Hae
Roosa Blom

Näitä asioita en osta enää

On yllättävän paljon asioita, joita ei osta enää. Ekologisempi ja yksinkertaisempi elämä on saanut vähentämään kuluttamista ja välttelemään muovia. Edelleen tuntuu, että sekajätettä ja muovijätettä vain syntyy paljon. Kuitenkin kun alkaa tarkastelemaan omaa kulutuskäyttäytymistä huomaa, että eteenpäin on menty koko ajan. Huomaan myös kyseenalaistavani tiettyjen asioiden tarpeellisuutta. Tiettyjä juttuja on käyttänyt tai ostanut, koska se on ollut itsestäänselvää tai niin kuuluu tehdä, vaikkei tarvitse. Moni ennen itsestäänselvyys ja ”tärkeä”-asia on sellainen, etten osta enää ollenkaan. Kuten aina sanon, pienillä askelilla kohti pysyviä muutoksia. Nopeasti listattuna keksin 18 asiaa, joita en osta enään enkä kaipaakaan niitä.

1. Kertakäyttöiset tiskirätit

Olen elämäni aikana ostanut ehkä kerran tai kaksi kertakäyttöisiä tiskirättejä. Olen koko aikuisikäni käyttänyt kestotiskirättejä. Niiden käyttö on helppoa kun voi vain heittää pyykkikoneeseen muun pyykin sekaan. Omia suosikkejani ovat Kiertin tiskirätit.

2. Halpaketjujen vaatteet & pikamuoti

Tämä ei taida tulla kenellekkään yllätyksenä, mutta en halua tukea yrityksiä joiden toiminta on kyseenalaista. Lisäksi uusien huonolaatuisten vaatteiden ostaminen on vain rahan tuhlausta. Olenkin rakentanut kestävää vaatekaappia. Kirjoitin postauksen miten rakentaa ekologista ja eettistä vaatekaappia ja sen löydät täältä.

3. Värikkäät tai hienot sukat

Ostan nykyään vain mustia nilkkasukkia. Ei enään parittomia sukkia, kun kaikki sukat sopivat keskenään yhteen.

4. Kertakäyttöiset vanulaput

Miksi käyttää kertakäyttöisiä kun voi käyttää kestoversioita? Olen tehnyt kestoversiot itse. Ne ovat käytössä jopa parempia, kuin kertakäyttöiset.

 

5. Tampoonit ja siteet

Kuukuppi ja kestositeet ovat paljon parempia. Eivät ärsytä ihoa ja säästävät luonnon lisäksi rahaa. Lue kirjoittamani juttu zero waste kuukautisista täältä.

6. (Joulu)lahjat aikuisille

On vaikea keksiä aikuisille lahjoja kun kaikilla on jo kaikkea. Lahjat ”näitä tarvitsee aina” löytyy monelta jo ennestään kaapeista kuten kosmetiikassa rasvat, shampoot tai paistinlastat ja pikkupyyhkeet. En halua itse kotiini ylimääräistä tavaraa joten en osta sitä muillekkaan. Jos ostan lahjoja on sen oltava syötävää, juotavaa tai lahjakortti, johonkin palveluun tai elämykseen.

 

 

7. Siivousaineet

Siivousaineista löytyy ehkä pahimmat kemikaalit. Toki valmiina voi ostaa ekologisia versioita, mutta varo viherpesua! Siivousaineita voi helposti ja edullisesti tehdä itse. Mm. Uuniluukun puhdistaa kätevästi sokeripalalla ja yleispuhdistusaineen voi tehdä etikasta ja vedestä.

8. Hoitoaine

Luulin aina, että hoitoaine olisi jotenkin pakollinen hiusten kannalta. Ei ole. Hoitoaineen tilalla käytän itse tekemää hiushuuhdetta ja hiukset voivat paremmin kuin ennen.

9. Deodorantti

Alumiinia, kemikaaleja, syöpäriski? Deodoranttien sisältö on hyvin kyseenalaista. Siksi olen tehnyt itse oman deodoranttini. Olenkin käyttänyt tätä reseptiä melkein vuoden enkä palaisi muuhun.

10. Pussitee

Tiesitkö, että pyramidi-malliset pussiteet ovat muovia? Pussiteestä syntyy turhaa jätettä ja irtoteen käyttäminen on yhtä helppoa. Irtotee tulee myös halvemmaksi ja saman teen voi käyttää kaksi kertaa. Älä siis heitä heti puruja roskiin. Bulkkina irtoteetä löytyy mm. Punnitse & Säästästä  ja on vielä halvempaa kuin marketissa.

11. Muoviset hammasharjat

Yhtä helppoa on ostaa ja käyttää bambuista hammasharjaa kuin muovista. Plussana, että bambuisia hammasharjoja myydään ekokauppojen lisäksi tavallisissa marketeissa.

12. Muovikassit

Näitä kertyy kotiin jo valmiiksi. Vaikka en osta enää muovikasseja tai erillisiä roskapusseja niin silti ei ole koskaan ollut pulaa roskapusseista! Lisäksi kierrättämällä ja lajittelemalla saa sekajätteen määrää vähennettyä. Kaikki leipäpussit, wc-paperien muovipakkauksest jne kannattaa myös hyödyntää roskapusseina. Kaupassa käytän omaa kauppakassia ja kestohedelmäpusseja.

13. Tuorekelmu

Tämä on aivan turhake. En ole ostanut tuorekelmua vuosiin ja en ole vielä keksinyt mihin sitä oikeasti tarvitsee. Kulhojen päällä voi käyttää lautasia kantena tai lautasen päälle voi kipata toisen lautasen. Ruuan jämät laitan eväsrasioihin ja pilkotuille hedelmille (puolikas sitruuna tai vesimelooni) käytän itsetehtyjä mehiläisvahakääreitä.

 


14. Huuhteluaine

Käytän huuhteluaineen sijasta tavallista väkiviinaetikkaa. Huuhteluaineissa on paljon allergisoivia kemikaaleja ja niitä ei saa käyttää teknisille materiaaleille eikä elastaanille. (Kuten farkuille) Huuhteluaine pilaa vaatteiden elastaanisuuden. Etikkaa sen sijaan voi käyttää huoletta kaikille vaatteille ja se myös irrottaa tehokkaasti hikeä, joten käytä etikkaa vaatteiden esihuuhteluun. Etikan haju poistuu viimeistään vaatteiden kuivuessa. Suosittelen kaikille, ettette osta enää tavallista huuhteluainetta!

 

15. Kynsilakat

En koskaan lakkaa kynsiäni, vaikka haluaisin. Huomasin kuinka kaapista löytyi n. 10 kynsilakkaa ja kaikki olivat kuivuneet. Ei niitä tule vain käytettyä. Joskus hemmottelen itseäni kynsien geelilakkauksella tai rakennekynsillä. (Tiedän, eivät ole ekologinen vaihtoehto) Tiesittekö muuten, että kynsilakat ovat ongelmajätettä? Niitä ei saisi siis laittaa sekajätteeseen.

 

16. Nestemäinen käsisaippua

Löysin kaappeja siivotessa muutamankin eri palasaippuan. Näistä olen tehnyt nestesaippuaa itse raastamalla saippuapalaa kuumaan veteen. Nestesaippuasta on tullut ihan ok, mutta seuraavaksi meillä käytetään käsienpesuun vain palasaippuaa.

 

17. Hiusten muotoilutuotteet

Hiukseni voivat nykyään hyvin ja arjessa en jaksa käyttää aikaa hiusteni kanssa. Hiuslakkaa voi tehdä helposti itse ja kuivashampoona toimii vehnäjauho. Hiuksia suoristan aina silloin tällöin mutten käytä ollenkaan lämpösuojasuihkeita. Koska en rasita hiuksiani kuumalla raudalla päivittäin en ole kokenut sen vaurioittavan hiuksiani niin paljon että tarvitsisin kemikaalista suojaa hiuksiini.

 

18. Lehdet

En ole koskaan oikeastaan ostanut lehtiä. Ne ajatuksena tuntuvat kivemmilta kuin todellisuus on. Usein en kerkeä lukemaan lehteä ja jos luen niin suurin osa artikkeleista on sellaisia jotka eivät kiinnosta itseäni. Joten puolet lehdestä jää lukematta. Luen enemmän blogeja tai katson Youtubesta videoita itseäni kiinnostavista aiheista.

Huh! Siinä oli aika monta asiaa, joita ei tule enään ostettua. En ole tietoisesti yrittänyt luopua kyseisistä asioista vaan alkanut pikku hiljaa huomaamaan niiden epätarpeellisuuden. Vähitellen ne ovatkin vain tippuneet pois arjesta ja ostoslistalta. Vuosi ostamatta mitään -haaste jatkuu edelleen ja katsotaan mitä asioita listalle päätyy lisää. Onko mahdollista, etten osta enää mitään vuoteen?

11 kommenttia

 1. ESSI kirjoitti:

  Ja viimeinen 18.lehdet. Itse käyn lukemassa lehdet kirjastossa. Ainakin Seinäjoen kirjaston lehtivalikoima on valtava! Ja myös vanhemmat lehdet on saatavilla!

 2. Roosa Blom kirjoitti:

  Joo kirjastot on kyl huippuja! Pitäisi ehkä sinne mennä lukemaan, mutta tuntuu ettei aikaa ole siihenkään.. Ehkä jos haluaisi jonkun tietyn lehden niin voisi sitten käydä sen verran kirjastossa sen lukemassa. Toisaalta kun kaikki artikkelit on netissä nykyään niin ei ole tarvetta lehtiä lukea 🙂

 3. Anonyymi kirjoitti:

  On myös huippua, että toimittajat saavat työstään rahaa. Siksi jos vaan on rahaa, on jopa reilua tilata joskus lehteä, jota lukee netistä.

 4. Anonyymi kirjoitti:

  Tämä oli kiva postaus! 🙂 itselläni on samoja juttuja "en osta"-listallani, mutta haluaisin lisätä siihen kestositeet! 🙂 Ihan mahtavia myös nuo kosmetiikkaohjeet -aion testata niitä kunhan edelliset tuotteet loppuu. Nyt olen vasta tehnyt siivoukseen yleispuhdistusainetta.kiitos vinkeistä!! 🙂 – Halina

 5. Nea kirjoitti:

  Tuota deodoranrtia pitää testata. Nyt olen läyttänyt kookosöljyä sellaisenaan. 🙂 Talouspaperia on muuten myös hyvinkin pitkälti turhaa, se on helppo korvata kestoräteillä.

 6. Roosa Blom kirjoitti:

  Kiva, että postauksesta oli hyötyä! 🙂

 7. Roosa Blom kirjoitti:

  Kannattaa kokeilla! Toimii mun mielestä paremmin kuin pelkkä kookosöljy 🙂

  Talouspaperia meidän taloudessa vielä löytyy ja ei olla vielä siitä täysin pystytty luopumaan, mutta vähennetty kylläkin 🙂 Toivottavasti joku päivä vielä ilman!

 8. Roosa Blom kirjoitti:

  Täytyy kuitenkin muistaa, että maailma on sen verran muuttunut mm. blogien kautta että lehdet ja blogit saavat tulonsa muualta kuin kuluttajilta. Tokihan mm. Hesarilla on nettiversio 🙂

 9. Minitu kirjoitti:

  Tää oli hauska postaus! Itse hoksasin kans tuon sukkajutun, että näinpä se on mullakin, lähes kaikki sukat ovat nykyään samanlaisia mustia! 😀 kätevää, kun sopivat kaikkiin asuihin, eikä tarvitse parittomia metsästää!

 10. Roosa Blom kirjoitti:

  Joo se on kätevää kyllä! Parittomat sukat on rasittavia.. 😀

 11. Aapeli kirjoitti:

  Kyllä. Jos tilaisin paperille painettuja lehtiä kotiin, niin lähinnä lehtipaino ja posti siinä tienaisivat. Toimittajat saavat palkkansa tosiaan, vaikkei kukaan tilaisi enää yhtään printtilättyä milloinkaan. Joten ei sen takia kannata tilata.

  PunnitseSäästä ei myy enää irtoteetä bulkkina. Selvitin tämän, koska se olisi ehkä vastannut hyvin suoraan omaan uuteen tarpeeseeni valmistaa kombuchaa jatkuvalla syötöllä. Ehkä pitää sitten itse perustaa nettikauppa, josta saa kuutta eri teetä bulkkina vaikkapa 50 gramman kerrannaisina kotiin, jos tällaista ei tosiaankaan Suomessa ole.

  Kombucha tuntuu olevan lyhyen omakohtaisen valmistusinnostukseni perusteella todella hyvä kahvinkorvike. Ja kun katsoo markettien hyllyiltä kombucha-juomia, niin jo pelkkä litrahinta on järkyttävä. Plus se, että maallikon on hyvin vaikea erottaa, mikä niistä EDES ON kombuchaa. Tarjolla on kombucha-nimellä sellaistakin tuotetta, jonka valmistuksessa ei edes ole käymisprosessia! Eli täyttä huijausta, kuten monissa muissakin tuotteissa on valitettavasti hinnan alentamiseksi tai katteen nostamiseksi tehty. Joten aika pian päädyin siihen, että kombucha on parasta tehdä ihan itse.

  Tee-itse-idea myös vähentää säilöntäaineiden käyttötarvetta, koska kauppaan pullotettu kombucha ei saa tietenkään lähteä kuohumaan pullosita siellä hyllyllä ollessa 🙂 joten mikrobikannan hallinta on haasteellista kaupan hyllytuotteissa. Kotona sen sijaan pullot jääkaappiin, ja käyminen pysähtyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *