Hae
Roosa Blom

Hajonnut teesihti ja paistinpannu – ostolakon kuulumisia

Kolme kuukautta ostolakkoa takana. Maaliskuun aikana tapahtui jotain hyvin mullistavaa, nimittäin korona-pandemia levisi koko maailmaan. Koko Suomen tilanne oikeastaan räjähti kuukaudessa. Tällä on ollut merkitystä vahvasti meidän arkeen sekä myös hieman ostolakkoon (kerron siitä lisää huhtikuun postauksessa). Mutta aion silti jatkaa ostolakon toteuttamista tämän vuoden loppuun, vaikka tässä varmasti tulee jotain ostoksia. Koen, että tämän ostolakon tarkoitus ei ole onnistumisesta tai epäonnistumisesta vaan enemmänkin ajatuksen muutoksista. Kirjoitan tähän alle muutamia ostolakkoon liittyviä asioita mitä kuukauden aikana tapahtui.

Korjattu teesihti. Kuvassa alimmainen ruuvi on uusi.

 

Teesihti hajosi

Käytän ainoastaan irtoteetä kotona. Juon pelkästään teetä enkä pidä kahvista ja teetä kuluu vuodenajasta riippuen 1-4 kuppia päivässä, koska myös työskentelen kotona. Omistan ainoastaan yhden teesihdin, joten se on minulle tärkeä ja käytän sitä päivittäin. No yksi päivä teesihtini hajosi! Yksi ruuvi irtosi ja koko mekanismi petti. Ennen olisin varmaan heittänyt sihdin metallinkeräykseen ja ostanut uuden. ”Sillä ei se nyt montaa euroa maksa.” Mutta nyt ostolakon aikana tälläisistä asioista on tullut tärkeämpiä. Heräsi kysymyksiä; miten pärjään ilman teesihtiäni?

Sen jälkeen kysyin mieheltä, että voiko sitä korjata tai osaako hän? Ja koska mulla on maailman paras ja taitavin mies, joka korjaa mitä tahansa, hän korjasi teesihtini. Ihan käsittämätöntä! Älkää kysykö miten hän sen teki, mutta nyt sihti on taas kuin uusi. Kuulemma tämä uusi ruuvi on parempi, kuin alkuperäiset. Nykyinen on siis ruostumatonta terästä, kun vanhat eivät olleet. Vitsit miten iloiseksi tulin tästä!

Seinävalon kuvun korjaus

Ostin viime vuonna Kierrätyskeskuksesta ihan mielettömän hienon seinävalon taaperon huoneeseen. Tähänkin vaan tarvitsin taas miestäni sillä lamppuun piti asentaa johto. Sähkärinä hän sen teki hujauksessa ja uusi kytkimellinen johto taisi maksaa jonkun alle 2 euroa sähkötukussa (mies on sähköala yrittäjä). No fiilistelin tätä lamppua ja mies vaihtoi johtoa olohuoneessa. Taapero tuli auttamaan ja tavalliseen tapaansa leikki työkaluilla. Juuri kun lamppuun oli johto saatu vaihdettua taapero onnistui ruuvimeisselillä rikkomaan posliinisen kuvun ja siihen tuli reikä. Harmitti ihan älyttömän paljon!

Nyt maaliskuussa vihdoin saatiin aikaiseksi kokeilla korjata kupu. Laitettiin kuvun sisäpuolelle reiän kohdalle elmukelmua ja täytettiin kupu sisältä vaahtomuovilla ja sanomalehdellä. Sen jälkeen yksitellen liimattiin palaset paikoilleen. Korjauksen kyllä huomaa kuvusta, mutta onneksi kun lamppu on seinällä ei reikää näy ollenkaan vaan se jää seinää vasten. Rakastan tätä lamppua kyllä todella paljon. Se on älyttömän hieno.

Naanleivän paistamista valurautapannulla

 

TEFLONPAISTINPANNU TULI ELÄMÄNSÄ PÄÄHÄN

Meidän ainut isolla halkaisijalla oleva teflonpintainen paistinpannu tuli tiensä päähän. Viime postauksessa jo tätä aavistelin. Meillä oli valurautainen paistinpannu jo valmiina kaapissa, mutta emme sitä käyttäneet kuin harvoin. Olin eko-ryhmistä lukenut (kevyt)valurautaisista sekä hiiliteräspannuista. Päädyin sitten ottamaan valurautaisen paistinpannun arkikäyttöön.

Epäilin kovasti miten se oikein toimii arjessa ja kuinka hankala se on. Olin väärässä. Paistaminen oli ihan yhtä helppoa, kuin teflonpintaisellakin. Öljyä piti laittaa hieman enemmän, mutta ei paljoa. Olen tehnyt valurautapannussa niin munakasta, tomaattipohjaisia kastikkeita kuin paistanut lihaa. Eikä mitään ongelmia ole ollut. Tämä taas osoittaa, kuinka omat ennakkoluulot vaikuttaa todella paljon. Ilman ostolakon aloittamista emme olisi valurautapannua varmaan käyttöön ottaneet vaan ostaneet kaupasta uuden. Olen iloinen, että emme tehneet niin nyt.

 


EDELLISET OSTOLAKKO-POSTAUKSET LÖYDÄT

Ostolakko-avaintunnisteen alta

 

LISÄÄ EKOJUTTUJA LÖYDÄT INSTAGRAMISTANI

Seuraa  @roosablom

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *