Hae
Roosa Blom

Kestovaippailu aloittelijoille

Sain Instagramissa toiveita kestovaippailusta ja sen aloittamisesta. Päätin siis kirjoittaa postauksen, jossa kerron lyhyesti ja toivottavasti kattavasti ja selkeästi miten kestovaippailu toimii. Tämän postauksen luettuasi sinulla ei pitäisi olla enää mitään epäselvyyksiä kestovaippailun suhteen.

 

Koska aloittaa?

Kestovaippailuun ei ole olemassa mitään hyvää hetkeä koska se kannattaisi aloittaa. Aina kannattaa kokeilla ja aloittaa! Omasta mielestäni helpoin on aloittaa heti vastasyntyneen kanssa. Vaikka vastasyntynyt pissaa ja kakkaa useammin en kokenut sitä työlääksi. Toki sai kakkavaippoja huuhdella, mutta niin myös pyllyä pestä. Koen, että myöhemmin aloittaessa kynnys aloittaa kasvaa. Vastasyntynyt kuitenkin pissaa pienempiä määriä eikä liiku paljoa. Vaipat pysyvät helpommin paikallaan ja ohivuotoja ei tule niin paljoa.

Toiset ovat sitä mieltä, että on helpoin aloittaa kun vauvan kakka muuttuu kiinteämmäksi. No joo ja ei. Meillä puoli vuotiaana pottailtiin ja tehtiin osa kakoista pönttöön. 10 kuukauden iästä alkaen vauva ja myöhemmin taapero kakkasi vaippaan vain todella harvoin. Kestovaippailu siis vain helpottui ajanmyötä, mutta toisaalta taas ensimmäinen puoli vuotta meni hyvin kevyesti. Meillä oli ensimmäinen lapsi ja olin hänen kanssaan kotona. Kerkesin siis hyvin huuhdella vaipat (eikä se vienyt aikaa kuin minuutin).

 

Vaipan vaihto

Aloitetaan ihan perus asiasta eli vaipan vaihdosta. Yksinkertaisuudessaan homma menee näin; ota likainen vaippa pois ja laita puhdas vaippa päälle. Kestovaipat ovat yleensä tarrallisia tai nepillisia, joten ne puetaan kuten kertakäyttövaippakin.

Riippuen vaipan sisällöstä edetään seuraavasti; pissavaipasta otetaan imut pois ja heitetään pyykkikoriin. Kakkavaipasta huuhdelleen käsisuihkulla kakat vessanpönttöön ja sen jälkeen laitetaan pyykkikoriin ilmavasti kuivumaan. Vaippoja ei laiteta likoomaan etikkaveteen tai muutenkaan veteen. Suosittelen myös kokeilemaan vauvojen vessahätäviestintää tai aloittamaan pottailun ja vessattamisen pienenä. Kestovaippailu helpottuu älyttömästi, kun kakkoja ei tule vaippaan. Meillä vauva teki kaikki kakat pönttöön 10kk ikäisestä alkaen ja sen jälkeen vaan harvoin kakkasi vaippaan. Hän oppi reilu 1-vuotiaana myös kertomaan kakkahädästä sanallisesti. Mikä helpotus kestoilun kannalta!

 

Pyykkäys

Kestovaipat pestään 2-4 päivän välein (kun kone on täysi) 60 asteessa. Mukaan voi laittaa harsoja, pyyhkeitä ja vauvan vaatteita. Noin pari kertaa kuukaudessa vaipat pestään 90 asteessa eli ”keittopestään”. Pyykinpesuaineena kannattaa käyttää ekologisia ja hajusteettomia nestemäisiä pesuaineita. Pesuaineet ei saa sisältää yli 5% saippuaa sillä se tukkii vaippakankaan. Huuhteluaineeksi voi laittaa väkiviinaetikkaa, joka neutralisoi hajuja. Meillä on käytössä Ecodoon nestemäinen pyykinpesuaine.

Kestovaippoja ei saa laittaa kuivausrumpuun. PUL-kangas tuhoutuu kuumassa. Kuivatus pyykkinarulla on hyvä. Kun vaipat on puhtaita ne kannattaa koota valmiiksi tai ainakin muutama. Se helpottaa vaipanvaihtotilannetta.

kestovaippailu imsevimse newborn

Parin viikon ikäinen kestovaippailija

 

Millaiset vaipat?

Yleisin kysymys on se, että mitä vaippoja kannattaa hankkia. Nämä ovat makuasioita, mutta jotain yleispäteviä vinkkejä voi antaa. Itseä ainakin vähän hermostutti kun vastaukset olivat ”kokeilemalla selviää mikä on paras”. Oli aika turhauttavaa ostaa läjä erilaisia vaippoja kokeiluun ja sitten joutui niitä sopivia metsästämään lisää.

Vastasyntyneellä parhaita ovat sisävaipat ja päälle kuorivaippa tai villahousut. Meillä käytössä oli Imsevimsen flanelletit ja niihin kuorivaipat. Hyvä määrä on noin 30 sisävaippaa ja 5-6 kuorivaippaa. Nämä vaipat olivat sopiva ensimmäiset 0-2 kuukautta.

Kahden kuukauden iästä reilu 1-vuotiaaksi parhaita olivat taskuvaipat ja aio-vaipat (eli all-in-one -vaipat). Taskuvaippa on siis vaippa, jonka sisälle laitetaan imu. AlO-vaipoissa imu on usein kiinni neppareilla, mutta muuten ei eroa taskuvaipoista. Parhaiten toimi taskuvaippa ja sisälle bambuinen taittoimu. Se oli ainakin meillä riittävä. Jos imu ei kerinnyt imemään tarpeeksi nopeaa laitoin imun päälle vielä 1/4 osa palan harsoa. Taskuvaippoja ja/tai AIO-vaippoja hyvä määrä on noin 25-30 kappaletta ja niihin imut.

Taskuvaipasta on myös olemassa yhdenkoon vaippa eli taskuvaippa, jonka kokoa korkeussuunnassa voi säätää neppareilla. Todella kätevä! Tälläinen vaippa menee pitkään eikä jää pieneksi tai tarvitse olla uutta kokoa ostamassa koko ajan.

Pottailun aloittaessa on helpompi siirtyä harkkahousuihin ja neppari-kiinnitteisiin vaippoihin. Harkkahousut eli harjoitteluhousut ovat pikkarit, jossa on imua. Se pitää suurimmat pissavahingot. Se puetaan ja riisutaan kuin pikkarit. Neppareilla kiinnitettävät vaipat ovat myös kätevämpiä liikkuvaisen vauvan ja taaperon kanssa. Nepparit (edessä tai sivuilla) voi kiinnittää valmiiksi ja pukea vaipan, kuin housut jalkaan. Riippuen siitä kuinka monta vaippaa päivässä kuluu voi 10-20 vaippaa ja/tai harkkahousua olla hyvä määrä.

 

Lue myös nämä:

Kestovaippailu vastasyntyneen kanssa

Kestovaipat 2-6kk iässä

Helppo vaippa koko vaippaiäksi

Testissä eri merkkien harkkahousut

Kestovaippailu ja pottailu 1-1,5 -vuotiaana

Yökestoilu

Kestovaippailu öisin tuntuu aiheuttavan monille harmaita hiuksia. Ohivuodot ovat yleisempiä ja vaipalta vaaditaan enemmän imukykyä kuin päivisin. Kestovaippailu öisin on helppoa, kun huomioi muutamat asiat ja ottaa siihen eri vaipat käyttöön.

Omien kokemuksien pohjalta öisin kannattaa käyttää sisävaippa + kuorivaippa ja/tai villahousut yhdistelmää. Oli kyseessä minkäikäinen kestotettava tahansa. Onnikkaan Sulo -yövaipat ovat pomminvarmoja eikä niihin tarvitse lisätä mitään. Meillä niissä oli jopa liikaakin imua. Myös perinteiset sisävaipat kuten Tirsokkaan sisävaipat ovat hyviä. Sisävaipassa on hieman imua, mutta lisäämällä jotain hidasta imua kuten hamppua saa todella imukykyisen paketin. Sisävaipan päälle laitetaan kuorivaippa pitämään kosteus tai villahousut. Tarvittaessa voi käyttää molempia. Villahousut ovat myös pommin varmat! Suosittelen villahousujen käyttöä myös kertakäyttövaipan päälle mikäli on ongelmia ohivuotojen kanssa.

Jos villahousuihin tulee pissaa ne asetetaan ilmavasti tuulettumaan. Kakkatahrat huuhdellaan paikallisesti.

 

Lue myös:

Näin kestovaippailen öisin ilman ohivuotoja

Villahousujen pesu ja lanoliinitus

 

Kestovaippailu kodin ulkopuolella

Kodin ulkopuolella kestovaippailu onnistuu siinä missä kotonakin. Tee täysin samat jutut kuin kotona; huuhtele kakkavaippa käsisuihkulla vessanpönttöön. Pissavaippaa ei tarvitse huuhdella. Kosteudenpitävä PUL-pussi on kätevä. Sinne voi laittaa märän vaipan eikä se päästä kosteutta pois. Kotona vain tyhjentää pussin sisällön pyykkikoriin.

Me liikuttiin hyvin paljon vauvan kanssa niin kaupungilla kuin ystävien luona. Aina oli vesipiste saatavilla. Ainoastaan kerran oltiin uimarannan parkkipaikalla, kun vauva kakkasi. Kotimatkaa oli puolituntia joten vaihdettiin vaippa auton takapenkillä. Vaippa laitettiin sellaisenaan vaan pussiin ja huuhdottiin kotona. Vauvan pyllyä huuhdeltiin vedellä (vesipullo mukana aina!) ja pyyhittiin paperilla ja pyyhkeellä. Se on ainut kerta kun vesipistettä tai vessaa ei ollut. Muuten aina on ollut mahdollisuus ja lastenhoitohuoneita löytyy yllättävän paljon ja ovat aina ilmaisia.

 

Lue myös:

Kestovaippailijan hoitolaukun sisältö

Vältä näitä

Muutamia asioita kannattaa välttää ja tässä vinkkinä, jottei jokaisen tarvitse tehdä samoja virheitä. Kun takana on lähes 2 vuotta kestovaippailua aina vastasyntyneestä alkaen on matkalla myös opittu erehdysten kautta.

Fleecepintaiset vaipat on ensimmäinen. Fleece on kuivapintainen ja ei tunnu märältä vauvan ihoa vasten, mutta aiheuttaa (lähes kaikille) punoitusta. En ensin tajunnut tätä itse, mutta kun otin kaikki fleece-pintaiset vaipat pois käytöstä ei vauvamme iho koskaan enää punoittanut.

 

Muuta

Rotavirusrokotteen annon jälkeen voi käyttää kestovaippoja. Rotavirusrokote annetaan 2, 3 ja 5 kuukauden iässä. Rokote sisältää laimennettua virusta ja se on suurimmillaan noin viikko rokotteen annon jälkeen normaalisti. Kestovaippoja voi käyttää rotavirusrokotteen annon jälkeen. Rotavirus kuolee 60 asteen pesussa. Reilu viikko rokotteen annon jälkeen on hyvä vielä keittopestä vaipat eli pestä ne 90 asteessa. Tärkeää on muistaa hyvä käsihygienia! Lisää rokotteestä täältä.

 

Toivottavasti tässä tuli lyhykäisyydessään tarpeeksi infoa. Kommenteissa voi myös kysellä lisää ja vastaan mielelläni, jos joku jäi mietityttämään. 🙂


LUE MYÖS:

Näin puhdistat puisen syöttötuolin helposti

Ostolakko-kuulumisia helmikuulta

Näitä ekopesuaineita käytämme

 

SEURAA INSTAGRAMISSA

 @roosablom

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *