Hae
Roosa Blom

Vegaaninen kynttiläillallinen – Earth hour 2020

Earth hour on täällä taas

Huomenna taas on aika sammuttaa valot tunniksi ilmastonpuolesta Earth Hour -tempauksessa. Ilmastonmuutos on todellinen ongelma ja se on tieteellisesti todistettu, Kyse ei ole siis kenenkään mielipiteestä onko ilmastonmuutosta vai ei. Tieteellisesti on todistettu, että on. Ihmisten aikaansaama ilmastonmuutos on niin äkillinen ja voimakas, että luonnolla on vaikeuksia sopeutua muutoksiin. Äärimmäiset sääilmiöt, napa-alueiden sulaminen ja merenpinnan kohoaminen hankaloittavat jo nyt sekä ihmisten että eliöiden elämää. Vaikka ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat hälyttäviä, voidaan ilmastokriisin ehkäisemiseksi edelleen vaikuttaa. Olen ollut huolissani meidän maapallon tulevaisuudesta jo yläasteelta lähtien. Silloin ilmastonmuutoksesta ei juuri puhuttu. Enemmän käytettiin nimitystä kasvihuoneilmiö ja otsonikerroksen ohentumisesta. Mutta ei ketään oikeasti kiinnostanut.

Olen koko aikuisikäni työksennellyt yrittäjänä. Eka eettisen ja ekologisen muodin parissa omalla brändilläni 5-vuotta, mutta äitiyslomalla alkoi kypsyä ajatus, etten halua enää työskennellä vain muodin parissa. Blogi onkin nyt ollut yksi työni sen jälkeen. Haluan omilla kirjoituksillani inspiroida ja antaa helppoja käytännönläheisiä vinkkejä ekologisiin tekoihin. Lukujen ja ilmastoahdistuksen lisääminen saa ainakin itseni vain surulliseksi ja hieman lamaantumaan. Haluan itse myös inspiroitua ja innostua ekologisista teoista. Viime aikoina olen ollut fiiliksissä mm. korjausompelusta ja onnistuessa ollut todella riemuissani.

Mikä on Earth hour?

Earth Hour on kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma, joka antaa jokaiselle mahdollisuuden tulla mukaan puolustamaan luontoa ja hillitsemään ilmastonmuutosta.

Earth Hour on ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma, johon kaikki voivat osallistua. Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston ja luonnon puolesta sammuttamalla turhat valot. Tämän symbolisen eleen avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä päättäjille. Earth Hour ei siis ole sähkön- tai energiansäästötempaus.

Lisätietoja ympäristöystävällisestä ruoasta löydät WWF:n RuokaoppaastaLihaoppaasta sekä Kalaoppaasta.

Kynttiläillallinen ja kasvisruokaa

Earth Hourin teemana on Suomessa ruoka. Jo viisi vuotta WWF Suomi on kannustanut ihmisiä kokeilemaan Earth Hour -iltana kasvisruokaa tai kestävästi pyydettyä tai kasvatettua kalaa yhdessä perheen tai ystävien kanssa.

Teeman mukaisesti järjestin kynttiläillallisen miehelleni. Voimavarojen ja arjen kiireen keskellä ei jaksettu kokkailla mitään ihmeellistä tai monimutkaista. Päädyttiin tekemään nacholautanen, joka on super iisi tehdä. Me syödään nacholautanen aina käsin.

 

Vegaaninen nacho-lautanen

Nachoja

Härkis -rouhetta

Tomaattisosetta tai ketsuppia

Violife pizzajuustoa (vegaaninen)

Kurkkua, tomaattia, paprikaa

Guagamolea

Salsaa

Kaurafraicea

 

  1. Paista härkisrouhe pannulla öljyssä ja lisää hieman vettä nesteeksi. Rouhe on kypsää, joten se tarvitsee vain lämmittää. Laita mausteeksi tacomaustetta, grillimaustetta tai paprika, valkosipuli, pippuri ja suola. Lisää tomaattisose.
  2. Levitä nachot lautaselle ja raasta päälle juustoa. Lämmitä mikrossa kunnes juusto on sulanut.
  3. Kaada nachojen päälle härkis-soossi.
  4. Pilko kasvikset ja asettele lautasen reunoille omiin kasoihin kasvikset, guagamole, salsa ja kaurafraice
  5. Nauti hyvän juoman kanssa.

 

Lähteenä käytetty WWF:n Earth hour -sivustoa.


LUE MYÖS:

Mummon ahvenkalakeitto

Vegaaninen mango-avokadowrap

10 vinkkiä vähentää ruokahävikkiä

 

SEURAA SOMESSA!

Instagramissa @roosablom

Tykkää myös Facebookissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *