Hae
Roosa Blom

Kestovaipat ja pottailu 1-1,5-vuotiaana

onnikas kestovaippa

Mitä kuuluu kestovaippailulle ja miten sujuu pottailu? Siitä on näköjään vierähtänyt 9 kuukautta, kun viimeksi olen kirjoitellut kuulumisia kestovaippailusta ja vessahätäviestinnästä. Kuinka vessahätäviestintä sujuu 9kk kanssa? -postaus tuntuu nyt jo hyvin kaukaiselta. Ehkä onkin hyvä aika  kertoa miten meillä sujuu.

 

1-vuotiaan pottailu

Täytettyään vuoden oli meillä hyvä draivi päällä pottailussa. Muistaakseni noin 10-11 kuukauden iässä kaikki kakat tulivat pönttöön. Vauva osasi kertoa kakkahädästä pysähtymällä ja pinnistämällä. Sitten olikin jo kiire. Usein vaippaan kerkesi tulla pieni kikkare, mutta loput tulivat pönttöön. Potalla ei oikein viihdytty, mutta pöntön supistaja taas kelpasi. Hyvä vaan sillä onhan se miljoona kertaa helpompaa kun voi vaan painaa nappia eikä tarvitse pestä pottaa. Meillä oli myös muutamia päiviä kun saatiin kaikki pissat pottaan, mutta sitten taas päiviä kun potalla ei istuttu yhtään.

Koska tuolloin oli kesä vietiin taaperoa myös puskapissalle. (Helppoa maalla omakotitalossa) Ja ainakin usein taapero tykkäsi mielummin käydä pihalla puskassa kuin pöntössä. Yritettiin kuitenkin suhtautua rennosti tähän vessatukseen.

jadena harkkahousut treenikset

Jadenan harkkahousut

Samat vaipat 2kk iästä 1v 3kk

Meillä oli käytössä yli vuoden ajan samat kestovaipat. Vaippoina meillä oli Myllymuksun AIO ja taskuvaippoja (niitä violetteja ja vihreitä). Olin ostanut vaipat käytettynä. Tarrat vaihdoin yhden vuoden kieppeillä ja sain vieläkin myytyä vaipat eteenpäin sillä ne oli edelleen ihan käyttökelpoisia. Meidän lapsi oli 1v 3kk iässä noin 10kg.

Myllymuksujen vaippojen lisäksi meillä on Tirsokkaan AIO -vaippa (saatu), joka on edelleen sopivankokoinen. Olenkin kirjoittanut, kuinka se on helppo vaippa koko vaippaiäksi. Vaippaa pystyy säätämään S-M-L kokoiseksi ja nyt meillä on säädöt L. Vaippa varmasti menee niin kauan kun vaippoja vielä tarvitaan.

Lisäksi olimme ottaneet käyttöön 8 kuukauden iässä harkkahousut ja samoja on käytössä vieläkin. Tosin osa alkaa olemaan hieman nafteja. Harkkahousuina on myös Jadenan treeniksiä (saatu) koossa M ja tykkään niistä kovasti!

 

Taapero oppi menemään itse potalle

Muistaakseni tuossa 1v 2kk iässä taapero oppi menemään välillä itse potalle, jos tuli hätä. Hän saattoi kesken leikin yhtäkkiä istua potalle ja tulla pois, kun pissa tuli. Hän ei kuitenkaan osannut riisua housuja tai vaippaa, joten pissa tuli vaippaan. Koska hätä iski niin nopeasti niin en kerennyt ikinä ottamaan housuja ja vaippaa pois. Meillä oli pottailussa vähän takapakkia tuossa 1v 3kk – 1v 5kk kohdalla. Oltiin molemmat vanhemmat todella väsyneitä ja arki oli vaikeaa.  Lisäksi tuossa vaiheessa taaperolle iski viikon kestävä ripuli. Ollaan siis menty meidän perheen voimavarojen mukaan.

Nyt 1,5-vuotiaana taas on skarpattu tässä. Olen alkanut pitää taaperoa kotona ilman housuja ja vaippaa. Hän osaa mennä melkein puolet kerroista itse pissalle potalle. Joskus se vaan iskee niin nopeasti tai ei malta mennä leikin keskeltä, että pissa tulee lattialla. Otan potan aina mukaan sinne huoneeseen missä ollaan (keittiö, olkkari, yläkerta) jotta taapero kerkeää potalle herkemmin.

Yksi aamupäivä taapero oli taas ilman vaippaa. Pissoista 2/5 tuli pottaan ja molemmat niin, että hän itse meni potalle. Hän kuitenkin aina huomasi, että pissa tuli ja sanoi ”oho” tai jos olimme eri huoneissa hän tuli kertomaan että pissa oli tullut. Meillä ei ainakaan niin selkeästi osata viestiä pissahädästä kun kakkahädästä. Välillä taapero tuntuu itsekkin ihmettelevän kun pissa on tullut. Tuona aamupäivänä, kun hän oli ilman vaippaa tapahtui ensimmäistä kertaa yksi asia – taapero pissasi seisovilteen pottaan. Hänelle iski kesken touhun hätä ja juoksi äkkiä potan luo ja seisten pissasi suoraan pottaan.

onnikas kestovaippa

Onnikkaan sivunepillinen AIO-kestovaippa

Taapero oppi sanomaan vessahädästään

Joskus tuosssa 1v 4kk kohdalla meidän taapero oppi sanomaan ”kakka”. Hän myös alkoi kertomaan sanoilla, kun hänellä oli hätä. Pidätyskykyäkin oli jo sen verran, että kun hän sanoi olevan hätä niin kerkesimme talvellakin ulkoa sisälle ja riisua monta kerrosta ulkovaatteita ennen kuin pääsimme vessaan. Ja yhtään ei ollut tullut vaippaan vaan sitten vasta heti pönttöön. Tämä helpotti todella paljon ja siitä lähtien ei ole tullut vaippaan kakkaa kuin ehkä yhden käden sormilla laskettava määrä.

Jotain tuloksia kuitenkin vessahätäviestinnän aloittamisella on ollut; olen niin ylpeä, että hieman alle vuoden ikäisestä on meidän taapero tehnyt kaikki kakat pottaan tai pönttöön. On todella harvinaista eikä edes kuukausittain tule vahinkoja vaippaan. Pottailu helpottaa arkea ja kestovaippapyykkiä todella paljon. Taaperokin tuntuu olevan tyytyväisempi, iho voi paremmin ja yleensä jos vahinko sattuu hän itkee todella paljon siitä.

onnikas kestovaippa

Meidän käytössä olevat kestovaipat ja harkkahousut 1,5-vuotiaalla

Tällä hetkellä meillä on käytössä kestovaippoina Onnikkaan sivunepilliset AIO -vaipat koossa L sekä kaksi Royal kestojen vaippaa. Ne ovat ehkä reisistä ihan vähän isot 10kg pojalle. Mutta muuten oikein hyvät käytössä. Laitan kestovaipan yleensä kauppaan tai kylään jossa en kerkeä reagoimaan vessahätään niin nopeasti. Harkkareista kun herkemmin kastuu myös housut, vaikka suurimmat pissat pitääkin sisällään.

Harkkahousuina käytössä on Jadenan treenikset koossa M. Treeniksissä on päällä PUL-kangas ja sisällä märkäpintainen kangas sekä imua. Tykkään, kun treeniksissä on toisessa reunassa nepparit, joten kakkavahingot on helpompi siivota. Tosin meillä ei isompia vahinkoja juuri ikinä vaippaan satu. Treeniksien lisäksi meillä on lajitelma muita harkkareita. Käytössä on 9 kestovaippaa ja noin 10 harkkahousua. Se on aika hyvä määrä, hieman vähemmälläkin pärjäisi sillä taapero viettää arkipäivistä osan päiväkodissa. Sen takia vaippoja ei kulu kotona niin paljoa.

 

Kaikki kestovaippa-aiheiset postaukset löytyvät täältä ja vauvojen vessahätäviestintää ja pottailu -aiheiset täältä.

 


LUE MYÖS:

Q&A – kestovaippailu ja vvv

Testissä eri merkkien harkkahousut

 

SEURAA SOMESSA!

Instagramissa @roosablom

Tykkää myös Facebookissa

3 kommenttia

 1. Hanna kirjoitti:

  Hei! Kiinnostaisi tietää, miten pottailu sujuu päiväkodissa nyt vähän myöhemmällä iällä ja kuinka päiväkoti tukee pottailua? Kuluuko teillä siellä vaippoja enää paljoa?

  Kiinnostaa siksi, koska itsellä alle puolitoistavuotias lapsi, jonka kanssa on kotona kokeiltu olla ilman vaippaa, koska on alkanut ilmaista pissa- ja kakkahädän. Parin illan perusteella on pysynyt kotona kuivana ja aiotaan jatkaa kokeilua. Nyt tietysti mietityttää, miten päiväkodissa tukevat kuivaksi oppimista, jotta saisi sielläkin mahdollisuuden ilmaista hädän. Siksi muiden kokemukset kiinnostavat ?

  • roosa kirjoitti:

   Moikka!

   Tosi hyvä kysymys, kiitos siitä 🙂

   Meidän lapsi aloitti päiväkodin 10,5kk iässä. Kerroin siitä, että meillä pottailtu 6kk iästä alkaen. Päiväkodissa alkoi käydä potalla heti säännöllisesti kuten muutkin lapset. Koska päiväkodissa ei ollut tarpeeksi pottia (jokaisella oma nimikoitu) niin vein oman potan sinne ja nimikoin. Pääsi siis suoraa käyttöön. Päiväkodissa aina sanovat, että haluavat tukea kuivaksioppimista ja jos vaan halutaan niin saa olla pikkareilla/ilman vaippaa päiväkodissa ettei heitä pissavahingot haittaa. 🙂 Päiväkodissa vievät ahkerasti potalle aina ruuan jälkeen, ennen ulkoilua, ulkoilun jälkeen, ennen unia, unien jälkeen jne ja tietenkin tarvittaessa. Meillä ollut käytössä kerttisvaipat ja yksi paketti on kestänyt 1-2kk. Ja päiväkodissa voi esim ehdottaa että sisällä on ilman vaippaa ja ulkona vaipan kanssa. Toistaiseks en oo kauheesti miettinyt miten päiväkodissa vaippoja kuluu jne koska ollaan oltu tosi uupuneita vuoden vaihteesta ja alkuvuodesta.

   Meillä ainakin vaan positiivisia kokemuksia päiväkodista näissä asioissa ♥

 2. Tuula kirjoitti:

  Meilläkin oli lapsilla käytössä koko taaperoiän kestovaipat. Vaikka aluksi pelkäsin, että niiden pesemisessä olisi kamalasti työtä niin olin yllättynyt kuinka helppoja ne lopulta olikaan. Meidän lapset oppivat potalle suhteellisen nuorina, mutta yökastelu jatkui aika pitkälle melkein kouluikään ja pedit kaipasivat yöksi vielä vuodesuojan vaikka itse vaipoista olikin aikoja sitten jo luovuttu. Onneksi kastelu meni itsestään ohi eikä ollut kyse mistään vakavasta.

  https://www.suomenlaitostekstiilit.com/sairaalatpalvelutalot/vuodesuojat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *