Hae
Roosa Blom

Bodyt, jumpsuitit ja muut epäkäytännölliset lastenvaatteet

Epäkäytännölliset lastenvaatteet

Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin epäkäytännölliset lastenvaatteet. Olen sitä mieltä, että suurinosa lapsille suunnitelluista vaatteista on epäkäytännöllisiä. Olen ehkä (taas) hieman vastarannan kiiski, mutta mielestäni yleisessä käytössä olevat vaatteet kuten bodyt ja jumpsuitit ovat todella epäkäytännöllisiä. Periaatteen tasolla ymmärrän miksi ne ovat suosittuja ja käytetään paljon, mutta oma näkökulmani on toinen. Antakaas kun avaan tätä asiaa hieman.

Aloitetaan jumpsuiteista ja muista haalareista, lappuhaalareista ja vastaavista. On meidänkin lapsella ollut muutama jumpsuit, mutta ne jäi vähäiselle käytölle, koska koin ne epäkäytännöllisiksi. Miksi? Kaikki ajatus tässä taustalla liittyy vauvan ja lapsen vessattamiseen. Kokoasut eivät tue taaperon omatoimisuutta, kun hänelle tulee vessahätä. Meidän lapsi oli reilu 1,5-vuotias, kun hän oppi itse ottamaan housut alas ja käymään puskapissalla tai potalla. Tietenkin me vanhempina kehotettiin mennä pissalle. Kesäisin alle 2-vuotiaana hän käski meitä vanhempia odottamaan ja kävi itse puskapissalla.

Meillä vaipat jäi pois 1v 10kk iässä. Olen kirjoittanut pottailusta ja vauvojen vessahätäviestinnästä paljon. Kaikki postaukset löytyvät täältä.

Muutenkin vauva ja taapero viesti hädästään hyvin selkeästi. Jo alle vuoden ikäisenä lähes kaikki kakat tulivat pottaan tai pönttöön. Kuitenkin mitä pienempi lapsi, sitä nopeammin vessaan tarvitsi päästä. Välillä nappasimme taaperon kainaloon ja juoksimme vessaan. Siinä vaiheessa vaatteiden täytyy olla mahdollisimman helppoja. Eli tässä tilanteessa housut ovat parhaimmat, jotka voi vain kiskaista jalasta alas. Epäkäytännölliset lastenvaatteet, kuten haalarit ja jumpsuit olisi täytynyt riisua ylhäältä asti. Emme olisi koskaan kerinneet ajoissa vessaan pienen kanssa.

Bodyt parhaita talvella?

Bodyjen sanotaan olevan parhaita talvella. ”Muuten selkä on ihan paljaana.” No meillä oli bodyt käytössä ekan talven (noin puoli vuotiaana) ja seuraavana ei enää. Talvella lapsella oli paita ja housut, joista paita aina laitettu housujen sisään. Lisäksi villahaalari ja sen päällä ulkohaalari. Meillä ei ainaakan selkä vilkkunut paljaana ja  vaikka paita olisi hieman karannut ja noussut niin silti selkä olisi pysynyt lämpöisenä. Pienillä lapsilla kuitenkin on käytössä ulkona vielä haalari.

Me jätimme bodyt pois joskus 8 kuukauden iässä muistaakseni. Koon 74 tai 80 bodyt olivat viimeisiä mitä käytettiin. Nekin taisi olla vain sen takia, että olin ostanut aina isompaa koko jemmaan ja ajattelin bodyjen olen käytännöllisiä. Kuitenkin pottailun lähtiessä käyntiin puoli vuotiaana en enää bodeja paljoa käyttänyt.

 

Vauvalle hankkisin näitä

Olen miettinyt, että jos joskus meillä olisi vielä vauva (ei ole tulossa tällä hetkellä, eikä ole suunnitelmissa), millaisia vaatteita hankkisin. Aloittaisin vessahätäviestinnän jo heti syntymän jälkeen. Se helpotti meillä niin paljon arkea. Pieni vauva pissaa todella usein, joten häntä täytyi käyttää vessassa useammin. Toki käyttäisimme vaippaa myös. Huomasin, että jos vaatteet olivat hankalat, se söi motivaatiota vessattaa vauvaa. Meillä oli pääasiassa käytössä bodyt ja housut, koska niitä oli saatavilla käytettynä hyvin ja kaikki kehuivat kuinka käytännöllisiä ne on.

Koen, että tällä hetkellä vauvoille on huonosti sopivia vaatteita saatavilla. Itse käyttäisin vauvalla todennäköisesti (kietaisu)paitoja ja halkiohousuja. Halkiohousuja ei ole tällä hetkellä saatavilla kovin hyvin, joten ompelisin niitä itse tai teettäisin. Ainakin Etsyssä myydään valmiita kaavoja. Ajattelisin vaatteet mahdollisimman helposti vessattamisen kannalta. Mitä hankalampia vaatteet ovat, sitä työläämpää vessattaminen on.

Taaperon vaatekaapin sisältö nyt

Tällä hetkellä meidän lapsi on 2,5-vuotias eikä käytä enää vaippoja. Hän osaa sanoa vessahädästä ja osaa myös itse omatoimisesti mennä vessaan. Aikuinen voi jäädä olohuoneeseen odottamaan, kun taapero itse käy vessassa ja tulee takaisin. Tämä taito helpottaa arkea älyttömästi.

Meillä kaikki vaatteet on käytössä kaikkialla (päiväkodissa, kotona, kylässä) paitsi ihan pari siistimpää vaatetta, joita laitetaan syntymäpäiville tai hienompaan ravintolaan. Pääasiassa taaperolla on collegehousuja, jotka on mukavat ja hän osaa ne itse pukea ja riisua. Suurinosa housuista on vyötäröltä löysiä meidän taaperolle, kun hän on aika hoikka. Housut joissa on solmittavat narut eivät sovi meille. Ne eivät tue itsenäisesti vessassa käyntiä, koska taapero ei osaa avata naruja ja saa housuja pois. Näiden lisäksi meillä on tavallisia pitkähihaisia ja collegepaitoja. Kylmemmillä keleillä käytetään collegepaitoja. Taapero rakastaa tällä hetkellä huppareita, joten muutama huppari löytyy myös. (Itse pidän huppareita epäkäytännöllisenä hupun takia, mutta jos taapero itse haluaa hupparia pitää niin tietenkin saa valita.) T-paitoja löytyy muutamia kesältä ja käytetään niitä hupparin alla.

Yhteenvetona voisin sanoa, että vaatteet pitäisi olla helppoja jotka tukevat lapsen itsenäistä toimintaa. Lapsi osaisi ne itse ottaa pois ja pukea. Ja ehdottomasti saa olla eri mieltä tästä asiasta. Haluan kuulla myös muiden näkökulmia. 🙂

Mitkä on teidän mielestä epäkäytännölliset lastenvaatteet?


LUE MYÖS:

Taapero on päiväkuiva, heippa vaipat!

Näin puhdistat puisen syöttötuolin helposti

2-vuotiaan sirkusteemaiset synttärit

 

SEURAA SOMESSA!

Instagramissa @roosablom

Tykkää myös Facebookissa

Yksi kommentti

  1. Anne kirjoitti:

    Aivan samaa mieltä noista vaatteista. Bodyt olivat käteviä pienellä, mutta tosiaan nyt kun mietin en ehkä niitä enää käyttäisi, jos haluaisin opetta lapsen pienenä kuivaksi. Ja varsinkin mekkobodyt ovat täysin turhia, ja estävät usein lapsen liikkumista kun helma jää kontatessa/möyriessä jalkojen alle. Yleiseesti ottaen mekot ovat tiellä jos lapsi ei kävele. (paitsi ehkä kesällä olisi helppo käydä pissalla). Jumpsuitit ovat melko turhia ja käyttäisin nitä vain ulkovaateina esim lämpiminä syyspäivinä. Hupprit ovat myös ärsyttäviä, mutta ”huppareita” ilman huppua ei oikein ole saatavilla. Ja lapsi haluaa aina vetoketjun, että pukemine ja riisuminen on nopeaa, joten pelkkä collegepaita ei käy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *