Hae
Roosa Blom

DIY myrkyttömät vesivärit

Meidän taapero on innostunut viime viikkoina kovasti puuväreillä piirtämisestä. Hän oikein pyytää saada piirtää ja istuu keittiön pöydän ääressä ja yhdessä piirrämme jotain. On mukavaa, kun pikku hiljaa on lisääntynyt taiteellistet tekemiset taaperon kanssa arjessa. Toki vaikka kuinka pienen kanssa voi taiteilla, mutta itse en ole ole jaksanut, koska sotkua syntyy enemmän kuin tulosta. Meidän taiteelliset hetket on ollut enemmän musiikkiin painottuvia vauva-aikana. Ajattelin kuitenkin kokeilla maalata vesiväreillä taaperon kanssa, kun hän kovasti tykkää puuväreistä. Vesivärit oli hänelle uusi asia. Kiva, kun sai vaihtelua ja taas uutta tekemistä. Toki taapero on ollut päiväkodissa 10 kuukauden iästä alkaen ja siellä he ovat tehneet paljon kaikkia askarteluita ja muuta mukavaa.

Halusin tietenkin lähteä toteuttamaan tätä mahdollisimman ekologisesti ja myrkyttömästi. Meillä ei ollut kaapissa valmiina vesivärejä ja en sellaisia halunnut ostaa ainakaan tässä vaiheessa. Oli myös ihan hyvä, että maalasimme luonnonväreillä sillä heti, kun silmä vältti oli taapero maistelemassa jo väriin dipattua pensseliä. En ymmärrä miten nuo pienet on niin nopeita!

 

Käytetyt välineet

Meidän maalaustuokiossa hyödynnettiin pelkästään jo asioita mitä kaapista jo löytyi.

Pilttipurkkeja – Laitoin värit purkkien pohjalle.

Paperia – Kerään yhteen nippuun suttupaperia eli paperia jota meille tulee kotiin esim. postin mukana (laskuja) josta toinen puoli on täysin valkoinen. Näihin sitten piirretään ja maalataan sekä käytetään suttupapereina.

Pensseleitä – Meillä oli kaapissa jo muutama sivellin. Meinasin myös, että annan taaperon maalauksiin muutaman vanhan meikkisiveltimeni, jossa harjakset hapsottavat niin, etteivät ne sovi meikkaamiseen enää.

Pöydän suojaaminen – Olen saanut äidiltäni aikoja sitten vanhan vahakangasliinan, jota hän oli pitänyt keittiön pöydässä aikanaan. Kangas on täydellinen maalaus- ja askarteluhetkiin. Käytän sitä myös lattialla, jos maalaan itse vaikka pieniä huonekaluja. Sanomalehti sopisi myös hyvin pöydän suojaamiseen, vaikka se kyllä kastuu. Mutta suojaa isoimmilta vahingoilta.

Värejä – Valitsimme tällä kertaa puolukan ja kurkuman. Alla listaa vaihtoehdoista ja  tarkempia ohjeita!

 

Huom! Osa väreistä tarttuu kiinni ihoon tai pöytään, joten suojaa tarvittaessa pöytä ja lapsi sotkulta.

 

Vaihtoehtoja luonnonväreiksi

Valitsin tällä kertaa väreiksi puolukan ja kurkuman, jota löytyi helposti kaapista. Tässä ohjeita väreiksi jolla voi korvata vesivärit.

 

Marjat; mustikka, puolukka, aronia jne

>> Käytä sulaneiden pakastemarjojen nestettä tai tuoreet marjat murskaa hyvin ja kaada pelkkä neste purkkiin.

>> Marjoilla voi myös maalata ilman siveltimiä. Marja käteen ja paperille sottaamaan.

>> Kuivuessaan puolukka on väriltään sinertävä/liila (purkissa neste kirkkaanpunaista)

 

Kasvikset ja hedelmät; punajuuri, granaattiomena

>> Punajuuren nestettä voi käyttää joko säilykelientä tai raastaa tuoretta punajuurta. Punajuuresta voi myös tehdä pieniä muotteja ja kaivertaa esim. sydämiä joita voi painella paperiin.

>> Granaattiomenasta voi käyttää nestettä kuten marjoistakin

 

Mausteet; kurkuma

>> Laita pilttipurkin pohjalle 1cm vettä ja lisää joukkoon n. 1 tl kurkumajauhetta. Sekoita. Kurkumajauhetta voi jäädä paperiin ja kuivumisen jälkeen sen voi ravistella tai pyyhkiä kevyesti kuivalla paperilla tai liinalla pois.

>> Väriltään kurkuma on kuivuessaan sinapin keltainen

 

Vahva kahvi

>> Valmista vahvaa kahvia ja anna jäähtyä. Käytä valmista vahvaa kahvia maalaamiseen.

 

Ohjeet maalaamiseen

Laita nestettä pilttipurkkien pohjalle noin 1cm verran, jotta pensselin saa kastettua purkkiin. Kasta pensseli purkkiin ja maalaa! Näillä väreillä voi maalata samalla tavoin, kuin tavallisillakin vesiväreillä. Paitsi, että riittää kun kastaa pensselin aina vaan värinesteisiin ja ei tarvitse erillistä värinappia ja pensselin putsausta puhtaassa vedessä. Siksi sanoisin, että jopa helpompi kuin vesivärit.

 

Ihania maalaushetkiä<3

 


LUE MYÖS:

Näin saat marjojen tahrat irti vaatteista ilman pesuaineita

DIY Joulukalenteri lapselle – 7+1 ideaa

DIY Yleispuhdistuaine

SEURAA SOMESSA!

Instagramissa @roosablom

Tykkää myös Facebookissa

Yksi kommentti

  1. Jannina kirjoitti:

    Oi vitsi kiitos vinkeistä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *