Hae
Roosa Blom

Nyt pestään lumella

Pakkasta ja lunta! Nyt on mitä oivallisin aika pestä kodin tekstiilejä lumella. Lumipesu on vanhan kansan perinne, joka on jäänyt vuosien varrella unholaan. Tekstiilit joita ei voi pestä koneessa ovat loistavia lumipesuun. Matot, tyynyt, peitot ja petauspatjat puhdistuvat lumessa ja tulevat ihanan raikkaiksi. Näiden lisäksi myös villavaatteet (huivit, villapaidat, villakangastakit jne), farkut ja kansallispuvut kannattaa heittää lumihankeen, säännöllisen tuuletuksen lisäksi. Villa esimerkiksi on materiaalina itsestään puhdistuva ja pesuaineet irrottavat sen luontaista rasvaa. Rasva pitää villan luonnostaan puhtaana ja hylkii likaa.
Miten lumipestään?
Lumipesu on hyvin yksinkertaista ja helppoa! Ota tekstiilit 10-30 minuutiksi ulos jäähtymään ennen lumihankeen heittoa. Esimerkiksi peitot voi heittää kaiteelle roikkumaan. Tämän jälkeen tekstiilit heitellään puhtaaseen lumihankeen ja hierotaan puhtaalla lumella. Pesutehon lisäämiseksi voi apuna käyttää (luonnonharjas)harjaa. Sen jälkeen jätetään pihalle tunneiksi. Ennen sisälle ottoa tekstiilit harjataan ja ravistellaan hyvin. Lisäksi jäähdytellään jottei sisälle otettaessa tule kosteiksi. Jätä tekstiilit sisällä ilmavasti, jotta varmasti ovat kuivat.

Mitä voi lumipestä?

  • Villavaatteet kuten villapaidat, huivit, villakangastakit
  • Farkut
  • Kansallispuvut
  • Tyynyt & peitot
  • Petauspatjat
  • Matot, mutta huomioi että kaikki matot eivät kestä kylmyyttä. Suositellaan ainoastaan villa- ja kangasmatoille jossa ei ole kumia tai lateksia.

PS. Pakkaskelit on myös hyvä hetki sulattaa pakastin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *