Hae
Roosa Blom

Kaksi kuukautta sitten auto vaihtui pyörään

Ensimmäiset kuukaudet autotonta elämää

Meillä on takana ensimmäiset kuukaudet autotonta elämää täällä maaseudulla. Kerroin huhtikuussa, että olemme luopuneet toisesta autosta toistaiseksi. Kun virus alkoi levitä Suomeen totesimme olevan viisasta laittaa toinen auto seisontaan. Kuitenkaan minnekkään ei voinut mennä, koska kaikki oli kiinni ja taaperokin jäi päiväkodista kotiin hoitoon. Meillä on edelleen pakettiauto käytössä sillä mies käy töissä ja se on hänen työautonsa. Kauppareissut ja pidemmät matkat taittuvat koko perhe yhden auton voimin. Lisäksi itse käyn joka toinen viikko terapiassa 30km päässä (julkisia ei kulje) ja toistaiseksi ollaan yhdellä autolla pärjätty. Jos toisella on menoa niin toinen joutuu kuitenkin olemaan taaperon kanssa eikä ole sen takia ole ollut tarvetta toiselle autolle, vaikka on molemmilla ollut menoja.

 

Toiselle autolle tarve yhden kerran

Ainoastaan yhden kerran ollaan laitettu auto pois seisonnasta. Tämä oli vappuaattona, kun itse lähdin toiselle paikkakunnalle auttamaan ystävääni muutossa. Mies oli töissä iltavuorossa ja mummo tuli hoitamaan taaperoa illaksi ennen, kuin mies tuli kotiin töistä. Ongelmallista on se, että täältä ei kulje julkisia (tämän epidemian aikana välttäisin niillä kulkemista myös muutenkin). Matkaan menee autolla 2 tuntia ja julkisilla olisi mennyt ainakin tuplat. On todella harmillista, että Suomessa julkiset yhteydet ovat hyvät ainoastaan isommilta paikkakunnilta toiselle ja kuntien keskustoihin sekä tietenkin isommissa kaupungeissa. Jos siis asuu itse asuinkunnan keskustan ulkopuolella ja ystävä toisella paikkakunnalla keskustan ulkopuolella menee matkaan todella paljon aikaa. Itseäni ei haittaa, jos julkisilla menee hieman kauemmin. Jos mietietään, että autolla menisi 20 minuuttia ja julkisilla 30-40 minuuttia. Mutta jos aletaan puhua tuntien erosta on se jo täysin eri asia.

Olen pyöräillyt viikottain

Nyt kun auto on seisonnassa ollaan innostuttu taaperon kanssa taas pyöräilystä. Viikottain pyöräillään leikkipuistoon ja välillä metsäretkille. Ollaan myös koko perhe useamman kerran käyty pyöräilemässä ja se on ollut todella kivaa. Ollaan käyty pyöräretkellä mm. laavulla ja tehtiin lounas noutiolla sekä pelaamassa frisbeegolfia. Myös leikkipuistossa ollaan käyty monena päivänä, koska taapero on pyytänyt monena päivänä, että mennään leikkipuistoon. Ja mehän ollaan sitten menty ja se on ollut mukavaa. Yhtänä aurinkoisana päivänä käytiin pyöräretkellä ja samalla reissulla vietiin meidän tyhjä kaasupullo ja ostettiin uusi. Haluttiin nimittäin illalla grillata. Kaasupullokin kulki näppärästi pyörällä. Ja niin meillähän ei ole pyöräkärryä ollenkaan ja ilman ollaan pärjätty toistaiseksi.

Paluu arkeen

Tällä viikolla alkoi taas taaperolla päiväkoti. Toistaiseksi toinen auto voi pysyä seisonnassa sillä miehen työt menevät niin että voin viedä autolla taaperon. Mennään päivä kerrallaan ja jos alkaa näyttää, että toiselle autolle on tarvetta tai voimavarat loppuu niin laitamme auton takaisin tieliikennekäyttöön. Haaveilen edelleen sähköpyörästä ja sillä olisi niin helppo mennä. Yksikin päivä lähdettiin pyöräretkelle ja ajoimme kodin lähellä olevaa peltoaukeaa. Tuuli taas niin hirveästi, että emme liikkuneet eteenpäin juuri yhtään. (Tää ei ole eka kerta) Päiväkoti kuljetuksiin ja pidemmille matkoille sähköpyörä olisi mukava. Sähköpyöriä on niin paljon, etten tiedä minkä valita. Sähköpyörä on kuitenkin arvokas hankinta, joten en halua tehdä hätiköityä päätöstä. Suosituksia siis saa antaa!

En vielä osaa sanoa kauanko autotonta elämä kestää. En tiedä luovummeko toisesta autosta lopullisesti, olemmeko kesän ilman toista autoa tai ylipäätänsä koska laitamme toisen auton pois seisonnasta. Eikä mielestäni aina tarvitse tehdä isoja päätöksiä. Oma ajatukseni on (tässäkin asiassa), että tehdään nyt näin ja mennään tällä niin kauan kuin tuntuu hyvältä.

 

Mitä teille kuuluu? Onko arki yhtään normalisoitunut?


LUE MYÖS:

Miten tunnistaa aidosti ekologinen kosmetiikka?

Miksi astianpesuainetta ei voi tehdä itse

5x ekologiset ja eettiset urheilulegginssit

 

SEURAA SOMESSA!

Instagramissa @roosablom

Tykkää myös Facebookissa

6 kommenttia

 1. Laila kirjoitti:

  Ei tämä muuten ihan näppärä teksti kyllä ihan vastaa otsikkoaan mutta blogeissa kai kaikki on mahdollista…

 2. Atte kirjoitti:

  Hei Roosa

  Otsikko on hyvin harhaanjohtava. Olemme perheenä eläneet autotonta elämää nyt vuoden verran (luovuimme siis perheen _ainoasta_ autosta, emmekä asu lähelläkään kaupungin keskustaa tai bussireittejä), ja olen todella kiinnostunut kaikesta autottomaan elämään liittyvästä.

  Tämä otsikko lupasi jotain aivan muuta kuin mitä sisältö tarjosi. Harmittaa ihan oikeasti, että koet yhden auton varassa olemisen autottomuudeksi niin, että kirjoitat sillä otsikolla jopa blogin.

  • roosa kirjoitti:

   Kiitos Atte hyvästä kommentista.

   Meidän perheen tilanteessa koen eläväni autotonta elämää. Mies tarvitsee työhönsä auton ja työmatkoihin. Me ollaan tehty myös koko perhe kauppareissuja ja muita ilman autoa, mitä normaalisti ei olisi tehty. (Kuten toi kaasupullon haku) Ja henkilökohtaisesti tuntuu autottomalta, koska mulla ei ole autoa käytettävissä ja olen omien jalkojen ja pyörän varassa jos haluan jonnekkin mennä taaperon kanssa.

   Myönnän kuitenkin, että otsikko oli hieman väärin muotoiltu. Pahoittelen sitä. Vaihdan heti pikemmiten otsikon!

 3. Laila kirjoitti:

  Tai otsikoksi vielä parempi, joka vastais sisältöä ”ajan joskus pyörällä” ?

  • roosa kirjoitti:

   Kiitos kommentistasi. Omasta mielestäni otsikko kyllä vastaa sisältöä. Omalla kohdallani en vain ”joskus” pyöräile vaan pyöräilen 90% matkoista, jotka ennen tein autolla. Joten pyöräiltyä tulee todella paljon. Ikävää, että tämä asia nähdään niin joko tai -asetteluna eli jos myönnän pari kertaa käyttäneeni autoa (inhimillästä) niin nähdään vain ne kerrat eikä niitä sataa kertaa, jotka olen taittanut pyörällä auton sijasta. Itselle tämä on ollut todella merkittävä muutos. Ja edelleen autoni on seisonnassa, joten kyllä, auto vaihtui pyörään. Miehen auto ei ole, mutta se on miehen käytössä.

   Aurinkoista viikonloppua 🙂

 4. Laila kirjoitti:

  No oot kyllä ihan itse luonyt joko-tai -asetelman tuohon otsikointiin kun väität vaihtaneesi auton pyörään. Sääli kun tää menee vaikuttajamediallakin läpi. Ihme pelleilyä kyllä. Älä syytä muita asetelman luomisesta jos itse asiassa teet sen itse (mutta kuitenkin päin kuusta mutta selvästikin tavoittelet tällä pikkunäppärällä riipustuksellasi lukijoita).

  Ihan ilmaiseksi saat käyttää tota aiemmin tarjoamaani otsikkoa, joka vastaa tätä tekstinpätkäsi sisältöä paremmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *