Hae
Roosa Blom

Ekoperheet: Zero Waste -elämää Oulussa

Tässä postaussarjassa esittelen erilaisia ekologisesti eläviä perheitä. Perheet voivat olla mitä vain yhdenhengen talouksista suurperheisiin. Ekologista elämää voi elää niin monella eri tavalla ja eri paikoissa niin kaupungin sykkeessä kuin maaseudun rauhassa. Toivon, että näistä postauksista löytyisi inspiraatiota muille. Esittelyitä julkaistaan aina kuukausittain. Edelliset esittelyt löytyvät Ekoperheet -tägin alta.

***

Tällä kertaa pääsin haastattelemaan ihanaa ja inspiroivaa Ainoa. Hän 23-vuotias merkonomi ja asuu Oulussa.

 

ZERO WASTE HAASTAA JA OPETTAA

Tykkäsin ennen shoppailusta ja täytin jokaisen tylsän hetken nettikauppojen selaamisella. Tein myös paljon heräteostoksia ja laadun ja tuotteen alkuperän sijaan välitin vain määrästä ja halvasta hinnasta. Muistan usein ostosta tehdessä ajatelleeni ”Tämä menee kyllä heti rikki, mutta onneksi saan tämän halvalla”. Yksi isoimmista muutoksista oli vegaaniksi ryhtyminen joka käynnisti ajatustyön kohti zero wastea. Kaikista isoin muutos onkin tapahtunut omassa ajatusmaailmassa. Mun ajatukset esimerkiksi ruokavaliosta ja kulutustottumuksista ovat tehneet täydellisen kuperkeikan, ja hyvä niin.

Ekologisuus näkyy arjessani pieninä arkisina valintoina. Ryhdyin vegaaniksi noin kolme vuotta sitten, ja siitä alkoi lumipalloefekti kohti ekompaa elämää. Tutustuin zero waste -elämäntapaan Youtube -videoiden kautta ja halusin kokeilla sitä itsekkin. Ekologinen elämäntapa on opettanut mua ennakoimaan. Esimerkiksi tekemään eväitä mukaan ja kuljettamaan repussa aina mukana kestopusseja ja tarvittaessa mm. sporkkia. (=lusikkahaarukkaa) Olen myös oppinyt kärsivällisyyttä, ja mua ei haittaa vaikkapa leipoa itse leipää tai pizzapohjaa sen sijaan, että ostaisin sen valmiina kaupasta.

Asun pienessä yksiössä sillä en tarvi itselleni kauheasti tilaa. Asuntoni on melko kylmä talvisin, mutta puen mielummin lisää vaatetta kuin vääntelen pattereita. Kierrätän ja käytän vettä ja energiaa säästellen. Siivoan myös asuntoni luonnollisilla siivoustuotteilla. Kodin siivoamisesta on tullut paljon mielekkäämpää kun vaihtoi rumat siivousainepullot pariin luottotuotteeseen. Marseillesaippua on mun luottotuote siivouksessa. En osaa nimetä yhtäkään kestotuotetta joka ei voittaisi kertakäyttöistä vastustajaansa sata-nolla!

Pienet arkiset ekoteot kuten kestokassien käyttö on ollut helpointa. Zero waste-elämä vaatii kovasti suunnittelua ja ennakointia, ja se on mulle joskus hankalaa. Koitan tehdä eväitä mukaan etukäteen, kantaa mukana kestokasseja ja omia aterimia, pyytää ruokani ja juomani ilman pillejä ja muovikippoja ja niin edelleen, mutta kaikkea ei voi muistaa ja joskus omat ennakoinnit pettää. Silloin täytyy vaan muistaa, että zero waste ei ole täydellisyyden tavoittelua vaan parhaansa tekemistä.

VÄLTTELEN PAKATTUJA RUOKIA

Mun ostoskori on aina vegaaninen, mutta muut ekologiset valinnat ruokakaupassa eivät aina ole niin mustavalkoisia. Suosin kuitenkin aina pakkaamattomia tai kierrätettävään pakkaukseen pakattuja elintarvikkeita. Ostan ruokaa vain sen verran kuin tarvin välttääkseni ruokahävikkiä. Syön vegaanisesti, sesonkien mukaan ja vältän prosessoitua ruokaa. Kiinnitän huomiota eri kauppojen valikoimiin esimerkiksi pakkausmateriaalien suhteen, ja saatan napata ostokset parista eri kaupasta jotta välttyisin pakkausjätteeltä.

Mun ruoanlaitto on usein sitä, että kerään yhteen mitä kaapeista sattuu kulloinkin löytymään, harvoin siis suunnittelen aterioita etukäteen.  Täytän mun jääkaapin sesonkivihanneksilla ja kokoan niistä erilaisia annoksia. Mun keittiöstä löytyy sesonkivihannesten lisäksi aina papuja, perunaa, sipulia ja kauramaitoa. Harvinaisempia herkkuja ovat tofu, vegaanijuustot sekä avokadot.

kirpputori hankintoja ja minimalistinen meikkipussi

Kuluttaessa mun tärkein arvo on vastuullisuus, ja tahdon tehdä hyviä ja harkittuja ostopäätöksiä. Pyrin ostamaan käytettynä kaiken mitä voin ja koitan löytää kaikki tarvitsemani käyttötavarat kirppareilta. Jos olen ostamassa vaikkapa vaatteita (käytettynä), ensimmäinen kriteeri on hyvä laatu ja materiaali. Vaatteen on kestettävä aikaa ja käyttöä, sen tulee olla tehty luonnonmateriaaleista (jätän tekokuituiset vaatteet ostamatta) ja kotimaisuus on tietysti plussaa.
Löysin hiljattain alunperin varmasti todella kalliin merinovillaisen merkkivillatakin kirpputorilta kolmella eurolla. En kannata kyseistä merkkiä, enkä osta villaa uutena, joten oli mahtavaa löytää laadukas ja monikäyttöinen vaate käytettynä ja aivan huippuhalvalla. Ostin Globe Hopen repun uutena, sillä halusin panostaa kestävään reppuun. Samalla periaatteella olen myös harkinnut kenkien ostamista uutena, sillä käytettynä on joskus hankalaa löytää esimerkiksi kestäviä lenkkareita. Uudet kengät ovat tosin vielä mietinnän alla, ja pohdin kovasti millaista yritystä tahdon kannattaa.

Zero waste taipaleeni alussa annoin pois koko meikkivarastoni ja tällä hetkellä omistan vain pari meikkituotetta; kulmakynän ja pari käsintehtyä zero waste huulipunaa. Koitan tulla toimeen mahdollisimman vähällä määrällä purkkeja ja purnukoita. Suihkussa käytän palashampoota ja -saippuaa ja sheivaamiseen safety razoria. Hygienia- ja kosmetiikkatuotteita ostan luonnontuotekauposta tai teen itse. Esimerkiksi tällä hetkellä mulla on käytössä itsetehty vartalorasva ja dödö.

ARJEN LUKSUSTA JA kotimaan matkailua

Hemmottelen itseäni aina välillä. Rakastan kahvia, mutta olen koittanut rajoittaa sen juomista merkittävästi. Herkuttelen myös silloin tällöin prosessoidulla ruoalla vaikka voisin siinä tilanteessa valita ekologisemminkin. Mun ohjenuora ekologisessa elämäntavassa on, että sen pitää olla mielekästä jotta sitä tahtoo ylläpitää. Joten joskus pitää voida myös joustaa jottei elämästä tule liian tiukasti rajattua.

En ole käynyt ulkomaan lomilla vuosiin, eikä sellaista ole suunnitelmissa lähitulevaisuudessakaan.  Matkustelen Suomen sisällä usein musiikkitapahtumien perässä, ja koitan samalla reissulla käydä myös kirppareilla ja muissa mua kiinnostavissa paikoissa. Tähän mennessä olen siis matkustellut enemmän Etelä-Suomessa, ja Lappiin reissaaminen onkin mulla vielä toivelistalla. Tänäkin kesänä on festareita luvassa. Reissaan Suomen sisällä yleensä junalla ja busseilla. Vapaa-ajalla kiertelen paljon kirpputoreja ja katselen leffoja ja dokkareita kavereiden kanssa.

 

AINON EKOVINKKI

Haluaisin kannustaa kaikkia menemään kirppareille ja syömään enemmän kasviksia. Myös mulle se ajatus, että mun ei tarvitse reagoida kaikkiin (tai mihinkään) näkemääni ja kuulemaani mainokseen, on todella vapauttava. Se auttaa mua tarkastelemaan mun omaa kulutusta kriittisesti. Ja viimeisenä kannustaisin kaikkia viettämään enemmän aikaa luonnossa mietiskellen ja kuljeskellen.

SEURAA AINOA SOMESSA

Instagram: @ainowonders

 

***

Kiitos Aino mielenkiintoisesta haastattelusta! Seuraava Ekoperheet -postaus julkaistaan heinäkuussa, jossa taas erilainen perhe haastateltavana. Pysykää kuulolla!

Onko mielessäsi joku henkilö tai perhe ketä pitäisi ehdottomasti haastatella tähän sarjana? Kerro kommenteissa!

 


LUE MYÖS:

Ekoperheet: Nuuka ja ekologinen mummoni

Ekoperheet: Lapsiperhe ostolakossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *