Hae
Roosa Blom

Ainoat 10 lelua, jotka lapsi ”tarvitsee”

Sopivia leluja sopiva määrä

Lelut ovat lapsille tärkeitä ja leikki on lapsen työtä. Lasten lelut herättävät paljon mielipiteitä ja tunteita. Yleisesti ottaen tuntuu, että suurin ongelma on, että niitä on liikaa ja joka paikassa eikä lapsi siivoa lelujaan. Lapsen voi olla myös vaikea keskittyä leikkimään itsenäisesti. Lasta tarvitsee opastaa ja ohjata leikkiin. Vain ostamalla leluja lapsi ei ala niillä leikkiä. Lapsi oppii myös leikkimään esimerkistä. Siksi on tärkeää (ja muutenkin), että vanhemmat edes pienen hetken päivästä leikkisi lapsen kanssa.

Ei ole olemassa mitään tarkkaa määritelmää paljonko leluja lapsi tarvitsee tai kannattaisi olla. Mutta olen huomannut kokemuksen kautta, että kun leluja on esillä vähemmän lapsi leikkii intensiivisemmin ja jaksaa keskittyä leikkiin paremmin. Jos leluja on ympärillä kauhea kasa niin lapsi ei osaa päättää millä haluaa leikkiä ja virikettä on liikaa. Leikki on lapsen työtä ja voisi verrata siihen, että aikuisella olisi työpaikkallaan 9 kännykkää ja 17 läppäriä, jotka kaikki olisi päällä. On siis vaikea keskittyä. Näin myös lapsella lelujen kanssa.

 

Näitä leluja lapsi ei tarvitse

Entä millaisia leluja lapsella ei kannattaisi olla? Lapsen lelujen kuuluisi olla pääasiassa open ended -leluja eli sellaisia leluja, jotka eivät ole liian spesifejä tiettyyn leikkiin vaan antavat lapsen mielikuvitukselle tilaa kehittää leikkiä.

Liian spesifit sekä ehdottomasti äänekkäät ja vilkkuvat lelut kannattaisi pitää poissa kotoa varsinkin jos on vilkas tai erityislapsi. Liika ympäristöstä tuleva häly vaikeuttaa lasta syventymään leikkiin. Meillä on 4 ääntä pitävää leluja; poliisimopo, kaksi autoa ja leikkipuhelin. Näillä voi leikkiä myös ilman ääntä ja muutama tässä kokonaisuudessa on ihan ok. Mutta lähtökohtaisesti äänekkäitä ja vilkkuvia leluja suosittelisin välttämään. Kolmas on itsestään leikkivät lelut. Esimerkiksi junarata on aivan mahtava open-ended lelu, mutta junat jotka liikkuvat pattereilla eivät kannusta lasta leikkiin. Ne ajavat yksinään rataa ympäri ja lapsi ihmettelee vieressä. 

Ainoat lelut mitä lapsi tarvitsee

Nämä lelut sopivat kaikille lapsille sukupuolesta riippumatta. Tietenkään näitä kaikkia ei tarvitse omistaa ja jokainen miettii oman lapsensa ja perheensä kohdalle mitkä ovat omalle lapselle sopivimmat lelut. Ja oon sitä mieltä, että joku näiden kategorioiden ulkopuolelta oleva lelu voi olla lapselle se paras, jota hän rakastaa niin paljon, leikkii päivittäin tunteja ja ottaa viereensä nukkumaan. Ajattelen, että meidän aikuisten tulee ohjata lasta lempeästi, mutta lasta kuunnellen. ♥

 

1. Pallo

Erilaiset pallot; pienet ja isot, kovat ja pehmeät sekä erilaiset kuulat ja helmet

Ei varmaan tarvitse tätä ekaa kohtaa avata juurikaan. Palloilla on mahdollisuus leikkiä monella tapaa; potkia, heittää tai mitä haluaakaan. Meillä myös taapero välillä istuu jalkapallon (sellainen lasten muovinen) päällä ja hyppii. Se on hänelle samankorkuinen kuin jumppapallo aikuiselle. Lisäksi erilaiset kuulat ja helmet ovat hyviä. Niille voi tehdä kuularadan tai purkkiin reikiä, joihin kuulia voi laittaa. Meillä yksi leikki, joka on jäänyt ihan viikottaiseen leikkiin on helmet, joita taapero laittaa kannelliseen jukurttipurkkiin, johon on tehty reikä. Ensimmäisen kerran hän leikki 20 minuuttia (!!) itsenäisesti tämän leikin parissa.

 

2. Palikat

Esimerkiksi Puiset palikat ja kuutiot, duplot, junarata, magneettipalat

Palikat, joista voi rakentaa mitä tahansa. Tehdä leluille kodin, käyttää leikkiruokana tai mitä ikinä lapsi keksiikään. Yksi hauska ja yksinkertainen klassikko on meillä tornin rakentaminen ja kaataminen, joka kehittää hyvin lapsen silmän ja käden yhteistä motoriikkaa. Erilaiset palikat ja kokoomisleikit kehittävät lapsen luovuutta ja ovat leluja, joiden mahdollisuudet leikeissä ovat rajattamat.

 

3. Figuurit

Esimerkiksi eläinhahmot, playmobile- tai legohahmot, barbiet, erilaiset animaatiohahmo-figuurit (Pipsa Possu, Ryhmä Hau yms)

Erilaiset figuurit ovat kivoja ja hauskoja. Niillä leikkien mahdollisuudet ovat rajattamot. Esimerkiksi eläimille voi rakentaa koteja tai pitää kylpypäivää. Muutenkin hahmoille voi suunnitella minkälaisen leikin ja tarinan ympärille tahansa.

 

4. Ajoneuvot

Esimerkiksi pikku autot ja muut erilaiset pienemmät tai isommat ajoneuvot

Ajoneuvot ovat hieman samaa kuin figuurit. Autoja ei voi oikein korvata mitenkään. Autoilla voi ajaa, rakentaa niille parkkitalon, ne voivat laskea erilaisia mäkiä alas. Kaivureilla voi kaivaa, peräkärryihin lastata kuormaa ja kipata.

 

5. Nukke

Esimerkiksi nukke tai pehmolelu

Joku vauvanukke tai pehmolelu, jota lapsi voi hoivata. Hän voi nukuttaa, syöttää ja hoitaa. Lapsi oppii peilaamaan tunteita ja hoivaamista lelun kautta.

 

6. Kaksipyöräinen

Esimerkiksi polkupyörä, potkupyörä tai potkulauta

Nämä kehittävät lapsen tasapainoa. Sekä tietenkin helpottavat paikasta toiseen liikkumista. Lapset usein kävelevät hitaammin kuin aikuiset. Siksi voi joskus olla mukava (ja riippuen matkan pituudesta), jos lapsi tulee potkulaudalla ja aikuinen kävelee.

7. Kirjat

Kirjojen lukeminen tukee lapsen puheenkehitystä ja ruokkii mielikuvitusta sekä täydentää sanavarastoa. Meillä Suomessa on erinomaisesti toimiva ja laajasti kirjastoja. Kirjojen lainaamista suosittelen kovasti! Aloitettiin kirjastossa käynti vauvan ollessa noin 8 kuukautta. Me käydään lähes kuukausittain kirjastossa lainaamassa uusia kirjoja. Lainataan kerralla noin 10 kirjaa, joita luetaan kuukauden aikana. Kirjastossa käynti on kiva aktiviteetti yhdessä ja myös taapero saa valita aina itse muutaman kirjan mitkä haluaa lainata. Lisäksi meiltä löytyy kotoa muutama oma kirja.

 

8. Taidemateriaalit

Esimerkiksi värikynät, vesivärit, sormivärit, muovailuvaha ja askartelumateriaalit

Lapsen kanssa voi ikätasoon sopivasti toteuttaa erilaisia taideprojekteja. Se voi olla puuväreillä piirtämistä tai sormiväreillä maalaamista taaperon kanssa. Isomman lapsen kanssa saksilla leikaten ja liimaten erilaisia pahveja ja teoksia. Ei pidä kuitenkaan aliarvoida pienten lasten kykyä osata toteuttaa vaikeampiakaan taideprojekteja!

Itse etsin aina tylsistyessäni lisää inspiraatiota Leikki leikkinä -blogista, jossa on paljon kivoja leikki- sekä taideideoita pienten lasten ja taaperoiden kanssa toteutettavaksi.

 

Lue myös:

DIY myrkyttömät vesivärit

DIY myrkyttömät sormivärit

 

9. Palapelit ja pelit

Palapelit ja erilaiset pelit ovat hyvin kehittäviä. Pienimmillä ne voi olla nuppipalapelejä ja isommilla lapsilla tavallisia. Pelit ovat myös kivaa yhteistä ajanvietettä. Kivoja klassikkopelejä on mm. muistipeli.

 

DIY Muistipeli

 

10. Soittimet ja musiikki

Esimerkiksi marakassi, kapulat ja laulut

Musiikkia voi toteuttaa hyvin eri tavoin ja sillä on paljon erilaisia vaikutuksia. Musiikilla voi myös vaikuttaa lapseen esimerkiksi rauhallisempi musiikki rauhottaa lasta. Meillä lauletaan suhteellisen paljon, vaikkei mitenkään musikaalisia olla. Laulaminen ja musiikin kuuntelu myös on aina rauhottanut lasta esimerkiksi automatkoilla, jos hänelle on alkanut tulla kiukku. Kotona myös joskus (voisi usemminkin) soitellaan soittimilla, jotka ollaan tehty itse. Meiltä löytyy mm. marakassi, quiro, kapulat ja rummut (=ämpäri).

Myös nämä ovat leluja ja osa leikkiä

Kodin tavarat leluina. Nämäkin käyvät lapselle leluista ja ovat tärkeänä osana leikkiä. Lapselle koko maailma ja ympäristö ovat mahdollisuus. He näkevät kaiken mahdollisuutena leikkiin.

 

Kodin tavarat

Esimerkiksi vaatteet, huivit, kauhat ja kulhot

Älä siis kiellä lastasi, kun hän tyhjentää taas keittiön laatikon vaan anna hänen tutkia ja löytää uusia mahdollisuuksia leikkeihin. Meillä taapero on kymmeniä kertoja jostain syystä hakenut elmukelmu-rullan, johon hän välillä puhaltelee (hauska ääni putkessa), käyttää kävelykeppinä tai miekkana. Myös leivinpaperirullien pahvit ovat olleet kovassa käytössä. Ja nämä kaikki taapero itse keksi. Kauhat ja kulhot käyvät myös taaperoiden leikkeihin ja kauhomis ja kaatamis leikit ovat taaperoiden suosikkeja! Toki esimerkiksi hiekkalaatikolle kannattaa hankkia oma lapio ja ämpäri. Hiekkakakut – klassikko joka toimii aina.

 

Luonnosta löytyvät materiaalit

Esimerkiksi kävyt ja kepit

Luonnonmateriaalit ovat yhtälailla osa leikkiä, kuin lelut. Lapsen mielikuvitus luo kepeistä miekkoja ja kävyistä syötäviä. Ja mitä kaikkia aarteita luonnosta voikaan löytyä. Ollaan myös rakennettu taaperon kanssa kaarnavene sekä käpylehmä.

 

Aistimateriaalit

Esimerkiksi vesi, hiekka, riisi ja pavut

Nämä materiaalit täydentävät lapsen leikkiä ihanasti. Vedestä saa mahtavia leikkejä niin sisällä kylpyhuoneessa kuin ulkona kuralätäköissä hyppiminen. Hiekkalaatikkoleikit ulkona tai miksei myös sisällä ja erilaiset muut materiaalit kuten riisin kauhominen astiasta toiseen. Tästä riisileikistä täytyy sanoa, että taapero viihtyi yli puolituntia yksin kauhoen riisiä kulhoista toiseen. Laitoin lakanan hänen alleen joten siivoaminen oli paljon nopeampaa ja helppoa!

 

Motorisuutta kehittävät asiat

Esimerkiksi kiipeily, hyppiminen ja temppujen tekeminen

Motoristen taitojen kehittäminen on hyvin tärkeää. On tärkeää, että lapsi saa harjoitella niitä. Kiipeillä, hyppiä ja pomppia sekä tehdä erilaisia temppuja. Meillä paljon käytetään vierasvarapatjoja, jossa taapero tykkää juosta, tehdä kuperkeikkoja ja hyppiä pepulteen. Meillä saa myös hyppiä sängyssä, vaikkakin sitä taapero tekee harvoin, koska hyppii niin paljon vierasvarapatjalla lattialla. Lisäksi ulkona ollessa tätä voi kehittää hyvin paljon. Metsässä erilaisten kivien päälle kiipeily tai leikkipuistossa kiipeilytelineessä peuhaaminen.

 

Tästä tuli yksi blogini pisimpiä kirjoituksia. Toivottavasti jaksoit lukea loppuun asti ja sait tästä jotain irti. ♥

Paina myös alareunassa olevaa sydäntä mikäli pidit kirjoituksesta. ♥

 


LUE MYÖS:

Näin puhdistat puisen syöttötuolin helposti

Ostolakko-kuulumisia helmikuulta

Näitä ekopesuaineita käytämme

 

SEURAA INSTAGRAMISSA

 @roosablom

6 kommenttia

 1. Sasa Villa blogi kirjoitti:

  Hyvä postaus. Kolmen lapsen äitinä ja varhaiskasvattajana kyllä allekirjoitan tämän listauksen, hyviä juttuja olet löytänyt.

 2. Pauliina kirjoitti:

  Tää oli niin täyttä asiaa ?

 3. Andra Pesiö kirjoitti:

  Kiitos hyvistä vinkeistä!

  • roosa kirjoitti:

   Kiva kuulla, että postauksesta löytyi uusia ideoita ja vinkkejä. Ihanaa syksyä ♥

 4. Lumi kirjoitti:

  Olisi hyvä, että tämä teksti saisi laajan lukijakunnan. Appivanhempani ostavat lapsenlapselleen lahjoiksi leluja, jotka liikkuvat ja leikkivät sekä ääntelevät, puhuvat ja laulavat itse. Lisäksi niissä välkkyvät monenväriset valot. Nämä lelut ovat heistä upeita. Lapsi itse ei kyseisistä leluista välitä, eikä niillä leiki. Lapsen äidiltä isovanhemmat eivät koe aiheelliseksi kysyä, millaisia leluja tarvittaisiin, kun uskovat tietävänsä asiat parhaiten. Mahdollisesti oma taloudellisesti ja henkisesti köyhä lapsuus on tässä taustalla, kun itsestään leikkivät lelut koetaan halutuiksi, eikä lapsen mielikuvitusta ja osallistumista leikkiin arvosteta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *