Hae
Roosa Blom

Tiskaamista muovittomasti

Tiskaamista muovittomasti on helppoa ja ei vaadi paljon. Meillä tiskivedet menevät imeytyskenttään eli imeytyvät suoraan meidän pihaan ja maahan. Asumme järven rannalla ja en myöskään halua ylimääräisillä kemikaaleilla rehevöittää järveämme. Sekä tietenkin onhan sillä väliä millä kemikaaleilla astiamme pesemme ja mitä suuhun pistämme.

Meillä on käytössä astianpesukone jolla pesemme lähes kaikki astiat. Silti käsitiskiäkin syntyy aina välillä ja usein vuokia tai pannuja voi joutua esipesemään tai liottamaan ennen astianpesukoneeseen laittamista. 

 

Tiskiharjat

Tiskiharjoja meillä on kaksi (oikeastaan kolme). Tavallinen tiskiharja ja pulloharja joiden lisäksi kaapissa on vielä vanha muovinen tiskiharja. Käytän sitä todella likaisiin astioihin ja pannuihin jotta ”tavallinen” tiskiharja ei likaantuisi heti. Tiskiharja ja pulloharja ovat muovittomia. Ne on ostettu kotimaiselta Kaarnalaivalta. Tiskiharja on puuta ja molempien jouhet on muistaakseni luonnonkarvaa. Mutta en mene nyt vannomaan, koska en muista tarkkaa. Vaihtoehtoja taisi olla myös synteettisiäkin. Ja ovathan nämä paljon kauniimpia kuin muoviset harjat. Harjat ovat kestäneet yllättävän hyvin ja olleet käytössä nyt vähän alle vuoden. Olen muutenkin tykännyt kyseisistä harjoista. Tuo tiskiharja on mielestäni parempi kuin ne puiset pyöreät harjat. Tässä on muotoilu sellainen, että viinilasitkin saa helposti puhtaaksi pohjaa myöden.
 
Täytyy nyt myös vinkata että Sinille on tullut kierrätysmuovista valmistettuja tiskiharjoja. Muovisten tiskiharjojen etu on että ne voi pestä astianpesukoneessa. Ne voi myös jatkaa elämäänsä vaikkapa siivouksessa (itse pesen vanhalla tiskiharjalla biojäteämpärin) ja sen jälkeen autotalliin (vanteiden pesuun yms).

Tiskiaine

Kun puhutaan tiskaamista muovittomasti on myös tiskiaine oleellinen osa sitä. Tiskiaineena käsitiskille käytän marseillesaippuaa, joka on palasaippua. Yksi iso pala maksaa 3-4€ Ruohonjuuressa. (Joka on tuplat tuosta kuvan palasta) Olen raastanut siitä monta satsia omaan pyykinpesuaineeseeni, mutta se ei tunnu koskaan loppuvan. Palasaippua on ekologinen valinta koska pesuaineet on suurimmaksi osaksi vettä. On turhaa kuljetella lähes vettä sisältäviä tuotteita. Samalla säästyy myös huimasti rahaa!
 
Palasaippuan käyttö on helppoa. Kostuta tiskiharja ja pyöräytä saippuassa. Sen jälkeen tiskaa normaalisti. Jos tarvitset tiskiainetta lisää pyöräytä harja palasaippuassa uudestaan. Marseillesaippua on toiminut hyvin. Se on irroittanut rasvaisistakin pannuista liat hyvin. Tiskatessa se vaahtoutuu kevyesti.

4 kommenttia

 1. Vihreeoranssi kirjoitti:

  Hei! Taidankin ottaa marseillen heti käyttöön käsitiskiä varten. Itselläkin puuharja käytössä, jotenkin pehmeämpi ja hellävaraisempi paistinpannuille. Olen sun blogia lulenu aiemminkin, nyt vasta kommentoin.

  • roosa kirjoitti:

   Heippa!

   Kiva, kun kommentoit! On aina mukava saada jutustella teidän kanssa, jotka ootte siellä ruudun toisella puolella 🙂

   Ja kannattaa ehdottomasti kokeilla! Marseillesaippua on hyvä, kun on niin monikäyttöinen ja edullinen.

   Mukavaa alkanutta vuotta!

 2. Ama kirjoitti:

  Hei,

  tuli mieleen kysyä, että miksi juuri marseillesaippuaa?

  • roosa kirjoitti:

   Marseillesaippua valikoitui, koska se on edullinen ja monikäyttöinen 🙂 Koska se kuluu tosi hitaasti niin voin käyttää sitä muuhunkin. Kuten tahranpoistoon, käsienpesuun, diy pyykinpesuaineeseen yms.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *