Hae
Roosa Blom

Miten tunnistaa aidosti ekologinen kosmetiikkatuote?

Mistä tunnistaa aidosti ekologinen tuote?

Saan paljon kysymyksiä ”onko tää ekologinen?” ja itsekkin välillä joudun tarkkaan katsomaan onko joku tuote aidosti ekologinen. Viherpesua osataan tehdä nykyään todella hyvin ja itsekkin joudun olemaan välillä tarkkana. Nyt vuosien aikana on moniakin tapauksia, että ekomerkkejä myydään isoimmille yhtiöille, jotka muuttavat tuotteiden koostumusta niin etteivät ne ole enää aidosti ekologisia. Tämä on todella harmillista. Kuitenkin yhtiöt ovat huomanneet tämän laskun tuotteiden myynnissä ja tuoneet markkinoille uusia aidosti ekologisia tuotteita. Tästä hyvänä esimerkkinä on marketeissa myytävä Ecover. Mutta on myös tapahtunut ihan positiivisiakin käänteitä sillä esimerkiksi LV on tuonut markkinoille uuden aidosti ekologisen Eco -pyykinpesuaineen. Itse ostin tätä juuri purkin kotiin testiin ja olen iloinen, että marketeissa on lisääntynyt ekologiset tuotteet pesuaineissa ja kosmetiikassa enemmän.

Lisäys: Vaikka puhun tässä postauksessa aika paljon pyykinpesuaineista niin nämä samat sopivat myös kosmetiikkatuotteisiin 🙂

Näihin en luottaisi

Viherpesu osataan naamioida todella hyvin ja kuluttajan tarvitsee olla hyvin tarkkana. Purkkiin lyödään hieman vihreää ja lehtiä, kirjoitetaan ekologinen/biohajoava/luonnonmukainen tai jotain muita kivoja sanoja ja viimeisenä löydään joku sertifikaatti kuten EU ecolabel, Leaping bunny tai joutsenmerkki. Värimaailma luodaan usein vihreällä, ruskealla ja muilla maanläheisillä sävyillä ja lisäksi tuote on pahvipakkauksessa tai pakattu kierrätysmuovista valmistettuun pakkaukseen. En halua mitenkään aliarvioida näitä sertifikaatteja ja monet tuotteet voivat olla oikeasti ekologisia, vaikka ne näyttäisivät kuvailemiltani. Usein tälläiset tuotteet ovat viherpesua ja sertifikaateilla yritetään hämätä kuluttajia.

Tällä hetkellä on paljon erilaisia sertifikaatteja ja kuluttajan on vaikea arvioida mitkä ovat luotettavia ja mitkä eivät.

 

Yleisimpiä ovat:

EU Ecolabel

Vegan

Leaping bunny

Ympäristömerkki eli Joutsenmerkki 

FSH

Ecocert

Yhteistyössä Allergia- ja astmaliiton kanssa

 

Sertifikaateista on tulossa oma postaus, jossa kerron lyhyesti kaikista kosmetiikan ja pesuaineiden yleisimmistä sertifikaateista. Seuraavaksi kerron mihin sertifikaattiin luotan ainoastaan.

Näihin itse luotan

Itse olen sitä mieltä Ecocert -sertifikaatti on ainut luotettava sertifikaatti aidosti ekologisille tuotteille. Monet sertifikaatit ovat hyviä, mutta eivät takaa millään tasolla tuotteen ekologisuutta. Esimerkiksi Vegan -merkki sisältää vain ettei tuotteessa ole eläinperäisiä aineosia, mutta mitä tahansa jäteöljyä ja voimakkaasti ellergisoivia hajusteita siihen voi olla silti tungettu. Toki tämäkin merkki on monelle tärkeä ja yhdessä jonkun muun sertifikaatin kanssa erittäin hyvä. En siis suoraa hauku kaikkia sertifikaatteja, mutta täytyy muistaa mitä haluaa tuotteelta. Jos haluaa aidosti ekologisen tuotteen ei silloin tietyt sertifikaatit takaa sitä.

On myös huomioitava, että sertifikaatit ovat usein kalliita ja pienemmillä yrityksillä ei ole niihin varaa. Ainesosaluettelo eli inci kertoo tuotteesta ja sen ekologisuudesta parhaiten. Toki se vaatii taitoa lukea ainesosia. Pienemmiltä yrityksiltä voi kysellä miksi heillä ei ole sertifikaattia ja ”suomennosta” ainesosaluettelosta. Jos itseäni epäilyttää onko tuote aidosti ekologinen vai ei, niin en osta. Haluan olla täysin varma ekologisuudesta ennen ostopäätöstä ja harvoin luotan kenenkään sanaan ekologisuudesta ilman kunnon todisteita.

Muutama esimerkki

Otan tähän esimerkiksi muutaman tuotteen, jossa verrataan ekologisuutta ja onko tuote aidosti ekologinen vai ei.

LV pyykinpesunesteet ovat yksi hyvä esimerkki. LV:ltä löytyy tavallinen hajusteeton LV color -pyykinpesuneste, joka on valmistettu yhteistyössä Allergia- ja astmaliiton kanssa ja sillä on avainlippu merkkinä suomalaisesta työstä. En näe tätä tuotetta minään ”super-pahiksena”, mutta se ei ole täysin ekologinen. LV:llä taas on uusi Eco color -pyykinpesuneste, jolla on Ecocert-sertifikaatti, Joutsenmerkki, Vegan-merkki sekä tehty yhteistyössä allergia- ja astmaliiton kanssa. Jälkimmäisestä löytyy Ecocert-sertifikaatti, joka takaa aidon ekologisuuden.

Toisena erimerkkinä on Jordanin uusi ekologinen hammastahna. Tuotteen värimaailma on valittu hyvin luonnonmukaiseksi (valkoinen, vihreä ja ruskea) ja se huokuu ekologisuutta. ”Green Clean Caries Protection -hammastahna sisältää 98 % luontaisia ja huolellisesti valittuja ainesosia. Pakkauksessa on käytetty kierrätysmuovia. Tahna sisältää vihreää teeuutetta, ksylitolia ja fluoria. Tehokas ja hellävarainen hampaille. Joutsenmerkitty ja Vegaanimerkitty.” Kuulostaa jo hyvältä ja aidosti ekologiselta, mutta jos tuote olisi aidosti ekologinen niin miksi siinä ei ole Ecocert-sertifikaattia, koska markkinoilla on ecosert-sertifioituja hammastahnoja? Kyllä, tuote on varmasti parempi kuin Jordanin muut hammastahnat, mutta ei se aito ekotuote ole. Täytyy myös huomioida, että hammastahna sisältää suurimmaksi osaksi vettä, jolloin kuulostaa todella hyvältä, että 98% on luontaisia ainesosia. Mitäs ne 2% on ja miksi?

 

Toivottavasti tästä oli yhtään apua

 

Käsi ylös jos sullakin on hankaluuksia erottaa aidosti ekologiset tuotteet viherpesusta.


LUE MYÖS:

Miksi astianpesuainetta ei voi tehdä itse

5x ekologiset ja eettiset urheilulegginssit

Toisesta autosta luopuminen

SEURAA SOMESSA!

Instagramissa @roosablom

Tykkää myös Facebookissa

9 kommenttia

 1. millinilli kirjoitti:

  Ei asia ihan näin mustavalkoinen ole. Se on totta että seuraamalla tuttuja sertifikaattimerkintöjä, tulee valinneksi ainakin hieman paremman vaihtoehdon. Se että siitä Jordanin kyljestä se puuttuu ei kuitenkaan tarkoita sitä ettei tuote voisi olla ekologinen. Sertifikaattia täytyy hakea ja hakuprosessi vie sekä aikaa että rahaa. Jordanin kohdalla se tuskin olisi ollut ongelma, mutta monele pienelle yritykselle se on. Toisaalta taas jos sen sertifikaatin vieressä on monikansallisen yrityksen logo, kannattaa vakavasti miettiä haluaako oikeasti sitä tuke vaikka se sertifikaatti onkin hankittu, sille yhdelle tuotteelle. Iso monikansalliset, esim. Loreal, Unilever yms ovat kyllä huomanneet markkinaraon lanseeraamalla yhden sertifioidun tuotelinjan. Siinä rinnalla kuitenkin tuotetaan lukuisia ja aina vain useampia ei ekologisia linjoja. Siksi ei kannatakaan katsoa vain sitä yhtä logoa pakkauksessa, vaan niiden summaa. Siksi minä jätän esim. Ecoverin kauppaan ja valitsen toisen sertifioidun merkin.

  • roosa kirjoitti:

   Kiitos hyvästä kommentista! Tosiaan asiat ei ole niin mustavalkoisia. En kuitenkaan halunnut tässä postauksessa lähteä ”sekottamaan” kuluttajaa eettisillä valinnoilla vaan puhuin siksi pelkästään ekologisuudesta. (Ja muuten tästä olisi tullut kilometrin mittainen) Koska onhan se parempi, että jos on henkilö joka ostaa aina Prismasta jonkun ylikansallisen merkin tuotetta niin valitsisi edes sen ekologisemman vaihtoehdon. Kaikille eettisyys ei ole niin merkittävä asia ja haluavat vaikka mökille ostaa ekologisia, luonnolle parempia tuotteita. Sekä kaikki eivät jaksa tai halua tilata netistä niin tässä ohjeita miten verrata tuotteita vaikka markettien hyllyillä. 🙂

   Itse haluan myös tukea pienempiä yrityksiä ja on harvinaista, että ostoskoriini päätyy ylikansallisten merkkien mitään tuotteita, vaikka olisi kuinka eko. 🙂

 2. Anni kirjoitti:

  Mä olen ymmärtänyt, että Leaping bunny ei ota mitään kantaa tuotteen tai sen valmistusaineiden ekologisuuteen vaan sen saavat eläinkokeettomaan testaukseen sitoutuneet merkit. Näitä eläinkokeettomuussertifikaattejakin on useita, mutta Leaping bunny on ainakin Suomessa käytössä olevista kriteereiltään tiukin ja tarkimmin valvottu.

 3. Ellu kirjoitti:

  Ecocert, ei -sert ?.

  • roosa kirjoitti:

   Kiitos huomautuksesta, tullut vahingossa kirjoitusvirhe 🙂 Korjaan heti!

 4. T kirjoitti:

  Moi! Pohdin, että oletkohan lukenut, mitä sertifikaatit vaativat kyseisiltä tuotteilta ennen kuin olet päättänyt mihin luotat vai perustuuko mielipiteesi mielikuvaan sertifikaatista ja ympäristöystävällisyydestä? Miten määrität ekologisuuden? Luonnollisena vai ympäristöystävällisestä? Oletko tarkastellut tuotteen elinkaarta valmistuksesta käyttöön ja toimivuuteen. Annostelua, ainesosien hajoavuutta ja ekotoksisuutta. Raaka-aineiden alkuperää, pakkaussuunnittelua. Yleensä näissä tuotteissa suurimmat vaikutukset ovat raaka-aineiden alkuperäisellä (esim. palmuöljyplantaasit) ja käytöllä, tekstiilien pesuaineilla erityisesti pesulämpötiloilla. Yliannostelu on kuluttajan suurimpia syntejä, sillä se ei vaikuta vain ylimääräisiin päästöihin pesukoneesta vaan koko ketjuun palmuplantaasilta kuljetuksiin. ”Luonnollisuus” ei takaa välttämättä ympäristöystävällisyyttä, monet luonnon hajusteista tai luonnollisista tensideistä ovat myrkyllisiä vesieliöille samoin kuin synteettiset vastaavat. Jotkut uusiutuvat raaka-aineet häviävät elinkaarivertailun uusiutumattomille vastineelleen. Toki uusiutuvien raaka-aineiden käyttö on arvo sinänsä ja valinta myös, mutta ympäristöasiat ovat monitahoisempia kuin ensinäkemältä arvaisi ja näkökulmiakin on monenlaisia eikä toinen välttämättä toista huonompi. Onko aito ekologisuus sinulle luonnonraaka-aineita vaituotteen koknaisympäristövaikutus? Vai jotain muuta?

 5. Ekoilija kirjoitti:

  Soil Association on erittäin hyvä sertifikaatti sekin. Monin paikoin tiukempi kuin Ecocert.

 6. emmi kirjoitti:

  Jes, hyvä postaus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *