Hae
Roosa Blom

Puolivuotias käy pöntöllä

*Sisältää mainoslinkkejä

”Siis ihan uskomatonta, että puolivuotias tekee kakat vessanpönttöön!”, ihmetteli äitini kun olimme hänen luona kylässään. Jepjep. Oikeastaan vauvamme oli tehnyt kakkoja ja pissoja pönttöön 4 kuukauden ikäisestä alkaen. Olemme onnistuneesti vessattaneet vauvaa pöntöllä kodin lisäksi sukulaisten ja ystävien luona kuin julkisten tilojen lastenhoitohuoneissa.

Vauvan pissattamista vastasyntyneestä alkaen kutsutaan vauvojen vessahätäviestinnäksi eli vvv:ksi. Joku voi pitää tätä ihan hulluna ajatuksena. Kuitenkin uskon ja tiedän kokemuksesta, että vauva antaa merkkejä vessahädästään. Vanhemmat pystyvät jo heti syntymästä tietämään koska vauvalla on vessahätä. Usein vaan, kun emme reagoi viesteihin niin vauva vaimentaa niitä ja lopulta jossain vaiheessa ei enään niitä viesti selkeästi. Kuitenkin jo varhaisella vuorovaikutuksella vauva niitä viestii samoin intuutio kertoo meille vanhemmille, koska olisi aika viedä pikkuinen vessaan.

Vaipaton vauva?

Kun vauvamme oli 6 viikkoa ostin Maria Nordinin Vaipaton vauva -verkkokurssin. Kovasti yritin pissattamista ja tarkkailuvaihetta, mutta jotenkin se vaan ei sitten toiminut. Oltiin koko ajan menossa jossain joten koin vaikeaksi seurailla vauvan merkkejä, koska hän pissasi. Jotenkin vaan ei oikein sujunut ja kokeilin muutamiakin kertoja uudestaan viikkojen päästä. En lukuisista yrityksistä huolimatta saanut yhtään pissaa lavuaariin. Vauva kyllä hoitoalustalla tykkäsi alasti ollessaan pissailla. Olin ehkä liian innoissani kestovaipoista ja halusin oppia niistä kaiken ja saada ne toimimaan. Kestovaippailu meillä onkin heti alusta asti sujunut loistavasti ja niiden käyttö on tuntunut niin luonnolliselta. Ohivuodoiltakin on vältytty todella hyvin. Otin vauvan vessattamisesta liikaa stressiä ja en luottanut vain intuutioon.

Jostain syystä sitten kuitenkin vauvan ollessa noin 4,5kk kokeilin uudestaan pissattamista. Tarkkailuvaiheesta (kuukausia takaperin) olin sen verran oppinut, että vauva pissasi aina n. 10 minuuttia syömisen jälkeen. No menin heti syömisen jälkeen pissattamaan vauvan lavuaarille. Ei tulosta. Kokeilin sitten pissattaa pöntöllä ja pisspiss -äänen jälkeen vauva pissasikin pönttöön! Hämmennyin itsekkin ja olin todella iloinen. En tiedä oliko se vain sattumaa, mutta sain siitä lisämotivaatiota jatkaa. Ensimmäisen päivän saldo oli1 pissa pönttöön. Seuraavana päivänä olikin jo 4 pissaa. Kolme päivää ensimmäisen pissan jälkeen sain ensimmäisen kakan pönttöön. Kuinka ihanan helppoa oli vain vetää vessa ja huuhtaista hieman vauvan pyllyä. Pyllyn peseminenkin oli niin helppoa, kun kakkaa ei ollut nivusissa ja muhkuroiden välissä.

Koin helpoimmaksi opetella pissaamista aluksi rytmin mukaan; syömisen jälkeen, heräämisen jälkeen jne. Kun menemme pissalle ei pöntöllä oleskella pitkiä aikoja. Melkeinpä alle minuutissa vauva tekee tarpeensa. Jos hänellä ei ole hätä niin menemme pois. Yleensä vauva ilmaisee itsensä aikaselkeästi, ettei halua pöntölle mennä jos vessähätä ei ole.

Vessahätäviestinnästä pottailuun

Meidän piti siirtyä potalle heti kun neuvolasta näytetään vihreätä valoa istumiselle. Kuitenkin lopulta koin helpoimmaksi käydä vaan pöntöllä. Koska vauva ei osaa istua ilman tukea on helpompi vain pitää kainaloista kiinni ja istua pöntön reunalla. Sekä tietenkin se, että voi vain painaa nappia eikä tarvitse erikseen alkaa pottaa pesemään. Pieni asia, joka helpottaa arkea.

Parhaina päivinä meillä kului vain 4 kestovaippaa, joka on todella vähän. Kestovaippoja kun kuluu yleensä hieman enemmän kuin kertakäyttöisiä. Kakat on mielestäni helpompi ennakoida ja parhaina viikkoina on ollut useita päiviä putkeen, että kaikki kakat on saatu pönttöön.

Vessattamisen hyödyt vauvalle ja ympäristölle

Ei minulla mitään tavoitetta ole, että vauvan pitäisi olla heti päivä- ja yökuiva. Haluan oppia reagoimaan vauvan sanattomiin viesteihin. Itse uskon, että vauvat ovat tyytyväisiä ja eivät itke niin paljoa jos vanhemmat vastaavat vauvan viesteihin ja tarpeisiin. Koskien siis muutakin kuin vessattamista. (Täytyy nyt mainita että erilaiset sairaudet, kivut yms ovat eri asia. Jokainen vanhempi varmasti tekee kaikkensa oman vauvansa eteen. )

Monilta olen kuullut, että vessahätäviestintä ja varhaisessa vaiheessa aloitettu pottailu ovat nopeuttaneet vauvan kuivaksi oppimista. Lähipiiristänikin löytyy muutama. Heidän lapsensa ovat oppineet kuivaksi 1,5 vuoden ikäisinä. En koe, että vessattaminen olisi mitenkään vaivalloista. Säästää aikaa monella muulla tapaa.

Vessattaminen on ympäristön kannalta hyvä asia. Kestovaippaillessa vaippapyykkiä syntyy vähemmän, joten paitsi että vaippojen kuivumaan laittamiseen menee vähemmän aikaa kuluu vettäkin vähemmän. Jos kestovaippailu ei ole sun juttu niin hyötyä vessattamisesta on myös kertakäyttövaippailussa. Kerttiksiä kuluu vähemmän ja roskista tarvitsee tyhjentää harvemmin ja kaiken tämän lisäksi myös rahaa säästyy. Eli siis vessattamisesta on paljonkin hyötyä.

 

Suosittelen kaikille kokeilemaan vauvojen vessahätäviestintää tai viemään pöntölle tai potalle. Ainakin jos huomaat vauvan ähistävän kakkaa niin kiikuta vessaan. Paljon mukavampi vain huuhtaista pönttö ja pylly kuin putsata koko vaippaan lähmääntynyttä kakkapyllyä.
Onko VVV tai varhainen potalla käyminen teille jo tuttua?

TARJOUS!

Koska Maria Nordinin Vaipaton vauva -verkkokurssi on mielestäni ihan super hyvä laitoin Marialle viestiä. Hän lupasikin mun lukijoille kurssin tarjoushintaan 49€ (norm 79€). Ihan huippua! Kurssi sopii alle puolivuotiaan vauvan vanhemmille tai hoitajille. Itse olen soveltanut kurssin ohjeita myös jatkossa pottaillessa.

Osta kurssi tästä linkistä: www.marianordin.fi/vaipaton

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *