Hae
Roosa Blom

Vanlife – opas aloittelijoille

Vanlife aloittelijoille

Toteutin haaveeni ja asuin kesällä 2 kuukautta retkeilyautossa. Pakkasin koko omaisuuteni ja laitoin asuntoni vuokralle kesäksi. Tämä mahdollisti sen, että pystyin elämään 4-vuotiaan lapseni kanssa koko kesän tien päällä. Täytyy sanoa, että tämä oli kyllä uskomaton kesä ja nautin siitä täysillä, vaikka tietenkin vastoinkäymisiltä ei vältytty. Ennen kuin aloitin vanlifen en ollut koskaan matkailuautoilemassa. Joten hyppäsin heti ”syvään päähän” ja opettelin matkan varrella. Mun oli tarkoitus ottaa monista asioista selvää jo etukäteen, mutta lopulta koko homma tuli niin nopeasti ja sitten olikin kiire pakata jne, joten muut jutut jäivät.

Halusin kuitenkin koota pienen oppaan teille, jotka haaveilette vanlifesta, matkailuautosta tai retkipakusta. Asioita joita kannattaa ottaa huomioon.

Millaisen auton ja varustelutason haluat?

Kaikista tärkein asia on tietenkin auto. Vaihtoehtoja on yhtä paljon kuin ihmisiä. Joku omistaa kalliin kaikilla herkuilla olevan matkailubussin, jolla reissaa joskus ja jouluna ja joku toinen asuu vaatimattomasti pakettiautossa kokoaikaisesti.

Kuinka paljon reissaat ja missä yövyt?

Tämä vaikuttaa aika paljonkin siihen millainen auto kannattaa hankkia. Jos tekee lyhyitä reissuja niin joku yksinkertaisempi reissupaku idealla patjat ja trangia -kombolla voi olla toimiva ratkaisu. Sitten taas jos asut autossa niin saatat tarvita autoon enemmän asioita mukavuuden ja omavaraisuuden kannalta. Jos aiot yöpyä leirintäalueilla niin autossa ei välttämättä tarvitse silloin olla suihkua, vessaa, tiskaus tai kokkaus mahdollisuuksia tai aurinkopaneeleita. Jos taas olet pelkästään puskaparkeissa niin silloin tarvitset monia asioita enemmän esimerkiksi aurinkopaneelit ovat pakolliset.

 

Millainen sänky ja ruokapöytä -systeemi?

Vaihtoehtoja tässäkin on. Pienemmissä autoissa vaihtoehto on, että sänky puretaan aina päivisin jolloin siitä tulee sohva ja ruokapöytä. Haluatko siis nähdä tämän vaivan joka päivä vai tuleeko erillinen sänky ja ruokailuryhmä? Omassa autossani nämä ovat erikseen. Itse en olisi jaksanut joka päivä purkaa sänkyä. Lisäksi halusin ruokapöydän, koska tykkään syödä pöydän ääressä ja haluan myös työskennellä läppärillä pöydässä. Nämä siis ovat erilliset omassa autossani.

 

Sisältääkö auto vessan ja/tai suihkun?

Itselleni nämä olivat ehdottomia kriteerejä ja molemmat löytyvät omasta autosta. Vessa varsinkin osoittautui itselleni todella tärkeäksi ja lapsen kanssa se korostui. Tämä mahdollisti myös sen, että voi parkkeerata enemmän minne vaan koska vessassa voi käydä autossa. Joka paikassa kun ei ole soveliasta käydä puskapissalla. Lapsen kanssa varsinkin vessa oli tärkeä, koska pienelle lapselle yleensä iskee isompi hätä nopeasti ja sitten on päästävä vessaan. Olisi todella työlästä, vaikka kesken iltapalan pistää ensin ”auto kasaan” (=eli kaikki tavarat niin ettei ne lentele ajossa) ja sitten lähteä ajamaan johonkin huoltoasemalle yms vessaan. Sama myös toisinpäin eli jos itselle iskee vessahätä vaikka kun lapsi on mennyt nukkumaan. Tiedän kyllä vanlifereita, jotka ovat asuneet yli vuoden autossa jossa ei ole vessaa tai suihkua. Itse en muuttaisi autoon missä ei olisi vessaa. Se helpotti elämää niin paljon.

Millainen on keittiön varustelutaso?

Mitä kaikkea haluat keittiöstä löytyvän? Liesi ja uuni? Allas? Juokseva vesi? Jääkaappi, pakastin? Keittiöitä on yhtä paljon kuin autoja. Aina hienompia mistä löytyy tiskikoneet sellaisiin vaatimattomampiin ratkaisuihin. Omassa pienessä keittiössäni oli kahden polttimon kaasuliesi, allas ja juokseva vesi. Lisäksi löytyi sähköllä ja kaasulla toimiva jääkaappi. Pieni, mutta toimiva. Ainut mitä kaipasin oli lämmin vesi sillä jotkut rasvaiset astiat eivät meinanneet tulla puhtaaksi kylmällä vedellä.

 

Lämmitys, sähkö, ilmastointi jne

Käytännön asioihin vielä vaikuttaa tietenkin vielä lämmitys, sähkö, ilmastointi jne. Mihin vuoden aikaan reissaat? Tarvitseeko lämmitintä? Omassa autossani on lämmitin ja kesällä sitä ei kyllä tarvinnut. Mun auto ei kyllä kuumentunut, vaikka oli kesä todella helteinen ja viilennystä mulla ei autossa ollut. Mun autossa ei ole ilmastointia (tai siis on, mutta en nyt pitäisi sitä mainittavana). Syksyllä reissatessa olen käyttänyt lämmitintä ja silloin autossa on mukava olla (pl. lattia on kylmä).

Sähkö on asia mihinkä kanssa kiinnittäisin huomiota ja muutenkin siihen millä mikäkin toimii. Lähinnä vaihtoehdot ovat sähkö, kaasu ja diesel. Mitkä kodinkoneet vaativat mitäkin käytettäväksi? Omassa autossani on vain yksi aurinkopaneeli, joka riitti vallan mainiosti. Jääkaappi ja lämmitin toimi kaasulla. Sähköä käytti vesipumppu, valot (autossa parit led valot ja lisäksi olin hankkinut patterivaloja tunnelmaksi) ja elektroniikka (puhelimen ja läppärin lataaminen). Näihin mun yksi aurinkopaneeli riitti hyvin. Elin ainoastaan puskaparkeissa koko kesän. Kaasua kului yksi iso pullo kahden kuukauden aikana, vaikka kokkasin päivittäin ja useamman kerran liedellä. Kulutus siis on kovin vähäistä.

Tiedän, että jotkut asentavat dieselillä toimivia koneita esimerkiksi diesel-lämmittimen. Näistä mulla ei ole kokemusta, mutta suosittelen tutustumaan ja vertailemaan.

 

Muut kuljetettavat asiat

Tarvitsetko pyörätelineen tai mahdollisesti surffilaudalle telineen? Mitä kaikkea tulet kuljettamaan autossa ja missä ne pystyy kuljettamaan. Joissakin on pyörätelineet takana, mutta silloin ei vanlifemaisesti saa takaovia auki. Itselläni on pyörätelineet ja ne on kyllä ollut huiput! Tuli pyöräiltyä lapsen kanssa paljon kesän aikana ja pyörä kulki mukana. Myös mahdollisesti grillin tai ulkokalusteiden kuljettaminen, mihin ne mahtuu. Tai haluatko mahdollisesti markiisia?

 

Auton ikä ja korjaaminen

Viimeisenä tähän autoasiaan haluan nostaa esiin auton iän ja korjaamisen. Koska jos et osta upouutta autoa niin sitä todennäköisesti saa olla korjaamassa. Varsinkin jos ostaa 40-vuotta vanhan auton niin on pakko budjetoida korjauskuluihin rahaa ja varauduttava auton hajoamisiin. Vaikka vanhat autot tuntuvat ihanilta ja persoonallisilta niin ne ovat myös työläitä (nimimerkillä kokemusta on!) Eikä ajomukavuus ole samaa luokkaa kuin uudemmissa autoissa. Mieti siis onko sinulla rahaa korjata autoa, kuka auton voi korjata jos tulee jotain? Onko mahdollista hankkia uudempi auto?

Selvitä nämä arkiset asiat

Retkeilyautossa asuessa huomasin, että tietyt arkiset asiat mitkä asunnossa asuessa eivät aiheuta mitään työtä arjessa. Niin vanlifessa niistä tulee osa viikottaisia rutiineja, jotka täytyy opetella ja joissa on oma opettelu. Ja jotka joissain tapauksissa voi jopa olla kustannuserä.

 

Vessassa käynti ja suihkumahdollisuus

Jos valitset auton, joissa näitä ei ole niin selvitä missä pääset vessaan tai peseytymään.

 

Pyykinpesu

Autossa tuskin on pyykinpesukonetta (en tiedä onko jossain isoissa superluksus autoissa?), joten arkinen asia kuten pyykkääminen hankaloituu. Varsinkin jos asut vakituisesti autossa eikä sinulla ole kotia niin missä peset pyykit? Vaihtoehtoja on toki esimerkiksi jos vaan pääsee perheen tai jonkun kaverin luokse pesemään niin se on aina mahtavaa. Suomessa on myös paljon 24H pesuloita, jotka ovat kohtuuhintaisia, mutta tässäkin vaan muistaa budjetoida, että pyykinpesuun voi mennä se 20 euroa kuukaudessa tai enemmän. Leirintäalueilla yöpyessä löytyy sieltä usein pyykinpesukoneet, joten se on hyvä paikka pestä pyykkiä.

 

Huoltotoimenpiteet; vessantyhjennys, vedentäyttö ja harmaanveden tyhjennys

Tätä sanon viikkorutiiniksi, koska itselläni oikeastaan kerran viikossa tai vähän reilu niin ajankohtaiseksi. Nämä yleensä onnistuvat samassa paikassa ja kannattaa tehdä kaikki aina samalla kerralla.

Boholifers on tehnyt hyvän videon kemiallisen vessan käytöstä ja tyhjennyksestä. Suosittelen ehdottomasti videon katsomista ja tää oli itselleni todella konkreettinen apua kun opettelin miten kemiallinen vessa tyhjennetään enkä ollut ekalla kerralla niin pahasti hukassa. Omassa autossani oli siis PortaPotti, mutta vaihtoehtoja on monenlaisia näissä vessoissakin. Kemialliset vessat ovat yleisimpiä.

Vedentäyttö nyt on yksinkertainen homma. Jos autossa on luukku mistä voi veden täyttää niin suosittelen kastelukannua tai letkua, jossa näppärästi saa veden täytettyä. Omassa autossa on sisällä kanisterit, joten joka kerta raahasin kanisterit autosta ulos, täytin ja raahasin sisälle. Hyviä puolia tässä oli, että pystyi täyttämään vesiä monissa ”mökkiläisten vesipisteillä”. Esimerkiksi Pälkäneen S-marketin tuulikaapissa on paikka josta mökkiläiset voivat täyttää vettä mukaan ja hyödynsin tätä itsekkin. Näppärä kauppareissun yhteydessä.

Harmaat vedet tyhjennetään tyhjennyspaikkoihin (ei koskaan luontoon). Omassa autossani säiliö on auton alla, jossa on vain vipu. Auto sitten ajetaan tälläisen ajokaivon päälle, johon ne tyhjennetään.

Tälläisiä huoltopaikkoja löytyy mm. monelta huoltoasemalta esim ABC:ltä, Bestcaravanarilta ja leirintäalueilta. Kysymällä paikan päältä usen selviää lisää ja se että onko tämä ilmaista vai maksaako jotain.

Oliko tästä hyötyä vai puuttuiko listasta jotain oleellista?


LUE MYÖS:

Miksi en lähtenytkään retkeilyautolla Espanjaan?

2 viikkoa kodittomana lapsen kanssa

Muutan retkeilyautoon ja ulkomaille lapsen kanssa

SEURAA MYÖS INSTAGRAMISSA

Löydät minut @roosablom

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *