Hae
Roosa Blom
Kaupallinen yhteistyö

Miten kasvivärjäys eroaa synteettisistä hiusväreistä?

Kaupallinen yhteistyö: Ekokampaamo Karma Helsinki

Kasvivärjäys ekokampaamo ginger hair kupari

Ekokampaamot ja kasvivärjäys

Olen kohta melkein vuoden käynyt Karma Helsinki -ekokampaamossa parin kuukauden välein. Ihana ja taitava Mirella on loihtinut mun toiveiden perusteella hiukseni juuri sellaiseksi, kuin olen halunnut. Ennen yhteistyön aloittamista en juurikaan ollut värjännyt hiuksiani kasviväreille. Vain muutaman kerran itseasiassa. Periaatteessa tiesin mitä kasvivärjäys on, mutta kuitenkin moni asia tuli uutena. Kasvivärjäys eroaa hiusten värjäämisestä monella tapaa verrattuna synteettisiin hiusväreihin. Kasvivärjäyksessä on tiettyjä rajoitteita, mutta myös valtava lista positiviisia asioita niin hiuksille, kuin ympäristölle.

Nyt olen aivan rakastanut nykyiseen hiusväriini. Kyllästyn usein ja kaipaan vaihtelua. Nykyään hiukseni ovat väriltään kuparin punaiset tai kuten englanniksi voisi kutsua niin ginger. Tämä sävy on ihana ja todella pehmeä kasvoja vasten. Joskus värjätessäni synteettisillä hiusväreillä oli punainen aina todella kova kasvoja vasten ja vaati paljon meikkiä kasvoille. Tykkään taas nyt tästä pehmeämmästä sävystä, joka näyttää kivalta meikittömilläkin kasvoilla.

Kasvivärjäys ekokampaamo ginger hair kupari

Edellisenä päivänä kasvivärjätyt hiukset  (Kuva Laura Kiuru)

 

Värikäs värjäyshistoriani

Itse aloitin hiusten värjäämisen kokonaan yläasteella, muistaakseni seiskaluokalla. Kuitenkin jo ala-asteella, ehkä 4. luokalla sain hiuksiini raitoja. Blondiin tukkaan laitettiin ruskeita raitoja, koska idolillani Gimmelin Jennillä oli sellaiset hiukset. Olihan ne nyt niin hienot! Yläasteella sitten aloitin värjäyskierteen, jota kesti useampi vuosi. Kuukausittain pistin hiuksiini kaupasta ostetun hiusväripaketin. Tukkani oli silloin lyhyt, joten väri oli helppo levittää kotona. En ikinä ostanut samaa väriä kahta kertaa peräkkäin, vaan halusin joka kerta jotain uutta.

Pisimpään hiuksissani oli punainen, jota pidin noin pari vuotta ollessani 16-18 -vuotias. Kyllästyin punaisen värin ylläpitoon (ei pysy, muttei lähde) sekä jatkuvaan juurikasvuun ja värjäysrumbaan. Sen jälkeen alkoin vaalentaminen kotikonstein. Huh, onneksi hiukseni pysyivät hyvässä kunnossa eikä mitään pahempaa käynyt. Värjäsin suurimmaksi osaksi kotona, mutta välillä äiti maksoi kampaajan tai ammattikoulussa pääsin hiusmalliksi parturi-kampaajaksi opiskelevalle kaverilleni.

Kasvivärjäys ekokampaamo ginger hair kupari

Reilu kuukausi edellisestä kampaamokäynnistä. Kasvivärjätty väri on edelleen hyvä. Ainoastaan juurikasvu on havaittavissa.

(Kuva Dilan Rauhala / Dilan Photography)

 

Miten kasvivärjäys eroaa ns. tavallisista hiusväreistä?

Kasvivärjäys ja kasvipohjaiset hiusvärit eroavat ”tavallisista” hiusväreistä monellakin tapaa. Kasvivärit ovat nimensä mukaisesti kasvipohjaisia ja valmistettu kuivatetuista ja jauhetuista kasveista eli ovat täynnä luonnonainesosia kuten hennaa, cassiaa tai indigoa. Näihin voidaan sekoittaa erilaisia yrttejä. Ekopharma on ainoa, joka käyttää kotimaisia kasveja ja yrttejä kuten horsmaa, punajuurta tai nokkosta. Amla on kasviväreistä ainut hedelmä ja väriltään hieman kylmään taittava hiekka/beige, jota käytetään pääasiassa laimentamaan sävyjä tai tuomaan viileyttä. Kasvivärjäksen jälkeen hiuksia ei suositella pestäväksi 48 tuntiin, jotta väri saa hapettua rauhassa. Väri jälki hapettuu, sillä kasviväreissä ei käytettä laisinkaan hapetetta (vetyperoksidi). Ilman happi hoitaa hapettumisen, mutta prosessi on hitaampi. Hiuksissa voi olla ensimmäiset pari päivää mieto ”kasvin tuoksu”. Postausta kirjoittaessani mietin tätä asiaa ja itseasiassa ekokampaamo käynnin jälkeen hiukset eivät ole tuoksuneet, mutta kotona kasvivärjätessä kyllä. Haju on silti todella todella mieto.

Ekokampaamo Karmassa käytetään ainoastaan Ekopharman kasvivärejä. Ekopharman kasviväreissä on intialaisia kasveja ja kotimaisia yrttejä. Yritys on kotimainen ja tuotteet valmistetaan Herttoniemessä, Helsingissä.

Kasviväreissä on kaksi mielestäni parasta asiaa ja toinen niistä on hiusten hoitavuus. Kasvivärit hoitavat hiusta ja kampaamo käynnin jälkeen hiukset tuntuvat pehmeiltä eivätkä takkuunnu niin herkästi. Olen myös huomannut, että kasvivärjäyksen jälkeen hiusten pesuväli on helposti kaksi viikkoa. Kun aloin värjäämään hiuksia kasviväreillä niin se oli ensimmäinen askel saada hiusten pesuväliä pidennettyä. Tätä ennen pesin hiukset jopa joka päivä shampoolla ja hoitoaineella. Nykyään pesen hiukset keskimäärin 1,5-2 viikon välein palashampoolla ja omenaviinietikka-huuhteella.

Punainen on väri, joka perinteisesti on synteettisillä hiusväreillä värjättäessä todella raivostuttava. Se ei pysy, mutta ei lähde. Kasviväreillä taas punainen väri pysyy todella hyvin. Joillakin saattaa kasvivärjättyä punaista sävyä lähteä vielä nsimmäisissä pesuissa ja tarttua esimerkiksi pyyhkeeseen tai tyynyliinaan. Nämä kuitenkin ovat lähteneet helposti pesussa pois. Nykyisellä kuparisen punaisella sävyllä tätä ongelmaa ei ole. Kasviväreillä punainen väri pysyy hiuksissa eikä ole huolta sen haalistumisesta.

 

Kasviväreillä ei voi vaalentaa

Kasvivärjäys on nimensä mukaisesti hiusten värjääminen eikä kasviväreillä voi vaalentaa hiusta. Ekokampaamoissa tehdään kyllä savivaalennusta, josta voit lukea kokemuksiani (ja katsoa huikeat ennen ja jälkeen kuvat!) täältä. Savivaalennuksellakaan ei pystytä hiusta vaalentamaan mustasta täysin blondiksi. Savivaalennuksessa lopputulos on aina lämmin. Hopeashampoota voi helposti tehdä itse mustikasta ja hoitoaineesta ja itse ainakin olen ollut todella vakuuttunut lopputuloksesta!

Kasvivärjäys ekokampaamo ginger hair kupari

Sekoitettu kasviväri, joka levitetään hiuksiin.

 

Aina hiuksia värjätessä lopputulokseen vaikuttaa moni asia kuten hiusten pohjaväri. Ekokampaamossa kasvivärjätessä oli yksi asia, joka eroaa perinteisistä kampaamoista. Ekokampaamossa ei ole saatavilla mitään värikarttaa tai hiusvärimalleja, josta voi valita minkä värin hiuksiin haluaa. Itse olen aina kuvaillut hiusväriä tai näyttänyt puhelimesta esimerkki-kuvia millaisen lopputuloksen toivoisin. Ainakin Karma Helsinki -ekokampaamossa Mirellan penkissä istuessa ei ole ollut pelkoa, ettei lopputuloksesta tule sellainen kuin toivon. Väri myös sekoitetaan ja tehdään jokaisen omiin hiuksiin sopivaksi, joten ainakin itsellä hiusväri on istunut kuin nenä päähän ja näyttänyt todella luonnolliselta.

Ekokampaamossa kasvivärjätessä hiuksia on syytä varata siihen aikaa. Pelkästään värin annetaan vaikuttaa tunnin. Kun väri on levitetty hiuksiin, laitetaan päähän kostea puuvillapyyhe ja  kuiva pellavamyssy. Ekokampaamo Karmassa ei käytetä lisälämpöä (lämpökone) laisinkaan. Mirelan mielestä sävystä tulee parempi, kun se saa kehittyä rauhassa. Lämpö vaikuttaa eri sävyjen vivahteisiin ja pysyvyyteen. Toisissa ekokampaamoissa lämpöä saatetaan käyttää sillä tästä on eri näkemyksiä. Itseäni ei ole tuo haitannut ja aika on aina hurahtanut siivillä. Usein saatan avata myös läppärin ja tehdä hieman töitä odotellessa.

 

Joko olet kokeillut hiusten kasvivärjäystä?


LUE MYÖS

DIY Hiusgeeli

DIY Hopeashampoo

Palashampooseen vaihtaminen – käyttö & kokemuksia

 

LISÄÄ EKOJUTTUJA LÖYTYY INSTAGRAMISTANI

Löydät minut @roosablom

Kaupallinen yhteistyö: Ekokampaamo Karma Helsinki

4 kommenttia

 1. tiinafit kirjoitti:

  Siulla on kyllä tosi kivan väriset hiukset :). Kasvivärejä en ookaa käyttäny ite koskaan mutta oli kiva lukee mitä ne oikein on 🙂

  https://fitfatmama.vaikuttajamedia.fi/

 2. Noora kirjoitti:

  Todella hyvin sopii sulle tuo ginger! 🙂 Omat hiukseni ovat nyt lähes luonnollisen väriset, muutama blondattu raita ehkä vielä latvoissa. Olen myös itse ollut kova hiustenvärjääjä, mutta luonnonkosmetiikkaan ja ekologisuuteen perehtyessä ei ole tosiaan tehnyt enää mieli laittaa entisiä tököttejä päähän. Mutta kasvivärejä voisin joskus mielelläni myös kokeilla.

  Noora
  http://www.wonderworldofnoora.com/ringana-luonnonkosmetiikka/

  • roosa kirjoitti:

   Kiitos! Ja kiva kuulla 🙂 Itselläni oli monta vuotta oma väri (olisikohan ollut 4 vuotta?) mutta sitten kyllästyin, haha. En itsekkään enää värjäis muuta kuin kasviväreillä 🙂

   Kivaa syksyä ♥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *