Hae
Roosa Blom

Kolmas viikko & sortuminen | Vuosi ostamatta mitäänPäiväys 21-27.5.2018

Kolmas viikko on nyt ohi! Viikko menikin taas hujauksessa (kuten jokainen viikko tuntuu menevän!). Täytyy heti tunnustaa, että ensimmäinen ostolipsahduskin tuli. Rakennettiin kotoa löytyvistä materiaaleista vauvalle lelulaatikko. Ja siitä tuli tosi kiva! Olin alusta asti sitä mieltä, että laatikko vaatii pyörät, joten sellaisethan sitten mies osti Motonetistä. Neljän pyörän pakkaus maksoi vähän alta 4 euroa. Ei siis kallis, mutta ostos silti! Perjaatteessa ois pärjännyt ilmankin, mutta kun… Nämä tälläiset diy-projektit ovat hankalia, kun tuntuu että aina joku pieni juttu kuitenkin puuttuu. Edelleen tekemäni kestositeet odottavat neppareita. Kai voisi kokeilla nappiakin, mutta nepparit on vaan niiiin käteviä. Taistelen siis mieleni kanssa jatkuvasti tästä, että ostanko neppareita vai en. Monta muutakin asiaa jotka helpottais arkea tekisi mieli ostaa mm. kuivausrumpu, varsi-imuri ja tekstiilipesuri. Näistä kun ollaan puhuttu jo pitkään ja niille käyttöäkin tulisi.
Torstaina kävin pyörähtämässä Taysissa synnytyspäivystyksessä kovien kipujen takia. Onneksi kaikki oli kuitenkin hyvin ja kivut meni ohi. Vielä saisi vauva odotella pari viikkoa ennen kuin on täysi-aikainen ja valmis syntymään. Siellä ollessa sain sitten lämmitettävän lämpötyynyn. (ah!) Ja koska ne ovat henkilökohtaisia sain sen mukaani kotiin. Toki pussi on uudelleen käytettävä, joten voin sitä käyttää uudelleen myös kotona ja vaikka sitten automatkalla sairaalaan, kun h-hetki on käsillä.
Uusi viikko on taas alkanut ja kohta on kuukausi mennyt tätä haastetta. Ei tästä varmaan ihan puhtain paperein tulla selviämään, mutta nyt taas yritän saada uuden draivin päälle! Kyllä selvitään, kun vaan pää alkaa tulemaan myös mukana.
Viikon saldo:
– lämpöpussi (saatu)
– Pyörät lelulaatikkoon (ostettu)
_____
Vuosi ostamatta mitään -haaste kestää vuoden 2019 toukokuuhun. Haasteen aikana ei saa ostaa muuta kuin elintarvikkeita, lääkkeitä, bensaa, talomme kunnossapitoon liittyviä juttuja sekä palveluita. Kaikki tavarat (myös shampoot, pesuaineet jne) ovat ostokiellossa ja ostetut asiat kirjataan ylös. Ostamista vältetään kuitenkin viimeiseen asti. Myös tavaran vastaanottaminen ilmaiseksi ja vaihtaminen on kielletty. Tarkoitus on vähentää kotiin tulevan tavaran määrää ja pyrkiä minimalistisempaan suuntaan.
Haastetta voi seurata blogista Vuosi ostamatta mitään -tunnisteen alta sekä Twitterissä #vuosiostamattamitään.

2 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Olen miettinyt pitäisikö itsekin kokeilla ostolakkoa, mutta olen vain tyytynyt tähän astiseuraamaan muiden haasteita. Mulla on se ongelma, että kaikki "totaalilakot" ei ole toimivia (tai edes tarpeellisia) ja esim. kuluttamiaen suhteen olen lapsesta asti ollut järkevä, joten olen elänyt jo 16-vuotiaasta (jolloin omat tulot alkoivat) asti pätkiä, jolloin olen vahingossa ollut ostamatta muuta kuin ruokaa, lääkkeitä ja shampoota jne, hih 😀 Ja nyt kun muutin ekaan omaan kotiin, niin en halua aloittaa haastetta kun pitää ostaa esim. Ruokapöytä tai sohva, kattila tai pyyhe ns. Käyttöasia (monella ehkä on aiyä valmiina turhan monta?). Tai tietenkin pystyisin elämään ilman niitä asioita, mutta en koe mielekkäänä istua tyhjässä asunnossa 😀 eli ajattelin, että voisin tehdä toisenlaisen haasteen mm. Tekemällä huonekalut itae/ostamalla käytettynä (kuten kahta hyllyä lukuunittamatta olen tehnytkin)
  Tai aitten voisin rajata "ostolakon" esim. Kosmeyiikkaan ja vaatteisiin (ongelma vaan on etten oikein muutenkaan osta niitä heh). Mutta jokatapauksessa nämä haasteet on mielenkiintoisia ja mielestäni "repsahdukset" kuuluu joka haasteeseen 🙂 Nuo pyörät olivat käytännöllinen ratkaisu. Itse varmaan ostaisin myös nepparit (tai irrottaisin vanhasta vaatteesta) koska haluan että asiat ovat pitkässä juoksussa toimivia 🙂 Anteekai pitkä kommentti, mutta tälläisiä ajatuksia heräsi 🙂 – Halina

 2. Roosa Blom kirjoitti:

  Kiitos kommentista! Ihana kun jaksat ahkerasti kommentoida. Keskustelu ja vuorovaikutus on parasta bloggaamisessa 🙂

  Ääripäät ja totaalilakot eivät ole omaankaan mieleen. Vaikka nyt sellaista kokeilen, heh 🙂 Mielenkiintoista on kyllä seurata mitä tulee ostettua ja miksi. Ja mitä on tullut jätettyä ostamatta.

  Käytettynä ostaminen on kyllä tärkeää. Ja itsekkin tulevan lapsemme tarvikkeista suurinosa oli käytettynä. Ainoastaan tutit, pulloharja, muovifrotee ja joku pari muuta asiaa oli uutena. Ja nekin mahdollisimman ekologisia. Käytettynä ostamisessa kyllä myös säästää rahaa! Ja itse saan kiksei siitä et kuin ekologisesti pystyin ne ostokset tekeen. 😀 suosittelen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *