Hae
Roosa Blom

Kissan raakaruokailu – hyvät puolet ja apua allergiaoireisiin

Kissan raakaruokailu

Kissan raakaruokailu kiinnosti monia, kun kerroin meidän Muru-kissan syövän vain raakaruokaa. Sain aiheesta valtavasti kysymyksiä. Koska monet kysymykset ovat todella laajoja ja aihekin on laaja niin ajattelin kirjoittaa kokonaisen postauksen.

Meillä on tällä hetkellä syksyllä 7-vuotta täyttävä Muru-kissa. Muru on tullut meille pentuna 14 viikon ikäisenä. Hän on ihan tavallinen maatiaskissa ja ns. ”navetan alta haettu”. Moni kysyy Murun rotua, koska hänellä on todella kaunis väritys ja on todella kaunis kissa. Itseasissa, kun Murun menin hakemaan niin itse en tiennyt minkä värinen hän oli. Hän oli jäänyt viimeiseksi pentueesta, kun kukaan ei häntä huolinut ja muutti lopulta meille. ♥ Muru on hieman epäkissamainen. Hän mm. nukkuu keskellä lattiaa. Muru on myös todella seurallinen, kerjää rapsutuksia, tulee puskemaan vieraita ja on äärettömän sosiaalinen. Ulkona jos lähdemme hakemaan esimerkiksi postia niin Muru tulee ja seuraa perässä. Naapurit aina naureskelee meille, kun kuljetaan peräkanaa minä, muksu ja kissa.

kissan raakaruokailu

Kissa on lihansyöjä

Toisin, kuin yleinen käsitys tuntuu olevan niin kissat ovat lihansyöjiä ja koirat ovat sekasyöjiä. Kissan ruokavalion täytyisi koostua pääasiassa siitä mitä hiiri on eli lihaa, luuta ja sisäelimiä sekä sattumat mitä hiiren mahassa on. Lisäksi kissat tykkäävät syödä heinää, joka pieninä määrinä auttaa karvapalloja tulemaan suolistosta pois. Kissa saattaa myös oksentaa karvapallot, jos niitä on kertynyt paljon.

Suurinosa kauppojen kissanruuista sisältää viljaa, kasviksia ja sokereita, joista mikään ei kuulu kissan ruokavalioon. Kissan elimistö ei pysty käsittelemään hiilihydraatteja. Lisäksi viljat ruokavaliossa voivat aiheuttaa virtsakiteitä. Virtsakiteet ovat yleisin syy miksi kissat pissaavat hiekkalaatikon ulkopuolelle. Kissat eivät osaa osoittaa mieltään ja jos normaali ja terve kissa yhtäkkiä alkaa pissimään ei-toivottuihin paikkoihin niin se on syytä viedä heti eläinlääkäriin.

Muru on pennusta asti syönyt raakaruokaa. Ensimmäiset pari viikkoa taisin antaa raksuja ja märkäruokaa myös, mutta raksujen antamisen lopetin parin viikon päästä. Märkäruokaa annoin aluksi ennen, kuin opin raakaruokailun ja löysin siihen hyvän balanssin. Nyt Muru on ollut raakaruualla täysin yli 6 vuotta. Märkäruokaa hän saa ”herkkuna” aina välillä esimerkiksi jos on hoidossa äidilläni. Raksut ovat myös herkkuja, joita muksu yleensä antaa Murulle. (Fun fact: Muru osaa temppuja kuten antaa tassua, pusun, kieriä, mennä maahan jne) Jos Muru on kotona yksin vuorokauden niin laitan kippoon raakaruokaa ja toiseen raksuja, jotta hänellä on riittävästi ruokaa.

kissan raakaruokailu

Mitä on raakaruokailu?

Raakaruokailusta käytetään myös nimitystä BARF-ruokavalio tai barffaus. Termi BARF tulee sanoista Biologically Appropriate Raw Food tai Bones And Raw Food. Raakaruokaa voi syöttää ainakin kissoille, koirilla ja freteille.  Raakaruokailussa kissan ruokavalio koostuu kypsentämättömästä eli raa’asta lihasta, sisäelimistä ja luista. Raakaruokavaliossa kissalle tarjotaan kokonaisia tai muussattua lihaa, sisäelimä ja luita. Ruokavaliossa olisi hyvä olla sitkeetä lihaa ja myös kokonaisia luita, koska ne ovat hyväksi kissan hammasterveydelle ja ehkäisevät hammaskiven syntymistä. Toisin, kuin luullaan niin kuivaraksut eivät puhdista kissanhampaita vaan ovat lähinnä haitaksi.

Kissan ruokavalioon ei kuulu viljat, kasvikset tai sokerit.

Nostaakseni muutamia tärkeitä asioita niin raakaruuassa on tärkeä huomioida, että kissa saa tarpeeksi tauriinia. Tauriinia saa parhaiten sisäelimistä ja sydämistä. Joten kissalle voi tarjota esimerkiksi naudan sydäntä tai kokonaisia broilerin sydämiä. Lisäksi on hyvä lisätä  muutamia vitamiineja kissan ruokavalioon esimerkiksi antamalla Multicat-tabletin päivittäin. Sen voi antaa sellaisenaan tai murskata ruuan joukkoon. Multicat-monivitamiinia voi antaa kaikille kissoille, vaikka söisivät ”kaupan kissanruokaa” ja kuivaraksuja. Lisää vitamiineista voit lukea täältä.

Yksi asia mikä tuli aikanaan itselleni yllätyksenä, että raakaruualla kissa juo hyvin vähän tai ei ollenkaan. Kissat eivät luonnostaan tunne janoa ja ovat tottuneet saamaan kaiken tarvitsemansa nesteen ravinnosta. On hyvin hyvin harvinaista, että näen kissamme juovan. Raakaruuasta kissa saa tarvitsemansa nestemäärän ruuasta, mutta silti kissalla täytyy olla tarjolla puhdasta ja raikasta vettä. Paljon kuivaruokaa syövän kissan vaarana on elimistön kuivuminen, joten on syytä tarkkailla, että kissa saa tarpeeksi nestettä.

kissan raakaruokailu

Mitä lihaa ja miten sitä tarjoillaan?

Raakaruuassa kissalle voi tarjota mitä tahansa kypsentämätöntä lihaa. Itse ostan aina Mustista ja Mirristä ison kasan pakastettua lihaa. Yleensä ostan 2-3 muovikassillista jossa on joku 12-15kg erilaisia lihoja ja samalla paketin hiekkaa. Tämä maksaa noin 80 euroa ja riittää ainakin puoleksi vuodeksi. Suosin Maukkaan kissoille ja koirille tarkoitettuja lihoja jotka löytyy 1 kg pusseissa ja 0,5 kg pötköissä. Ennen ostin pötköjä, mutta nykyään ostan vain ainoastaan 1 kg pusseja, koska niistä on helppo ottaa vain yksi tai kaksi palaa kerrallaan. Säilytän lihoja autotallin pakastimessa ja yleensä käyn autotallista hakemassa yhteen leipäpussiin lihaa johon miksaan vähän sattumanvaraisesti eri pusseista lihoja. Näin saa helposti monipuolisesti tarjoiltua kissalle eri lihoja.

Meidän kissa syö useamman kerran päivässä ja kissat syövätkin luonnostaan usein ja pieniä annoksia. Annan 2-3 lihapalaa kerrallaan useamman kerran päivässä. Yleensä viimeistään, kun kissa tulee pyytämään ruokaa. Laitan ne jäisenä kippoon ja palat sulavat parhaimmillaan puolessa tunnissa. Vaikka raakaa lihaa olisi sulaneena kipossa niin se ei haise. Raakaruoka alkaa haisemaan vasta, kun se alkaa mätänemään. Kesäkeleillä nopeammin, mutta talvellakin vasta ehkä seuraavana päivänä. Meillä kissa ainakin syö lihat ennen, kuin ne mätänevät. Kissat tykkäävät syödä tuoretta lihaa.

Suosittelen lukemaan Pikkupedot-blogin kirjoituksen ”Kissan luonnonmukainen ruokinta”, jossa on todella kattavasti kerrottu raakaruokinnasta. Myös toinen postaus ”Kohti luonnollisempaa ruokavaliota” kannattaa lukaista. Lisää kissojen raakaruokinnasta löytyy täältä.

Miten aloittaa raakaruokailu?

Raakaruokailu kannattaa aloittaa maltillisesti varsinkin mitä iäkkäämpi kissa on. Kissat syövät yleensä sitä mikä on tuttua. He totuttelevat ensin ruuan hajuun ennen, kuin suostuvat välttämättä maistamaan. Siksi raakaruokaa voi laittaa ensiksi pienen nökäreen ruokakipon viereen viikon ajan. Kissa oppii tunnistamaan ja totuttelemaan hajuun ja voi uskaltautua maistamaan sitä myöhemmin.

Raakaruokaa voi myös sekoittaa ruuan joukkoon. Tässäkin voi aloittaa maltillisesti ja lisätä vaikka teelusikallisen märkäruuan joukkoon. Lisäämällä lihaa teollisen ruuan joukkoon saa teollisesta ruuastakin paljon lihapitoisempaa. Muista kuitenkin, että raakaruoka on täyttävää, joten vähennä myös märkäruuan määrää samassa suhteessa kuin lisäät lihaa. Tonnikala, jauheliha tai jauhettu liha on helppo sekoittaa ruokaan. Kissoille myydään 100% tonnikalaa ihan perus marketeissa.

Jos kotona käytetään lihaa voi omasta ruuasta antaa kypsentämättömänä kissalle pienen maistiaisen. Näin ei myöskään synny hävikkiä. Jos kissa alkaa tottua raakaruokaan voi siirtyä ostamaan lihaa eläinkaupasta tai marketeista. Yleensä eläimille tarkoitettu täysliha on edullisempaa kuin ihmisille myytävä, joten kannattaa suosiolla ostaa niitä jo hinnan takia. Lisäksi eläimille tarkoitetuissa lihoissa on mukana luuta ja sisäelimiä.

Olen huomannut, että liian kylmä ruoka voi olla ongelma. Lihan kannattaa siis antaa lämmetä huoneenlämmössä. Kissa tykkää syödä lähtökohtaisesti ruuan huoneenlämpöisenä tai jopa hieman lämpimänä. Kylmä ruoka ei välttämättä maistu tai herkkä kissa saattaa oksentaa sen.

kissan raakaruokailu

Raakaruuan hyvät puolet

Raakaruuassa on paljon hyviä puolia ja nämä ovat sellaisia, joita olen itse huomannut tässä 7-vuoden aikana sekä kuullut ja lukenut myös muualta raakaruuasta. Aluksi nimittäin luin todella paljon raakaruuan koostamisesta ja terveysvaikutuksista. Liputan kyllä täysin raakaruokailun puolesta, koska siinä on todella paljon vain positiivisia asioita.

Edistää terveyttä, koska on lähellä kissan normaalia ruokavaliota. Raakaruokaa syövillä kissoilla voi olla vähemmän sairauksia tai hammaskiviä. Murulta ei ole koskaan poistettu hammaskiveä. Tämä ei varsinaisesti näy suoraa, mutta lääkärissä ei välttämättä tarvitse käydä niin usein tai juuri ollenkaan rokotusten lisäksi.

Edullisuus. Raakaruokaa kuluu vähemmän grammoina, kuin purkkiruokaa ja lisäksi raaka liha on suhteellisen edullista. Yleensä hinta pyörii noin 5€/kg. Itse en katso hintoja ikinä, koska tiedän että kokonaisuus tulee edulliseksi. Olen laskenut, että minulla kuluu rahaa Muruun 15-20€ kuukaudessa sisältäen ruuat ja hiekat. Hiekkana käytän pelkästään EverCleaniä, joka maksaa 23,90€/5L. (Tästä hiekasta olen kertonut lisää tässä postauksessa.)

Ehkäisee hammaskiven syntymistä. Luiden ja sitkeän lihan pureminen edistää kissan hampaiden terveyttä ja vähentää hammaskiven syntymistä. Jyrsiessä lihaa tai luita hampaat puhdistuvat. Toisin kuin luullaan niin kuivaruoka ei auta hammaskiven ehkäisyssä tai edistä hampaiden terveyttä lainkaan. Meidän 7-vuotias kissa ei ole koskaan käynyt hammaskiven poistossa.

Kakka ei haise juurikaan. Koska kissa syö ruokaa, jonka pystyy hyödyntämään mahdollisimman hyvin on kakkapökäleet pieniä ja kiinteitä ja suhteellisen hajuttomia.

Turkki on kiiltävä ja hyväkuntoinen. Murun turkkia on aina kehuttu todella paljon. Sen turkki on todella kiiltävä ja pehmeä. Eläinlääkärit aina kysyvät ”Mitä ruokaa oikein syötät, kun on niin hyväkuntoinen turkki?” Ja kun vastaan, että raakaruokaa. ”Niinpä tietenkin.”

Raakaruuasta apua kissan aiheuttamiin allergiaoireisiin

Tämä ei perustu mihinkään tutkittuun tietoon vaan ainoastaan omaan kokemukseeni. Haluan kuitenkin kertoa tästä havainnosta sillä jos kokee saavansa allergiaoireita kissasta niin ainakin tätä kannattaa kokeilla. Mitään menetettäväähän ei ole ja olisihan se win-win kaikille jos joutuu syömään allergialääkkeitä.

Meidän kaveripiirissä useampi on allerginen kissoille. Muutama niin pahasti, ettei voi olla edes asunnoissa missä on kissoja. Yhdelle ystävälle tulee niin pahoja oireita, että on joskus juossut parvekkeelle koska ei ole voinut olla asunnossa ja joutunut ottamaan paljon allergialääkkeitä. Kuitenkaan yksikään meidän kaveri ei saa Murusta allergiaoireita. Yksikään ei ota allergialääkkeitä, kun tulee meille. Yksi ystävä sai joskus lieviä oireita, mutta ei nykyään enään niitäkään eikä edes halua syödä allergialääkettä. Muru on lisäksi todella sosiaalinen ja yleensä tunkee niiden ihmisten syliin ketkä ovat allergisia.

En koe olevani mikään super siivoaja ja meillä ei koskaan siivota ennen kavereiden tuloa. Tietenkin kissan karvoja on joka paikassa; sängyssä, sohvassa, matolla ja kaikkialla huoneilmassa. Eihän siltä voi välttyä. Kissoille allergisia ystäviä on nukkunut monia kertoja meidän sängyssä tai sohvalla missä Muru viettää paljon aikaa ja taatusti on paljon kissankarvoja.

Raakaruokailu vähentää hilseilyä, joka aiheuttaa allergiaoireita.

Muru on tosiaan ihan tavallinen maatiaskissa. Olen tullut siihen tulokseen, että raakaruokailu vähentää hilseilyä, joka aiheuttaa allergiaoireita. Tätä puoltaa myös Allergia ja Astmaliiton sivut jossa sanotaan ”Kissojen koirien hilse, sylki ja muut eritteet sisältävät allergeeneja, karvoissa niitä ei juuri ole.” sekä ”Hilseen määrä vaihtelee eläimen ihon kunnon, ei niinkään rodun mukaan.” Raakaruuan lisäksi käytetään laadukasta kissan hiekkaa.

Onko kissan raakaruokailu jo entuudestaan tuttua? Itse ainakin liputan sen puolesta ja suosittelen kaikkia kokeilemaan tai ainakin lisäämään raakaruokaa lemmikin ruokavalioon. Itselläni, kun ei ole kuin positiivista sanottavaa aiheesta. ♥


LUE MYÖS:

DIY Hiusgeeli

Tehokas ja halpa kotitekoinen pyykinpesuaine

Ainoat 10 lelua, jotka lapsi ”tarvitsee”

 

seuraa myös Instagramissa

Löydät minut @roosablom

Yksi kommentti

  1. Linda kirjoitti:

    Hyvä ja kattava postaus. Vanhempieni 18-vuotias Sulo-kissa on syönyt meillä raakaruokaa siitä lähtien, kun muutti siskonsa kanssa 2-vuotiaana luoksemme. Sisko söi vain Pirkka-kissanruokaa, ja kuoli syöpään 11 vuoden iässä. Sulo saa ruokansa kuten ihmisetkin kaupan lihahyllyltä, sille ostetaan naudan sydäntä, naudan jauhelihaa, seitä sekä (kypsennettyä) kanaa. Äitini mainitsi juuri pari viikkoa sitten, että on huomannut monien esim. instassa syöttävän kanaakin raakana. Sulo saa myös raksuja tämän lisäksi, eli ei 100% raakaruoalla ole. Minulla on myös oma kissa, joka syö pääosin märkäruokaa ja raksuja, joskus seitä tai muuta lihaa (etenkin jos vierailee vanhempieni luona), ja aion siirtyä myös ainakin osittaiseen raakaruokintaan, kun muutamme uuteen asuntoon.
    Myös eräs ystäväni ostaa marketeista (varmaan myös eläinkaupasta) Mush-raakaruokaa. Näitäkin olen miettinyt ostavani kissalleni. Hyvä kun on paljon eri vaihtoehtoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *