Hae
Roosa Blom

DIY | Vanulaput

Olen käyttänyt jotain kestotuotteita jo jonkin aikaa kuten kestotiskirättejä ja kuukuppia. Yritän itse päästä eroon lähes kaikista kertakäyttötuotteista. Kestovanulaput ovat hyvin käteviä käytössä. Tein joskus virkattuja vanulappuja, mutta ne eivät jotenkin toimineet omassa käytössä. Kankaiset ovat olleet paljon parempia. Kestovanulaput heitetään roskakorin sijaan vain pesukoneeseen. Pienet laput eivät vie tilaa pesukoneessa, joten pyörivät kätevästi muun pyykin joukossa. Haluan lappujeni pysyvän valkoisina, joten olen putsannut vielä sappisaippualla ennen pesukoneeseen laittoa.

Sain vihdoinkin aikaiseksi tilata kangasta (kierrätysmateriaalit kävisi yhtä hyvin) ja lainata naapuritilan ompelimon saumuria. Näiden tekeminen oli nopeaa ja helppoa!

 

 

Tarvitset; kangasta, sakset ja saumurin/ompelukoneen
Valitsin kankaaksi Onnikas -yrityksestä tilaamani bambupuuvillafleeceä. Tilasin kyseistä kangasta 20cm palan muun tilauksen yhteydessä. Kangas on matalanukkainen. Halusin pehmeän kankaan sillä käytän vanulappuja kasvojen puhdistuksessa. Kierrätysmateriaali sopii myös paremmin kuin hyvin ja kankaaksi soveltuu myös esimerkiksi puuvilla tai frotee.
145x20cm palasta sain n. 30 vanulappua, joiden halkaisija oli 6,5cm.

 

1. Piirrä kankaaseen halutun kokoisia paloja. Hyvä muotti on esim juomalasi. Kankaiset vanulaput kannattaa tehdä hieman isompina, kuin normaalit kertakäyttöiset vanulaput. Mikään ei määrää, etttä vanulappujen pitäisi olla ympyröitä. Neliön muotoiset ovat helpompi ommella saumurilla. Vanulapuista tulee leikatun kokoisia ja ne ei tarvitse saumavaraa. Huomioi kuitenkin uudessa kankaassa mahdollinen kutistumisvara mikäli kangasta ei ole esikutistettu.

 

 

2. Leikkaa palat irti. Yksi vanulappu tarvitsee kaksi palaa.

 

 

3. Kiinnitä nuppineulalla aina kaksi palaa yhteen nurjat puolet vastakkain. (= yksi vanulappu)

 

 

4. Ompele palat yhteen saumurilla tai ensin suoralla ompeleella ja sitten siksakilla.

 

 

Ja ei muuta kuin käyttämään! Silitin vielä laput nopeasti, jotta niistä tuli tasaisia. Ommellessa ne hieman lähtivät kuprulle, mutta silittäminen auttoi. Tahranpoistoon on suositeltavaa käyttää sappisaippuaa ennen koneeseen laittoa. Pienet vanulaput kannattaa myös laittaa pesupussiin, koska ne mm. ”hukkuvat” helposti pesukoneeseen.

Kestoliivinsuojat
Kestoliivinsuojat voi tehdä tällä samalla ohjeella ja samoista materiaaleista. Kestoliivinsuojien halkaisija 11-13cm, paras on käyttää cd-levyä kaavana. Isommassa on enemmän pinta-alaa eikä kuulla läpi. Imutehoa lisämään voi lisätä laittamalla vielä yhden eli yhteensä kolme kerrosta bambufleeceä. Jos taas kosteus tulee läpi laita alimmaiseksi joku kosteudenpitävä kangas kuten pul-kangasta.

Onko teillä jotain muita kestotuotteita mihin haluaisitte ohjeita?

2 kommenttia

 1. Essi kirjoitti:

  Kiitos hyvistä ohjeista. Aloin näiden mukaan tehdä noita kestoliiviinsuojia. Olisiko ohjetta kestotiskirätteihin? Itselläni on pari bambulangasta tehtyä, mutta mietin sopisiko joku kangas myös siihen.

  • roosa kirjoitti:

   Moikka ja kiva kuulla ♥

   Kestotiskirättejä en ole itse ommellut mutta kestotalouspapereita kylläkin. Itse olen tehnyt vanhoista harsoista ja t-paidoista. Mielestäni ne on ollut materiaaleilta parhaita. Kestotiskirätit mitä omistan (Kiertin pääasiassa) on kaksinkertaista bambupuuvilla-kangasta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *