Hae
Roosa Blom

Toinen viikko | Zero Waste -haaste

Aloitin elokuun alussa Zero Waste -haasteen, jonka tarkoituksena on herätellä itseäni miettimään kuinka paljon muovia kertyy. Tarkoituksena oli kiinnittää huomiota pääasiassa sekajätteeseen. Ensimmäisestä viikosta voit lukea tästä. Toinen viikko on tuntunut helpommalta, mutta ei sekään ole ollut helppo.

 

 

Maanantai 7.8.2017
 
Kertyneet muovit: hapankorppu-paketin sisällä oleva muovi (= 1 muovi)
Ajatuksia päivästä: Viikon ensimmäinen päivä alkoi hyvin. Kauppapäivä ja ensimmäinen täysin zero waste -kauppareissu. Mahtava fiilis! Kaupasta tuli ostettua; kahta eri lihaa (paperikääreet), fetaa, nektariineja, tomaattia, kesäkurpitsa, avokado, hapankorppuja (joissa oli paketin sisällä muovia..)
Tiistai 8.8.2017
 
Kertyneet muovit: 3 eväskippoa, jonka kannessa pakkausmuovia, lasikipot pakkausmuovissa sekä 2 vilttiä jonka ympärillä muovikääre/nauha (= 6 muovia)
Ajatuksia päivästä: Kävin tänään Ikeassa sillä listalla oli ostaa uusia eväskippoja. En ostanut niitä tätä haastetta varten vaan muoviset eväskippomme ovat tulleet elämänsä päähän. Kippoja tarvitsen paitsi eväitä varten myös ylimääräisen ruuan laittamiseen jääkaappiin jne. Vertailin vaihtoehtoja ja päädyin Ikean Fortrolig -kippoihin, joita ostin 3. (Eväskipoista tulossa oma postaus) Ostin myös muutaman muun ruuansäilytykseen soveltuvan lasiastian sekä viltit suojaamaan sohvaamme.
 
Mitä olisin voinut tehdä paremmin? Viltit olisi pystynyt ostamaan varmasti jostain ilman käärettä ja laadukkaampina sekä eettisempinä. Lasiset astiat oli valmistettu Tsekeissä ja vaihtoehto olisi ehkä voinut olla joku lasipurkki, mutta se ei sovellu mikrossa lämmitettäväksi. Ja tarvitsen syödä evääni samasta kiposta usein. Ikeasta en tykkää pääsääntöisesti ostaa oikein mitään sen eettsyyden kyseenalaisuuden takia…
Keskiviikko 9.8.2017
 
Kertyneet muovit: Lehtikaali ja 2 juustoa (= 3 muovia)

Ajatuksia päivästä: Kävin lähellämme olevalla Niitty-Seppälän kesätorilla, joka oli viimeistä viikkoa auki. Ostin sieltä paljon kasviksia; salaattia, tomaatteja, kurkkuja jne. Ainoastaan lehtikaali oli muovipussissa. Ostin myös pari lähituotettua juustoa, jotka oli -50% alennuksessa.

Muita fiilistelyitä: Lähituotettu ruoka ♥

Mitä olisin voinut tehdä paremmin? Juustot? Mistä saisi ilman käärettä? Kauppahallit?
Torstai 10.8.2017
 
Kertyneet muovit: Lihapaketteja x2, leipä, paprika, laktoositonmaito, rahka (= 6 muovia)

Ajatuksia päivästä: Mies tuli töistä kotiin ja kävimme yhdessä kaupassa. Koska meillä on yhteinen (ruoka)talous en erittele mikä on kenenkin. Ostoskoriin päätyi myös toisen haluamia juttuja.

Muita fiilistelyitä: Tein toisen satsin ikinä itsetehtyä kauramaitoa!

 

 

Perjantai 11.8.2017
 
Kertyneet muovit: 
Muita fiilistelyitä: Kuulumme naapuston kana-osuuskuntaan. Osuusmaksut saadaan kananmunina. Naapuritilalla on kanoja joista ns. kaksi on meidän. Koska emme kerkeä aina itse poimimaan munia niin tänään toinen naapuri toi pari kennollista munia taas!

 

 

Lauantai 12.8.2017
 
Kertyneet muovit: Halloum-paketin sisällä muovikääre (= 1 muovi)
Ajatuksia päivästä: Melkein onnistunut Zero Waste -kauppareissu! Meillä on meneillään julkisivuremontti ja ystäviä on ollut auttamassa. Ollaan tarjottu aina  ruuat, joten ruokaa on kulunut vähän enemmän kuin normaalisti. Ensimmäistä kertaa ikinä otin omat kipot mukaan kauppaan ja ostin lihat omaan astiaan. Ainakin Pälkäneen K-supermarketissa suhtauduttiin asiaan todella positiivisesti. Mukana oli ne samat eväskipot, jotka aiemmin jo ostin kuluneella viikolla.
Sunnuntai 13.8.2017
 
Kertyneet muovit:  Kahvipaketti ja vanulaput (=2 muovia)

Ajatuksia päivästä: Kävimme postissa hakemassa huollosta tulleen puhelimen. Kahvi olisi myös loppunut ja unohdin ostaa sitä edellisenä päivänä. Samalla ostin myös luomupuuvillaisia vanulappuja pienen paketin sillä en ole (vieläkään) kerennyt ompelemaan kestoversioita.

Mitä olisin voinut tehdä paremmin? Ostaa kahvin edellisenä päivänä (tyhmästä päästä kärsii vai miten se meni?) sekä ommella kestovanulaput. Ja aloittaa vähintään nyt.
Fiilikset viikosta

Olen yrittänyt elää mahdollisimman normaalia arkea. En ole juossut kaupasta toiseen vain muovittomuuden perässä. Huomaan, että tulee syötyä terveellisemmin ja kasvikset ovat lisääntyneet. Tämä viikko on tuntunut jo paljon helpommalta. Jo pelkästään kauppakassin ja kestohedelmäpussien käyttö vähentää muovin kertymistä kauppareissuilla. Muoveja kertyi viikonaikana 17 kappaletta, joka on 7 vähemmän kuin edellisellä viikolla ja edellinen viikko oli vain kuusi päiväinen.

Haaste on puolessa välissä ja saa nähdä miten seuraavat viikot menevät. Tuntuu, että tämä ei ole ollenkaan mahdotonta. Suunnittelemalla kotona jo kauppalistan on helpompi ottaa omat kipot mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *