Hae
Roosa Blom

Kestositeet | DIY

Olenkin aiemmin kirjoittanut jo ekologisista kuukautisista. Kuukuppi ja kestositeet ovat todella hyvä vaihtoehto kertakäyttöisille tampooneille ja siteille. Kestositeitä saa ostettua valmiina mm. Ruohonjuuresta sekä monelta kestovaippoja valmistavalta yritykseltä kuten Onnikas ja Royal kestot. Kestositeet on myös helppo tehdä itse edullisesti. Hyvä puolihan niissä on se, ettei haittaa vaikka eivät onnistuisi ulkonäöllisesti täydellisesti. Tärkeintä on, että toimivat. Siteitä kun ei onneksi muiden pidä nähdä, hah.
Kuvassa löytyy mitä tein itselleni; kolme normaalia sidettä ja neljä yösidettä. Nämä täydentävät mukavasti jo olemassa olevaa sidekokoelmaani. Omassa käytössä n. 15-20 sidettä on ollut hyvä määrä. Parhaimmillaan siteet tekee lähes ilmaiseksi, jos hyödyntää jo omistamiaan materiaaleja. Nyt jaarittelut sikseen ja suoraan ohjeeseen!

TARVITSET

Kankaita
Kaavat
Sakset
Nuppineuloja
Neppareita tai pieniä nappeja

KANKAAT & IMUT

Riippuen minkälaisen tai vahvuisen siteen haluat on syytä valita kankaat sen mukaan. Yösiteissä voi tarvita enemmän imua kuin kevyemmissä päiväsiteissä. Tein alle muutamia esimerkkejä siteiden materiaali- ja kokoamisvaihtoehdoista mistä voit tehdä kestositeet.
Päällikangas: puuvilla, trikoo, coolmax tai muu ihoa vasten mukavalta tuntuva kangas
Imut: flanelli tai frotee
Pohjakangas: flanelli, puuvilla tai PUL-kangas eli kosteudensulkukangas.
Tiputteluvuoto: Päällikangas + Pohjakangas
Niukkavuoto:  Päällikangas + Pohjakankaana flanelli tai PUL
Normaalivuoto: Päällikangas + 1-2 imua + Pohjakangas
Runsas vuoto: Päällikangas + 1-2 imua + Pohjakankaana flanelli tai PUL.

KAAVA

Omiin siteisiini olen piirtänyt kaavat sen mukaan mitkä olen kokenut käytössä parhaaksi. Tässä on mielestäni hyvä peruskaava, jota sitten muokata lisäämällä tai lyhentämällä pituutta. Kaavat voi ladata pdf-tiedostona ja tulostaa, joilloin ne saa oikeankokoisena.
Normaaliside -kaava PDF

Yöside -kaava PDF

Edit // En saanut jostain syystä pitkänkään taistelun jälkeen kaavoja tulostimella skannattua. Lisään ne myöhemmin tähän postaukseen kun onnistun..

OHJE

1. Leikkaa kankaat ja aseta haluamasi kankaat päällekkäin. Päällikangas (+ imu) + pohjakangas.
Kuvassa side alapuoli ylöspäin.

 

2. Ompele kaikki kerrokset päällekkäin kahdelle pitkällä tikkauksella (katso kuva). Itse tein hieman kaartuvat ompelet,jotta ne ohjaisivat kuukautisveren siteen keskelle.
3. Ompelee ensin reunasta suoralla ompeleella side ympäri. Saumavaraksi riittää paininjalan reunan verran. Sen jälkeen leikkaa reunat tasaiseksi ja huolittele siksakilla.
TAI voit ommella kerralla vain saumurilla koko siteen ympäri.
4. Taittele siteen siivekkeet takapuolelle hieman päällekkäin
5. Merkkaa neppareiden paikat ja ompele nepparit.
Sen jälkeen kestositeet ovatkin valmiita ja samalla ohjeella voit tehdä niitä tarvitsemasi määrän.

3 kommenttia

 1. Lungitar kirjoitti:

  Moikka. Saisitko ladattua kaavat? ☺️ Haluaisin ehdottomasti kokeilla näiden tekoa ?

  • roosa kirjoitti:

   Moikka!
   En löytänyt kaavoja enään tiedostoista, joten täytyisi ne piirtää puhtaaksi uudestaan. Googlaamalla löytyy jonkun verran kestositeiden kaavoja. Yritän laittaa kaavan kyllä, kun kerkeän 🙂 Mutta luultavasti menee syksyyn.

   T. Roosa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *