Hae
Roosa Blom

Esittelyssä lastenhuone

sokeva domus natura savimaali

Käytännöllinen ja viihtyisä lastenhuone

Vihdoin ja viimein saatiin valmiiksi lastenhuone. En sano, että se olisi vielä täydellinen ja muutoksia varmaan tulee, mutta tältä se näyttää ainakin toistaiseksi. Taaperolla on meidän talon isoin huone ja parhaalla näköalalla. Hänen huoneen ikkunasta nimittäin avautuu kaunis järvimaisema. Itselleni oli päivän selvä asia, että taapero saa isomman makuuhuoneen. Emme me miehen kanssa tee mitään isolla makkarilla. Meille riittää vain, että sänky mahtuu.

Lastenhuonetta suunnitellassa pidin tärkeänä, että huone on käytännöllinen ja helposti siivottava. Lelujen säilytykset täytyy olla niin helpot, että taapero pystyy itse ottamaan leluja ja myös siivoamaan niitä.  Olohuoneessa hän osaakin hienosti yhdessä vanhemman kanssa laittaa lelut takaisin koreihin ja kirjat kaappiin sekä päältä ajettavan auton laittaa parkkiin. Halusin siis, että lelut säilytetään kannettomissa laatikoissa, josta niitä on helppo ottaa ja laittaa takaisin. En myöskään halunnut laittaa keskelle huonetta mitään vaan jättää paljon tilaa levittää leikkejä. On ihanaa, että huoneeseen mahtuu rakentamaan tulevaisuudessakin isoja junaratoja tai muita leikkejä.

lastenhuone sisustus

Huoneen teema ja väri rakentui sängyn ympärille

Huoneen värimaailma määräytyi sängyn mukaan. Halusin ehdottomasti kyseisen sängyn meidän lapselle. Sänky on paitsi vanha ja hieno, on sillä myös tarina. Sängyn on tehnyt aikanaan puuseppä minun papalleni eli todennäköisesti 1930-luvulla. Sänky on nyt käytössä neljännellä polvella. Laitoimme sängyn reunaksi palan valkoista vaneeria, jottei unissaan pyörivä taapero tipahda. Sängyn perusteella aloin miettiä huoneen sisustusta ja värejä. Halusin, että lastenhuone on viihtyisä ja kiva, mutta mitään täydellistä ”Instagram-sisustusta” en lähtenyt hakemaan.

Alusta asti oli selvää, että huoneeseen hankitaan mahdollisimman vähän tavaraa edes käytettynä. Pyrittii hyödyntämään jo kotoa löytyviä tavaroita. Ainoat asiat mitä on ostettu huoneeseen on pienet puutuolit ja leikkikeittiö. Muut löytyivät jo valmiiksi kotoa.

lastenhuone sisustus

Sängyn päädyssä oleva puulaatikko on meidän itsetekemä. Tein laatikon raskausaikana leluille. Itseasiassa laatikko tehtiin edellisen ostolakon aikana keväällä 2018. Tykkään siitä edelleen ja pyörien ansiosta sitä on helppo siirrellä siivotessa. Taulut olivat meillä kotona valmiiksi. Ajatuksena on koota tauluseinä ja metsästää muutama taulu lisää. Iso peikonlehti-juliste on ostettu pieneltä kotimaiselta yritykseltä nimeltä Sokru ja eläinteemainen syntymätaulu on saatu ristiäislahjaksi.

Ikkunalauta on yksi suosikkiasioista tässä huoneessa. Olen laittanut siihen ison peikonlehden, jonka sain ilmaiseksi roskalava-ryhmästä. Ikkunasta aukeaa upeat maisemat järvelle. Haluaisin täyttää ikkunalaudan viherkasveilla mutta maltan mieleni. Miehen lapsuudesta olevat metalliset pienoismalli-autot on tarkoitus laittaa ikkunalaudelle tai rakentaa niille oma seinähylly. En vain  ole päättänyt vielä.

sokeva domus natura savimaali

Seinän maalaus myrkyttömillä savimaaleilla

Huoneen neljästä seinästä kaksi on maalattuja. Huoneen oikeanpuoleisen seinän maalasimme Sokevan Domus Natura -savimaalilla sävyssä Green Land. Maalit on saatu blogiyhteistyönä. Väri on ihana mattapintainen vaalean vihreä. Tarkoitus oli maalata myös vastakkainen seinä samalla värillä, mutta päädyin jättämään sen harmaaksi ja maalaamatta. Huoneessa on vihreitä sisustuselementtejä kuten sänky, taulut ja matto. Joten vihreää olisi tullut vähän liikaa omaan makuuni. Vihreän seinän pohjaväri oli musta, joka oli maalattu tapetin päälle. Musta peittyi hyvin ja maalasimme seinän kahteen kertaan.

Sokevan Domus Natura -savimaalien koostumuksesta viidennes on valkoista savea. Maalatusta pinnasta ei siis haihdu mitään haitallista sisäilmaan. Ekologiset Domus Natura -savimaalit eivät sisällä lainkaan liuottimia, muovia tai muita vaarallisia aineita. Haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC) ei ole lainkaan: niitä on 0 grammaa per litra, kun sallittu raja on 30 grammaa litrassa. Hopeasuolaa sisältävä savimaali on antimikrobista, joten se ei toimi kasvualustana bakteereille. Koska ne eivät sisällä lainkaan muovia, ne antavat rakenteiden hengittää, mikä ehkäisee kodin kosteusongelmia, jota pidän äärimmäisen tärkeänä varsinkin vanhassa talossa. Meidän talo on rakennettu 1950-luvulla. Ollaan todella tarkkoja remontoinnin suhteen, ettei tule mitään mahdollisuuksia sisäilmaongelmille tai homeelle.

lastenhuone sisustus

Kierrätysteema näkyy sisustuksessa

Valkoisen ison maton olen hankkinut aikanaan kierrätyskeskuksesta vitosella. Koska vanhassa talossa lattiat ovat välillä kylmiä halusin myös toisen maton. Tämä juuri täydellisen värinen vihertävä matto löytyi sattumalta meidän mökin vinttikomerosta, kun viime syksynä siellä taas kaivelin ja etsin kaikkea jännää. (Parhaat löydöt oon tehnyt mökin vinttikomerosta jo yli 10 vuotta!) Mummo muisteli, että maton olisi tehnyt kummitätini. Tätä faktaa en vielä kerennyt häneltä tarkistamaan, mutta se on hyvin todennäköistä.

Pikkupöytä on itseasiassa Ikean Lack-sohvapöytä. Se on ollut työhuoneessani tulostimelle ja kulkenut välillä apupöytänä messuilla. Nyt kun se jäi tarpeettomaksi työkäytössä sen paikaksi valikoitui lastenhuone. Aivan täydellisen kokoinen taaperon pöydäksi. Ostin syksyllä kaveriltani kaksi pientä puutuolia, jotka vielä maalasin kalustemaalilla. Pöydän ääressä tehdään päivittäin palapelejä tai istutaan kahvikutsuilla. Puutuolit kestävät hyvin myös aikuisen, vaikka tuntuu kuin olisi Liisa Ihmemaassa siinä kohtauksesta, jossa hän suurene isommaksi kuin talo minkä sisällä on.

Alunperin huoneessa oli ruskea nojatuoli (roskalavalta ilmaiseksi saatu), mutta halusin vaihtaa sen tilalle katosta roikkuvan korituolin. Korituolin ostin käytettynä kotiimme noin 3 vuotta sitten. Maalasin sen valkoiseksi ja laitoimme sen verannalle. Istuskelin siinä aina kesäisin ja join aamuteetä katsellen järvelle. Kuitenkin tuntui, ettei se päässyt oikeuksiinsa verannalla ja oli vain tiellä. Nyt siinä on tullut taas istuskeltua enemmän sillä tuoli on maailman mukavin istua!

Musta hylly on alunperin Ikean Hyllis, jonka olen pilkkonut kahtia ja maalannut mustaksi. Toinen samanlainen on työpisteemme vieressä tulostimelle. Nämä kalusteet olivat aikanaan liiketilassani ja sen sulkeuduttua etsinyt paikkaansa meillä kotona. Hyllyssä säilytetään kirjoja ja musta laatikko on palapeleille. Hyllyn alla oleva kori on myös leluille ja tavaroille, lähinnä leikkikeittiön ruuille. Leikkikeittiön taapero sai joululahjaksi ja sekin on hankittu käytettynä. Musta valonauha oli hankittu alunperin terassille, mutta vaihdoin sen nyt ainakin toistaiseksi tähän huoneeseen.

Huone muuntautuu vierashuoneeksi

Kaapeissa ei ole mitään taaperon tavaroita, paitsi yksi laatikko duploja. Koska meillä ei ole lämmintä varastoa säilytämme tässä kaapissa mm. maaleja, joita on jäänyt talon ulkovuoriremontista. Kaapissa on myös vähemmän käytettäviä tavaroita kuten kissan kantokoppa, muistoesineitä, matkasänky ja retkeilytarvikkeitä. Kaapin oikeareuna on pyhitetty minun askartelu- ja ompelutarvikkeille ja materiaaleille.

Lastenhuone on myös säilytyspaikka vieraspatjoille ja varapeitteille. Varapeitot ja -tyynyt ovat isossa pärekorissa, jonka löysin ulkovarastostamme. Meillä käy aina välillä ystäviä yökylässä ja usein majoitetaan heidät lastenhuoneeseen tai ruokailuhuoneeseen, josta saa ovet kiinni. Patjoja käytetään myös hyppimiseen ja temppujen tekemiseen. Taaperon mielestä parasta on kun isi tekee patjoilla kuperkeikkoja ja hän matkii perässä.

Koska taaperolla on talomme isoin huone usein kuivatemme siellä myös pyykkiä tai sitten yläkerran aulassa. Lasten huone ei ole ehkä ideaalein paikka pyykkitelineelle, mutta siellä se on vähiten tiellä. Yläkerran aula ei ole kovin iso ja siinä on työpisteemme. Itse työskentelen kotona, joten työtila on tärkeä. Takka yksi kolmesta tulisijasta mitä meidän talossa on ja lämmitämme puilla sähköpattereiden lisäksi.

Ja tuo keinuhevonen! Se on aivan ihana! Taapero sai keinuhevosen ristiäislahjaksi isovanhemmiltaan. Puinen keinuhevonen on valmistettu Suomessa käsityönä ja sen on tehnyt pienyrittäjä. Aivan ihana ja kaunis. Taapero aina välillä ruokkii hevosta leikkikeittiön ruuilla. Samoin hän leikkii sen olevan mopo ja keinuu niin kovaa kun pääsee päristellen samalla.

 

Taapero pitää omasta huoneestaan ja leikitään siellä paljon. Ja se on tärkeintä ♥

 


Lue myös:

Vinkkejä miten saada ja hoitaa viherkasveja nolla budjetilla

5 Tavaran karsimisen kompastuskiveja ja kuinka päästä niistä yli

Miksi me käytetään viittomia taaperolle?

 

Lisää ekojuttuja löydät Instagramistani

Seuraa  @roosablom

6 kommenttia

 1. Tytti-Kaarina kirjoitti:

  Toi korituoli on niin ihana! Saispa omaankin kotiin sellaisen <3

  https://kuplivaarki.fi/

 2. Pirkko kirjoitti:

  kiva kun Mikko-papan lapsuuden sänky on taas käytössä. Missä iso nalle majailee?

  • roosa kirjoitti:

   Iso nalle on nyt aulassa, kun Jasper vähän pelkää sitä öisin. 🙂

 3. Jenna kirjoitti:

  Kiva huone ja paljon tilaa! Ihana toi maalin väri 🙂 Olen joskus kuvitellut millaisen lastenhuoneen tekisin jos olisin itse lapsi ja laittaisin varmaan: puolapuut, tatamin, renkaat, jonkun majan (en sellaista ihme instatelttaa vaan kunnollisen), mukavan nojatuolin sängyn viereen ja ison kirjahyllyn täynnä satuja! 😀 Sitten leluille joku oma iso hyllykkö hih. Okei ehkä mahdotonta toteuttaa, ellei iso huone, mutta ois just parasta jos huoneessa voi kunnolla liikkua/riehua (roikkua, hyppiä, tehdä kuperkeikkoja) ja toisaalta taas rauhoittua kuten makoilla tatamilla tyynyjen kanssa ja lukea kirjaa. Vätimaailma voisi olla värikäs ja mielikuvituksellinen, sellainen joka inspiroi leikkeihin. Kaikkia kivoja valoja ja yksityiskohtia, ehkä jopa tähtitaivas kattoon tai seinämaalaus yhdelle seinälle! Paljon luontoteemaisia juttuja ja luonnonmateriaaleja. Lasten kanssa on ihana hullutella ja jotenkin surettaa kun monen lapsen huone näyttää mainitsemaltasi instahuoneelta (tylsä/lattea/aikuismainen). Päiväkodeissa on nyt suunniteltu vaikka mitä aisteja kehittäviä juttuja, jota on ollut ilo seurata!

  • roosa kirjoitti:

   Oi miten ihanalta toi sun kuvailema huone kuulostaa!

   Mä oon puolapuita ja renkaita miettinyt ja ne mahtuisi tuonne huoneeseen pienillä järjestelyillä. Toistaiseksi kuitenkin saa jäädä kun lapsi on vasta 1,5-vuotias. Hänelle iso temppuilu on pelkästään jo hyppiä ja tehdä kuperkeikkoja patjalla :D<3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *