Hae
Roosa Blom

Vinkkejä ja inspiraatiota #muovitonmaaliskuu -haasteeseen!

Perjantaina alkoi Zero Waste Finland ryn lanseeraama #muovitonmaaliskuu. Itse en ota tällä kertaa tähän haasteeseen erityisemmin osaa. Kuitenkin koen eläväni suhteellisen ekologisesti ja muovittomuuden perusasiat ovatkin kunnossa. Otan kauppaan aina mukaan kauppakassin ja kestohedelmäpussin. Suosin mahdollisimman pitkälle irtotuotteita. Mielestäni on hienoa, että muovia kyseenalaistetaan, mutta… Joskus muovi voi olla ekologisin vaihtoehto. Mielestäni käytämme muovia liikaa ja vastuuttomasti. Ruuassa muovi voi edesauttaa ruuan säilymistä pidempään. Esimerkiksi leipäpussissa yhden leipäpalan heittäminen roskiin on pahempi teko ympäristön kannalta kuin muovinen pussi. Mutta on paljon tuotteita, jossa muovia ei tarvittaisi.

Kokosin alle postauksiani, josta voisi olla hyötyä #muovitonmaaliskuu -haasteen aikana. Kaikki zero waste -aiheiset postaukset löytyvät Zero Waste -tunnisteen alta.

 

INSPIRAATIOTA #MUOVITONMAALISKUU -haasteeseen

 

Zero Waste -haaste kuukausi

Kokeilin elokuussa 2017 Zero Waste -haastetta. Tarkoitus oli elää mahdollisimman jätteetöntä elämää. Pidin päiväkirjaa roskistani ja ostoksistani kuukauden ajan. Meidän perheen sekajäte väheni 75%!!

Kaikki haastekuukauden postaukset pääset lukemaan tästä.

 

6 askelta vähentää jätettä

Vinkkejä kuinka vähentää jätetteen syntymistä omassa arjessa askel askeleelta. Postauksen voit lukea tästä.

Lue myös postaukseni ”Näitä asioita en osta enää” ja kuinka ostamattomuudella voi vähentää jätteen syntymistä.

 

 

Zero Waste -tuotteet

Palashampooseen vaihtaminen – käyttö & kokemuksia

Sheiveri ja sheivaussaippua

DIY Hiushuuhde  korvaa hoitoaineen

Tiskaamista muovittomasti

Bambuinen hammasharja

Menkat & ekologisuus

 

DIY Pesuaineet, Kosmetiikka & TUotteet

Muovia voi välttää myös tekemällä pesuaineita ja kosmetiikkaa itse. Olen koonnut blogiini muutamia hyväksi havaittuja.

DIY PYYKINPESUAINE

DIY YLEISPUHDISTUSSUIHKE

DIY DEODORANTTI

DIY HIUSLAKKA

DIY KUIVASHAMPOO

DIY VANULAPUT

DIY MEHILÄISVAHAKÄÄRE ELI BEE’S WRAP

DIY KESTOSITEET

 

 

Vinkit jätteettömään vauva-arkeen

Vauvan tulon ei tarvitse tarkoittaa jätteen lisääntymistä. Olen kirjoittanut vauva-arjesta useita postauksia.

Kestovaippailimme ihan vastasyntyneestä alkaen ja kaikkialla. Kaikki kirjoittamani postaukset kestovaippailusta löydät tästä.

Zero Waste -vinkit vauva-arkeen osa 1 & osa 2

 

Huh! Tarkoitus oli linkata vain muutama postaus, mutta postauksia löytyikin useampia. Listan ulkopuolelle jäi vielä paljon hyödyllisiä ja hyviä tekstejä. Omia mielenkiintoja vastaavia postauksia voi etsiä blogin sivupalkista olevista avainsanoista. Toivottavasti näistä on hyötyä muovittomuuden aloituksessa.

Tsemppiä kaikille aloittaneille ja pienistä askelista se lähtee. <3

2 kommenttia

 1. Halina kirjoitti:

  Seuraanmielenkiinnolla muiden haasteita ja kiva lukea sun vinkkejä! Omat pienet kokeiluni vähentää muovia ovat toistaiseksi epäonnistuneet. Esim. palasaippuat ei toimineet meillä (valitettavasti), bambuhammasharjat meni nopeasti huonoksi ja ostin lopulta sähköhammaharjan, josta en enää ikinä luovu (ja se on tietenkin muovinen), puinen tiskiharja meni pilalle 5kuukaudessa, joten käytän edelleen muovista 10vuotta vanhaa (ja se saa palvella vielä lisää), vaatteissani on vaikka missä materiaalissa varmaan muovia (huh!), ruuassa ja lääkkeissä tulee eniten muovia, eikä niitä voi oikein välttää (tai tarvitsekaan esim. Lääkkeissä muovi on halvin/paras pakkausmateriaali). Seuraava kokeiluni on koittaa vaihtaa terveyssiteet kestoihin (kunhan opiskelijana saan rahaa sijoittaa niihin, olin yllättynyt suht kalliista hinnoista tai sitten en osannut etsiä edullisia) sekä kokeilla vinkkaamaasi sheiveriä! Se kuulosti tosi hyvältä 🙂

  Mutta jos nyt pitää onnistumisia miettiä niin joitakin asioita olen tehnyt jo useita vuosia. Esim. Kauppakassina on aina reppu (ergonomian takia), enkä käytä paljon kosmetiikkaa, joten ei tule paljon muovia verrattuna moneen tuttuuni. En käytä topspuikkoja tai meikkilappuja (mitä ne on virallisesti?), joten ei ole tarvinnut korvata niitä kestoilla. Yritän myös välttää jatkossa muovia sisältävien vaatteiden ostamista jos mahdollista. En osta take away ruokaa/kahvia, joten en tarvitse omia kestoastioita. Meillä ei ole lapsia, joten ei sinänsä tarvitse miettiä muovisia lasten tarvikkeita kuten leluja, astioita tai vaippoja. Emme osta niitä tuttujen lapsille, vaan yritämme enemmän hankkia aineettomia lahjoja.

  Eli tälläisiä pieniä pohdintoja omista tavoista 🙂 Voisi varmasti parantaa monessakin asiassa. Toisaalta kaikki jutut eivät ole toimineet meillä, mutta oli kiva ainakin kokeilla 🙂

  • roosa kirjoitti:

   Hei ihana kun oot löytänyt tänne uudenkin blogin puolelle ja kiitos kun aina kommentoit <3

   Mahtavaa, että oot kokeillut eri ekojuttuja ja kaikki ei tosiaan toimi kaikilla. 🙂 Kokeilemalla selviää ja löytyy aina itselle parhaat tuotteet ja tavat. Mutta hienoja onnistumisia sulla myös! Niihin pitää aina muistaa keskittyä 🙂

   Aurinkoista kevään odotusta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *