Hae
Roosa Blom

Ei enään hutiostoksia vaatekaupoilla (+ alekoodi)

*Sisältää mainoslinkkejä

Käsi pystyyn jos on tullut ostettua joskus joku vaate joka ei päätynyt ikinä käyttöön. Ainakin oma käteni nousee hyvin nopeasti ja ehkä jopa hävettää. Olen ollut aina suhteellisen ekologinen shoppailija enkä edes teininä ostellut vaatteita juurikaan halpaketjuliikkeistä.  Kirpputorit, mummon vintti ja kangaskauppa olivat suosikkejani. Ompelukone lauloi. Tuunasin sekä tein alusta asti itse vaatteita. (Voi kun vielä jaksaisi!) Täydensin usein asujani suomalaisten pienyrittäjien koruilla.
Vaikka olen aina ostellut vaatteet pääasiassa käytettynä on hutiostoksia syntynyt. Kirpputoreilla ei aina jaksa eikä ole mahdollisuutta (esim. peräkontti- ja puistokirppikset) sovittaa vaatteita. Siksi olenkin ottanut Outi Les Pyyn neuvosta kiinni ja alkanut kuljettaa mittanauhaa mukanani, jos olen aikomassa vaateostoksille. Kännykkään voi kirjoittaa omat mitat ja mittanauhalla tarkistaa mahtuuko vaate edes päälle. Huomioi, että vaatteessa kuuluu olla muutama sentti väljyyttä. Toki sovittaminen on aina paras! Jos ostaa vaatteita lapselle tai miehelleen on tämä myös hyvä keino. Kirpputoreilla on myynnissä eri vuosikymmenten ja eri maiden vaatteita ja siksi kokolappu ei kerro mitään. 1950-luvun 38 on täysin erilainen kuin 2010-luvun 38. Tai onko vaate Ranskasta vai Italiasta. Älä siis ikinä vilkuile kokolappua, koska se ei kerro mitään.

Vältä hutiostoksia

Hutiostokset ovat epäekologisia. Vaate täytyisi joko palauttaa kauppaan tai kirpputoreilla kun palautusoikeutta ei ole niin myydä tai lahjoittaa. Ketjuliikkeissä palautetut vaatteet eivät usein edes pääsy takaisin myyntiin. Ei siis kannata tilata tai ostaa montaa kokoa kotiin sovitukseen.
Toinen tapa joka auttaa hutiostosten välttelemisessä on oman vartalotyypin tietäminen. Kun tiedät oman vartalotyypin pystyy joistakin vaatteista jo näkemään ettei se leikkauksen takia istu tai sovi vartalollesi. Meidän jokaisen vartalo on ihana ja uniikki. Eikä meidän kuulukkaan olla samanlaisia – miksi siis jokaiselle pitäisi sopia samat vaatteet? On eri asia olla pitkä ja hoikka kuin muodokas. Tuntemalla vartalotyyppisi opit myös löytämään ne vaatteet, jotka korostavat parhaita puoliasi. Koska kukapa ei haluaisi näyttää upealta?

Haluatko shoppailla ekologisemmin, säästää rahaa ja näyttää upealta? Jos vastasit kyllä niin jatka lukemista!

 

 

Julkaisin 2016 Olet ihana! -kirjan yhdessä Sohvin Nymanin kanssa. Olemme olleet hyviä ystäviä jo vuosia ennen kirjan julkaisemista. Tunnen siis Sohvin henkilökohtaisesti erittäin hyvin ja olemme tehneet paljon töitä yhdessä. On ollut mahtavaa, että olen päässyt läheltä seuraamaan Sohvin työskentelyä ja hän todellakin on alansa rautainen ammattilainen. Hän osaa stailata asiakkaistaan super tyylikkäitä, mutta kuitenkin niin että vaatteet tukevat kantajansa persoonaa. Sohvi on myös ihanan aurinkoinen persoona ja hän näkee kaikissa niin paljon kaunista. Pelkillä vaatteilla hän saa jokaisen meistä säihkymään. (Hänen tittelinsä voisi olla myös vaatetaikuri!) Hän löytää vartalomme parhaat puolet ja opettaa korostamaan niitä.

Sohvi julkaisi verkkokurssin jonka avulla kuka tahansa voi oppia löytämään oman vartalonsa parhaat puolet. Ei ole väliä minkä kokoinen olet sillä jokainen meistä on upea juuri sellaisenaan! Sohvin sanoin ”Sinun ei tarvitse laihduttaa voidaksesi näyttää upealta”. Kurssilta löytyy myös helppoja pikkuvinkkejä ja tyypillisiä tyylimokia. Kuten miltä näyttää paita hameen päällä tai alla. Pienilläkin jutuilla on vaikutusta!

Miksi siis hehkutan tätä? En todellakaan kannusta shoppailemaan. Vaan nimenomaan kun tunnistat oman vartalotyyppisi löydät vaatekaapista ja shoppaillessa sopivat vaatteet ja jos tarvitset uusia vaatteita vältyt hutiostoksilta. Se jos mikä säästää luontoa ja kukkaroa.

 

Raskaus muutti vartaloni täysin

Löytyy itseltäni myös omakohtaista kokemusta. Kaksi vuotta sitten painoin 15-20kg vähemmän kuin nyt. Juhliminen ja skumppa maistui joten painoa tuli lisää. Sen jälkeen aloinkin odottaa esikoistamme ja raskauskiloja tuli siihen päälle. Roikkuva maha, tiikerin raidoitukselta näyttävät raskausarvet ja ylipaino ei ole varsinaisesti nostattanut itsetuntoa. Kuitenkin se, että olen seurannut Sohvin työtä ja oppinut häneltä paljon pukeutumisesta ja vartalon parhaiden puolien korostamisesta on auttanut itseäni hyväksymään nykyisen tilanteeni. Olen joutunut päivittämään raskauden jälkeen vaatekaappiani. Olen shoppaillut kirpputoreilta itselleni uusia vaatteita ja välttynyt hutiostoksilta. Vaikka hyvä olo tulee sisältä ulospäin, voi se tulla myös ulkoa sisälle päin oikeanlaisilla vaatteilla. Kauniissa vaatteissa itsetunto on selkeästi parempi. Imetys on tuonut lisähaasteensa pukeutumiseen, mutta on ihana huomata että tyylikkäät vaatteet voivat olla mukavia päällä ja helppohoitoisia. Kun tuota puklua ja muuta löytyy vakiovarusteena kaikista paidoistani tulee pyykkiä pestyä useammin.

Sohvin ”Vaatteet voivat muuttaa elämäsi” -verkkokurssi on ihan huikea. Sain käydä kurssin sisällön läpi. Kurssi sisältää yhteensä 160 videota! Videoiden pituudet ovat keskimäärin 1-5 minuuttia joten kurssi on helppo katsoa osissa ja helppo katsoa myös vaikka täsmä vinkit uudestaan. Lisää voit lukea verkkokurssista täältä.

Sohvi halusi tarjota mun blogin lukijoille alekoodin.
Sain mahdollisuuden tarjota lukijoilleni kurssin hintaan 97€! (norm. 199€)
Saat alennuksen koodilla ”roosab” ja alennus on voimassa tammikuun loppuun asti eli 31.1.2019.

Kurssin voit ostaa tästä.

Tähän loppuun sopii vielä Vivienne Westwoodin lausahdus ”Buy less, choose well and make it last.”
Kuvat: Mirkku Merimaa / Ihana Elämys Oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *