Hae
Roosa Blom

Jokainen vaatteeni on #lempivaate

*Sisältää mainoslinkkejä

#lempivaate eetti ry roosa blom

Eetti ry haastoi minut mukaan #lempivaate-kampanjaan. #Lempivaate -kampanja kannustaa ihmisiä arvostamaan vaatteitaan. Tavoitteena on, että ekologisesti kestämättömästä pikamuodista tulee historiaa, eikä identiteettiä enää tarvitse luoda vaihtelevan muodin mukaan. Viime aikoina on käyty kiivasta keskustelua pikamuodin ympärillä. Onkin oiva aika lähteä mukaan muuttamaan käsityksiämme vaateteollisuudesta ja kuluttamisesta.

 

Ekologinen elämäntyylini alkoi vaatteista

Kiinnostukseni ekologisuuteen alkoi yläasteella. Reilu kymmenen vuotta sitten kukaan ei kierrellyt kirpputoreilla ja kirpparit muutenkin olivat valikoimiltaan erilaisia. Silloin pystyi tekemään muutamalla eurolla todella huippulöytöjä. Nykyään kirpputoreilla tuotteiden hinnat ovat nousseet ja laatu laskenut, kuin lehmän häntä. Mikä on tietenkin todella surullista. Aloin yläasteella kiertämään kirppareita ja kaivamaan vaatteita mökin vinttikomerosta. Yksi syy oli, ettei ollut rahaa ostaa uusia vaatteita edes ketjuvaateliikkeistä. Joskus satunnaisesti jonkun yksittäisen vaatteen sain ostettua. Tyylini oli myös valtavirrasta poikkeava ja omaa tyyliä etsiessä tuli kokeiltua kaikkea pissis-tyylistä goottiin.

Innostuin ompelemisesta ja yläasteen jälkeen hain opiskelemaan vaatetusalaa, josta valmistuin vaatetusartesaaniksi. Siitä asti olen tiedostanut vaateteollisuuden ongelmat ja ostanut vaatteni kirpputoreilta. En ole koskaan ollut mikään shoppailija. En myöskään saanut yhtäkkistä ahaa-elämystä vaan jotenkin tämä ekologisuus on ollut aina osa mua. Kotonamme ei olla oltu mitenkään ekologisia ja elettyä aika tavallista kuluttajaperheen elämää.

#lempivaate eetti ry roosa blom

täydellinen vaatekaappi – vuosien työn tulos

Tällä hetkellä voin ylpeänä sanoa, että jokainen vaatteeni on lempivaatteeni. Olen tehnyt vuosia töitä vaatekaapin sisällön eteen. Olen ostanut harvoin ja harkitusti. Olen myös joutunut miettimään paljon asioita kuten millainen haluaisin olla ja millainen olen. Sekä mihin tarpeisiin käytän vaatteita. Ei ole ollut helppo tie muuttuvassa elämässä. Ensin olen yrittäjä, pyörin edustustilaisuuksissa ja myyjäisissä ja muutama vuosi myöhemmin joudun huomioimaan myös lapsen kanssa ulkoilut ja kerhoilut, imetyksen tuomat rajoitukset pukeutumisessa ja näitä ennen kasvavan mahan. Silti nyt voin todeta olevani tyytyväinen vaatekaappini sisältöön ja sen edustavan minua. Mutta kuten sanoin – elämä muuttuu. (Ja vartalo siinä mukana) Vaatekaappini sisältö varmasti myös elää ja kokee muutoksia tulevaisuudessakin ja se onkin ihan ok.

 

Kapselipukeutuminen oli viimeinen silaus vaatekaapille

Kesällä kävin Caps Look® -verkkokussin, jossa rakennettiin kapselipuvusto. (Kurssi saatu) Kurssi oli ihan äärettömän hyödyllinen ja vaikka olin googlaillut kapselipukeutumisesta ja miten rakentaa oma vaatekapseli en tullut googlailuilla kauheasti viisaammaksi. Konkreettiset vinkit puuttuivat ja sai sellaisen kuvan, että kapselipukeutuminen tarkoittaa hillittyä, klassista pukeutumista ja neutraaleja värejä. Capslookin verkkokurssilla kuitenkin opin, että voit omasta tyylistäsi riippumatta tehdä kapselipuvuston. Omassa kapselissani on mm. vaaleanpunainen tyllihame.

Kapselipukeutumisessa vaatekaappia katsotaan eri kulmasta kuin aiemmin. Kun vaatekaapissani oli vain kivoja vaatteita oli helppo lähteä kapselia kokoamaan. Idea on vaatteiden yhdisteltävyys. Itselleni oli iso ahaa-elämys kun katselin vaatteitani ja huomasin, että yksi kukkakuvioinen pitkähihainen ei sopinut kuin yhden alaosan kanssa. Tällä tavoin vaatteita karsiutui kaapista pois. Samalla myös valittiin meneillään olevaan vuodenaikaan sopivat vaatteet ja eri vuodenajan vaatteet viikataan pois silmistä tai eri paikkaan. Yhtäkkiä minulla olikin omista vaatteista kasattu kokonaisuus, jossa vaatteet sopivat keskenään.

Vaikka vaatekaappini on todella minimalistinen ja kapselissa on noin parikymmentä vaatetta löytyy aina päälle pantavaa. Kapselin myötä on myös helpompi täydentää vaatekaappia, kun huomaa mitä oikeasti tarvitsee. Lempivaatteet pääsevät paremmin oikeuksiinsa ja käyttöön.

Kurssin voit ostaa tästä* tai tee ilmainen ”Millainen pukeutuja olet? Selvitä vaatekaappi -tyyppisi” -testi*

#lempivaate eetti ry roosa blom

Kampanjaviikon lempivaatteeni

Ajattelin ennen haastetta, että lempivaatteeni on varmasti yksi mekoistani. Lopulta maanantaina, kun olin unohtanut jo haasteen kiskaisin mustat luottohousuni ja collegepaidan. Itse asiassa olen viihtynyt paljon tälläisissä rennoissa vaatteissa viime aikoina.

Mustat lempihousuni ovat Me&I:lta ja olen käyttänyt niitä valehtelematta jo lyhyessä ajassa pari sataa kertaa. Olen myös korjannut niitä useita kertoja. Housut ovat vaan niin älyttömän mukavat jalassa ja helppo yhdistää mihinkä yläosaan vaan. Farkut tuntuvat aina puristavan.

Collegepaidan olen löytänyt Tampereen Kierrätyskeskuksesta tänä vuonna. Hintaa paidalla oli 1,5€. Tykästyin paitaan ja olen käyttänyt sitäkin paljon.

 

Mikä on sun lempivaate? Jaa kuvia sosiaalisessa mediassa käytä #lempivaate.

Tägää myös minut julkaisuun niin näen sinun lempivaatteesi. 🙂

 


LUE MYÖS:

11 vinkkiä ekologisempaan ja eettisempään vaatekaappiin

Ei enään hutiostoksia vaatekaupoilla

 

Lisää ekojuttuja löytyy Instagramistani

Löydät minut @roosablom

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *