Hae
Roosa Blom

Yleispuhdistusaine | DIY

Olen pikku hiljaa päivittämässä siivouskaappia ekologisempaan suuntaan. Mitään ”super-pahiksia” siellä ei ole, mutta ei silti ekoaineitakaan.  Tuotteiden loppuessa on ollut aikaa etsiä parempia vaihtoehtoja. Nyt viimeisinpänä on yleispuhdistusaine. Olen tätä käyttänyt jo jonkin aikaa, joten voin sanoa, että toimii! Tämä on täysin luonnonmukainen, edullinen ja helppo tehdä. Ja vielä plussana, että tähän voi hyödyntää ruokahävikkiä eli hedelmien kuoria!

Olen tehnyt aikaisemmin postauksen ”Näitä ekopesuaineita meillä käytetään”. Tosin lista on jo kaksi vuotta vanha, joten ehkä olisi aika tehdä päivitetty versio. Kahdessa vuodessa on kerinnyt löytyä uusia lempparituotteita. Mutta pidän silti postauksen tuotteita hyvinä.

Katso myös ohjeeni kotitekoinen halpa ja edullinen pyykinpesuaine.

Yleispuhdistussuihke valmistuu kahdesta raaka-aineesta; väkiviinaetikasta ja vedestä. Tämä oma suihkeeni sisältää myös uutettua appelsiinia ja sitruunaa. Ne voi korvata myös muutamalla tipalla eteerisiä öljyjä. Ainakin teepuu -öljyllä on desinfioivia vaikutuksia sekä tuoksuu myös ihanalle. Toki voit halutessasi käyttää omaan nenää miellyttäviä vaihtoehtoja. Seos haisee voimakkaasti etikalle, mutta uutetut sitrushedelmät ja eteeriset öljyt laimentavat hajua. Haju myös haihtuu pois heti pyyhittäessä.

Tämä yleispuhdistussuihke sopii kaikille kodin pinnoille. Sillä voi pyyhkiä niin pöydät, liedet, tasot ja mitä ikinä haluatkaan! Tuote on täysin myrkytyn, joten voit putsata myös syöttötuolit ja vauvan hoitoalustat. Itse tein tämän vanhaan suihkepulloon. Ekologisinta on hyödyntää jo mitä omistat, joten tätä varten ei kannata uutta suihkepulloa ostaa. Myös vanhojen pesuaineiden suihkepullot käyvät. Itse olen pessyt niitä myös ihan astianpesukoneessa.

ohje diy yleispuhdistusaine

TARVIKKEET

2,5dl väkiviinaetikkaa
1 sitruuna tai appelsiini
2,5dl vettä
suihkepullo
kulho tai muu astia

valmistusohje

Tällä ohjeella tulee n. 0,5l litraa valmista yleispuhdistusainetta.
1. Laita sitruunankuoret purkkiin, ja peitä ne reilusti etikalla. Anna olla purkissa n. 1-2 viikkoa
(Vinkki! Käytä sitruunat ensiksi vaikka veden maustamiseen tai ruuanlaitossa ja heitä sen jälkeen käytetyt purkkiin. Voit hyödyntää myös pelkkiä kuoria.)
2. Siivilöi harson tai siivilän läpi etikka-sitruunankuori seos suihkepulloon.
3. Lisää vettä yhtä paljon kuin etikkaa on, jotta lopputulos on puolet etikkaa ja puolet vettä.
4. Ravistele ja tuote on valmis käytettäväksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *