Hae
Roosa Blom

Seitsemäs viikko | Vuosi ostamatta mitään

Päivät: 18-24.6.2018

Tuntuu turhalta kirjoittaa, kun tuntuu ettei ole mitään kirjoitettavaa. Taas huomaa taas yhden viikon menneen ohi hujauksessa. Ja mitä tulee ostamisen suhteen niin mitään tavaraa ei ole tullut kotiin. Eikä edes ole tullut ajateltua tavaraa tai ostamista. Huomaan kyllä että kaipaisin ostaa muutaman jutun jolle olisi oikeasti ”tarvetta” eli itsetehdylle pyykinpesujauheelle joku kaunis lasikippo ja sitten yksi isompi lasikulho mihin voisi laittaa sipsejä ja tehdä salaatin yms. Sellainen oikeasti puuttuu meiltä. Olohuoneesta ja ruokailuhuoneesta myös puuttuu pari kalustetta, mutta odottelen edelleen, että löydän ne täydelliset. Ja käytettynä totta kai.

Luulen, ettei tavaran ostamattomuus ole ongelma, koska kuitenkin tulee ostettua ruokaa. Kesällä ostan kaiken toreilta ja paikallisista pienistä kesäkaupoista. Lähiruokaa ja niin paljon parempaa. Tuntuu, että siitä saa ostamisen mielihyvää. Ja itsehän fiilistelen aina ruokaostoksia kun ne pystyy tekemään mahdollisimman jätteettömästi. Olisin valmis ostamaan kaiken omiin kippoihin ja pusseihin, mutta valitettavasti Suomessa se ei ole mahdollista paitsi kesäisin. Mutta teen mitä pystyy parhaani mukaan!
Ainiin! Juhannuksen jälkeen huomasin, että meidän talouspaperi alkaa loppua. Kaksi vajaata rullaa löytyy enään. Olen päättänyt, ettei talouspaperia osteta meille lisää. Katsotaan kauanko selvitään ilman vai kaipaako perheen muutos jäsenet sitä. Kuitenkaan kun en voi täysin yksin päättää kaikesta. 
Viikon saldo:
– Ei mitään!

_____
Vuosi ostamatta mitään -haaste kestää vuoden 2019 toukokuuhun. Haasteen aikana ei saa ostaa muuta kuin elintarvikkeita, lääkkeitä, bensaa, talomme kunnossapitoon liittyviä juttuja sekä palveluita. Kaikki tavarat (myös shampoot, pesuaineet jne) ovat ostokiellossa ja ostetut asiat kirjataan ylös. Ostamista vältetään kuitenkin viimeiseen asti. Myös tavaran vastaanottaminen ilmaiseksi ja vaihtaminen on kielletty. Tarkoitus on vähentää kotiin tulevan tavaran määrää ja pyrkiä minimalistisempaan suuntaan.
Haastetta voi seurata blogista Vuosi ostamatta mitään -tunnisteen alta sekä Twitterissä #vuosiostamattamitään.

5 kommenttia

 1. Anne kirjoitti:

  Onnittelut onnistuneesta viikosta! Mielenkiintoinen haaste muutenkin 🙂

  Tuli kuitenkin mieleen kysyä, että mihin tarvitset talouspaperia? Kysyn siis puhtaasti mielenkiinnosta (eikä tietenkään tarvitse vastata, jos et halua), koska ainakin jotkut vähemän kuluttavaa elämäntapaa suosivat ovat sanoneet, etteivät käytä talouspaperia ollenkaan, enkä itsekään ole tainnut ostaa sitä koskaa yksin asuessani (eli viimeisen kymmenen vuoden aikana). Tämä ei ole siis millään tavalla arvosteleva tai negatiivinen kommentti, vaan ihan vain mielenkiinnosta heitetty kysymys 🙂

 2. Anne kirjoitti:

  Anteeksi, luinkin näköjään huonosti tuon kohdan, kun sanoitkin, ettet aio ostaa talouspaperia lisää 😀 Hieno tavoite joka tapauksessa!

 3. Roosa Blom kirjoitti:

  Kiitos!

  Tosiaan talouspaperista on tarkoitus kokonaan luopua. Ei meillä sitä tosin kulu kuin varmaan rulla kuukaudessa ehkä jos sitäkään. Jos syö jotain rasvaista sormiruokaa (kuten siipiä) niin olen käyttänyt talouspaperia käsien putsaamiseen tai jos grillataan makkaraa niin sen syö paperista. Muutenhan käytän rättiä tai käsipyyhettä. Talouspaperilla ei meillä pyyhitä pöytiä yms.

  Mutta nyt kun se tuosta loppuu niin tarkoitus olisi luopua siitä kokonaan 🙂 Toki jos mies haluaa, että sitä ostetaan välttämättä niin sitten meille varmaan tulee. Mutta muuten saa jäädä pois meidän perheestä.

 4. Anonyymi kirjoitti:

  Meille ei ole kans ostettu talouspaperia enään, mutta huomaan joissakin harvoissa tilanteissa kaipaavani sitä, koska wc-paperi ei ole yhtä imukykyistä ja kestävää. Näitä ovat:

  – koiran oksennuksen/ripulin siivoaminen lattioilta. Jotenkin en tähän kestorättejäni halua käyttää 😀

  – joku muu "likainen lika", jonka jälkeen heitän paperin menemään

  – ruuan kääriminen paperiin retkellä/ulkona esim. makkara.

  Nämä tällläiaiä yksittäisiä tilanteita, joihin olen sitten käyttänyt wcpaperia 🙂 – Halina

 5. Roosa Blom kirjoitti:

  Olen huomannut ihan saman! Monet tilanteet menisi varmasti vessapaperilla, mutta talouspaperi on juurikin paksumpaa ja imukykyisempää. Yksi tilanne missä itse kaipaan talouspaperia on sotkuinen sormiruoka kuten siivet tai savumuikut. (naapurilta saadaan ja törkeen hyviä!) Katsotaan pystynkö luopumaan oikeasti talouspaperista, mutta jos sen käytön pystyisi jotenkin minimoimaan.

  Ajattelin näin alkuun, että laittaisin talouspaperin pois tuosta pöydältä tuonne siivouskaapin päälle. Kauanko se siellä viihtyisi ennen kuin sitä tarvitsi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *