa kuukautta tallessa. Itse voisin ajatella, että kuvaisin mieluummin kotivideoita. Itse nauretaan niille aina hulluna 😀 Nykyään on vielä helpompaa kun nopeasti kuvattua muillakin laitteilla kun videokameralla. Tämä siis vaan oma kokemus, joillekin kirja saattaa toimia paremmin.

  • roosa kirjoitti:

   Meinasin itsekkin tuon mobilen askarrella. Miten ihania diy kuvia löytyikään Pinterestistä. Lopulta onneksi en tehnyt. Koska vauva nukkui aika paljon meidän välissä ja oikeasti omassa sängyssään nukkuu eikä ole hereillä katselemassa mobilea 😀 Kaikenlaiset värikkäät kuvat on kyllä ollut hitti! Niitä pystyy leikkaamaan vaikka lehdistä. Helpottaa myös vaipanvaihtoa kun vauva viihtyy. Haha.

 4. Anselma kirjoitti:

  Hei, rupesin miettimään tuota kun sinulla lukee parissa kohdassa että ”ota sairaalasta mukaan”, niin onko se ihan sallittua? Verorahoilla sinne sairaalaan ne tavarat kuitenkin hankitaan, aika kyseenalaista rohkaista ihmisiä ottamaan niitä mukaan.

 5. Jonna kirjoitti:

  Moikka, ja kiitos hyödyllisestä postauksesta! Kiinnostaisi kuulla mitä vaatetta ja kuinka paljon ostit vauvalle? 🙂

  • roosa kirjoitti:

   Moikka Jonna!

   Tosiaan meidän vauva on kasvanut jo taaperoksi, joten yritän muistella. Saatiin tosi paljon vaatteita ja kaikkea tavaraa tutuilta. Niin, että puoliakaan ei keretty käyttämään. Myös kaikki ystävät, perheenjäsenet, sukulaiset halusivat ostaa vauvan synnyttyä tai ristiäislahjaksi vaatetta. Vaatteita siis tuli ja paljon.

   Meillä ei oikeastaan pulauteltu tai ohivuotoja tullut. Vastasyntyneellä (0-2kk iässä) saattoi sama vaate olla päällä 4 päivää kunnes ajattelimme, että ehkä voisi laittaa pesuun vaikka käytännössä ei ollut likainen 😀 Haastavaksi teki, että sairaalasta kotiutuessamme alkoi 2018 kesän helleaalto joka oli 30 astetta 30 päivänä. Vastasyntyneellä oli ekoina viikkoina kuitenkin tavallista sisävaatetta päällä. (Vastasyntyneet jäähttyy niin nopeasti) mutta sitten vaihdoimme esim shortsiasuihin ja lyhythihaisiin.

   Jos nyt tulisi toinen vauva niin vaatemäärä mitä hankkisin olisi:

   3-4 yökkäriä (vetoketjullisia)
   10 bodya (kietaisu)
   10 puolipotkarit (eli kärjelliset housut)
   Collegehaalari tai fleecetakki ja -housut (tai muuta lämpöisempää)
   Pipo
   Tumput
   Villasukkia

   Sitten tietty vuodenaika vaikuttaa ja sen mukaan lämpöisempää ja ulkovaatetta 🙂

   Toivottavasti tästä mun sepustuksesta oli mitään hyötyä 😀 Mukavaa syksyä!

 6. Lauri / UNI2 kirjoitti:

  Tässä tyylikäs ratkaisu, jolla muuttaa äitiyspakkauksen pahvilaatikon vauvan kehdoksi.
  Äitiyspakkauksen keinujalat (https://uni2.fi)
  Helppo laittaa kiertoon, kun lapsi siirtyy isompaan sänkyyn.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *