Hae
Roosa Blom

Q&A – kestovaippailu ja vvv

*Sisältää mainoslinkkejä

Muutama viikko takaperin laitoin Instagramiin ja Facebookiin, että nyt saa esittää kysymyksiä. Olin iloisesti yllättänyt kysymysten määrästä ja todella kivoja kysymyksiä laitoittekin. Olen yhdistänyt joitakin kysymyksiä tai muotoillut niitä hieman. Jos jotain jää vielä mietityttämään niin kommenttikenttä on vapaa! Vastauksissa kerron omia kokemuksia ja mielipiteitäni. En ole ammattilainen vain tavallinen äiti omine kokemuksineen.

Olen kirjoittanut paljon kestovaippailusta ja kaikki kestovaippailu ja vauvojen vessahätäviestintä postaukset löytyvät Kestovaippailu -tägin alta. Postauksen lopussa alekoodi.

 

Kestovaippailu

 

Millaiset vauvanvaatteet toimivat teillä kestoilun kanssa parhaiten, onko väliä?

Kestovaippailussa voi käyttää ihan samoja vaatteita kuin kertakäyttövaippojenkin kanssa. Kestovaipat ovat hieman paksumpia kuin kerttisvaipat, joten joskus vaatteista voi joutua ottamaan hieman aikaisemmin isomman koon tai käyttää bodyn jatkopaloja. Itse olen tykännyt eniten body + housut yhdistelmästä, joka on käytännöllinen ja helppo.

 

Mitkä ovat mielestäsi parhaat keinot tehdä kestoilua ns. helpommin lähestyttäväksi, että mahdollisimman moni rohkenisi kokeilemaan?

Heti tulee mieleen kolme juttua, jotka voi madaltaa kestovaippojen kokeilemista:

  1. Kestovaippojen vuokraaminen ja lainaaminen. Voi kokeilla itselle sopivia vaippoja ostamatta. Vaippoja voi vuokrata kuukausimaksulla perustamastani yrityksestä tai 2  viikoksi Kodin kestot ry:ltä tai joltain ystävältä.
  2. Tukihenkilö tai ystävä jolta voi kysyä neuvoa. Toki neuvoa voi kysyä myös kestovaippailu-ryhmissä, mutta joskus paras on kun joku näyttää kädestä pitäen miten homma toimii.
  3. Oman asenteen muuttaminen. Miksi ei kannattaisi edes kokeilla? Mitä menetettävää on?

 

Mitä kestovaippailuun liittyviä harhaluuloja haluaisit kumota?
  1. ”Kestovaipat aina falskaavat.” Mä en muista edes, koska meillä on viimeksi vaippa falskannut. Varmaan 3 kuukautta sitten. Kun ollaan löydetty meille sopivat vaipat niin ohivuodoilta on vältytty.
  2. ”Kestovaippailu on kauhean vaivalloista.” En itse ole kokenut vaivalloiseksi, koska roskiksen sijasta heitän vaipan pyykkikoriin (sama aika). Ja kun pesen 2-3 päivän välein pyykkikoneellisen ja ripustan kuivumaan menee sama aika kuin viedä joka päivä roskapussia.

 

Vaatiiko kestovaippa jotain liotusta tai esipesua ennen koneeseen laittoa?

Ei tarvitse. Vaipoista laitetaan tarrat kiinni, irroitetaan imut ja heitetään pyykkikoriin. Kakkavaippat huuhdellaan käsisuihkulla ja pissavaipat voi heittää sellaisenaan. Kun pyykkiä on tarpeeksi kipataan likaiset vaipat koneeseen. Itse en ole koskaan käyttänyt mitään esipesu-ohjelmaa vaan pessyt vain 60-90 asteessa. Tahrat voi hinkata sappisaippualla, jos jaksaa. Itse en jaksanut, koska ne on vain esteettinen haitta. Auringonvalo on tehokas tahranpoistaja.

VVV eli vauvojen vessahätäviestintä

 

Minkä ikäistä voi pissattaa tai harjoittaa vvv:tä?

Heti vastasyntyneestä alkaen vaikka jo sairaalassa.

 

Milloin on liian myöhäistä aloittaa vessahätäviestintä? Tai tuleeko se vaikeammaksi?

Vauvojen vessahätäviestinnästä puhutaan, kun kyseessä on alle puolivuotias vauva, jota viedään pissalle lavuaarille yms. Yli puolivuotiasta vessatetaan ja viedään potalle tai pöntölle. Kuitenkin vvv pätee molemmissa tapauksissa ja vauvan merkkejä luetaan. Parasta olisi aloittaa mahdollisimman pienenä. Kun vauvan viesteihin vastataan hän myös voimistaa niitä. Kun viesteihin ei enään vastata vauva alkaa vaimentamaan merkkejä. Kuitenkaan koskaan ei ole liian myöhäistä! Me päästiin kunnolla vauhtiin vasta reilu 4kk ikäisen vauvan kanssa.

 

”Olen vähän vanhanaikainen, mutta musta tää on tosi outoa”

Oli pakko poimia tämä kommentti. Mutta vvv on vanha juttu! 70-luvulla vasta on alkanut tulla kertakäyttövaippoja ja niiden käyttö yleistyä. Vauvojen vessattaminen on vanha juttu!

 

Voiko vvv:tä harjoittaa osittain vai meneekö lapsi sekaisin?

VVV:tä voi harjoittaa myös osittain eikä vauvan tarvitse olla vaipaton ja tehdä täysin kaikkia tarpeitaan vaipan ulkopuolelle. Tätä voi harjoittaa oman jaksamisen ja omalle perheelle sopivaan tahtiin. Se voi olla vaikka pelkästään aamupissa lavuaariin. Vauva ei mene tästä sekaisin.

 

Eikö vauva käytä ollenkaan vaippoja?

Vauvalla ei ole pakko käyttää vaippaa, mutta itse käytän. Meillä tosin ei harrastettu kuin osittaista vvv:tä. Vaippa myös voi olla varana ja samaa vaippaa voi käyttää niin kauan kun se on kuiva. Meillä parhaillaan on ollut kuiva vaippa yli 6h putkeen.

 

Miten aloitella vvv puolivuotiaan kanssa, joka pissaa sellaisissa tilanteissa kun vessaan vieminen mahdotonta? Esimerkiksi kesken syötön tai päiväunien jälkeen (nukkuu pihalla) jolloin haalaria ei saa tarpeeksi nopeasti pois päältä? 

Keskittyisin tilanteisiin, jossa pissalle vieminen on helppoa ja etsisin vaikka yhden hetken milloin olisi helppo viedä vessaan. Meillä vähän vaihtelevasti on päiväunien jälkeen kuiva tai märkä vaippa. Vaikka vaippa olisi märkä vien silti vessaan ja usein pissa tuleekin. Jos vanhempi alkaa harjoittamaan vvv:tä oppii vauva myös pidättelemään sen aikaa, että vanhempi vie vessaan sekä viestimään voimakkaammin vessahädästään. On myös ihan ok käydä ”turhaan” vessassa ja todeta ettei nyt ollutkaan hätä. (Näistä paljon lisää vinkkejä Vaipaton vauva -verkkokurssilla)

 

Mitä jos vauva vääntää kesken ruokailun?

Itse vien vessaan. Vauva kuitenkin ”pysähtyy” kakkaamaan eikä samaan aikaan syö. Saattaa kyllä heti jatkaa syömistä kakattuaan, jos ei vie vessaan. Mutta itse veisin vessaan ja toisin takaisin syömään sen jälkeen. Kun tuntuu, että vauva alkaa vääntämään voi vanhempi todeta ”Nyt mennään vessaan” ja alkaa riisumaan. Vauva oppii odottamaan ja pidättelemään vessaan asti.

 

Miten tunnistaa vauvan pissahätä?

Jokainen vauva on yksilö. Parhaiten oppii tarkkailemalla omaa lasta esimerkiksi pitämällä nakuna muutaman tarkkailupäivän. Merkkejä voi olla esimerkiksi silmien lasittuminen, liikkeen pysähtyminen, pieni äänne – näitä on paljon! Tyypillisesti vauvat myös pissaavat herättyään, ruuan jälkeen, leikin jälkeen yms. Koska merkkejä on niin paljon, etten voi kaikkea tähän kirjoittaa ja niistä tulisi oma postauksensa. Suosittelen Maria Nordinin Vaipaton vauva -verkkokurssia, jossa kerrotaan paljon esimerkkejä ja opetetaan huomaamaan ja löytämään juuri sinun oman vauvan merkit.

 

Miten VVV toimii öisin?

Meillä on ollut niin katkonaisia yöunia, ettei olla pissatettu öisin. Mutta vauvaa voi ihan samalla tavalla pissattaa öisin kuin päivisinkin. Ennen tai jälkeen syömisen (kummassa kohtaa vauva pissaa). Pissatukseen voi käyttää jotain kulhoa joka on sängyn alla ja ns. sylipottaa. Meidän yökestoilusta olen kirjoittanut tässä.

 

Voiko liian varhain aloitettu pottailu tai VVV aiheuttaa vauvalle ummetusta, virtsatietulehduksen yms?

Täytyy huomioida, että on eri asia lukea vauvan viestejä ja viedä potalle kuin ”pakottaa” potalle. Tarkoitan tällä esimerkiksi, että lapsen kanssa lukkiudutaan vessaan ja käsketään mennä potalle eikä vessasta tulla pois ennen kuin pissataan. (Valitettavasti olen nähnyt tälläisiäkin ja lapsi yleensä vielä itkee ja vastustelee) VVV tai lapsentahtinen pottailu ei aiheuta esimerkiksi ummetusta – päinvastoin. Vauvan maha voi toimia paremmin kun hän saa hyvässä asennossa tehdä tarpeensa eikä lattialla mahallaan pinnistää vaippaan. VVV myös nopeuttaa kuivaksioppimista.  Vauvojen vessahätäviestintä ei ole varhaista kuivaksi opettelua.

 

***

Haluaisin myös tähän loppuun vielä muistuttaa ihan huippu tarjouksesta!

Maria Nordin lupasi blogini lukijoille hänen Vaipaton vauva -verkkokurssinsa hintaan 49€ (norm. 79€). Olen itse käynyt kurssin vauvamme synnyttyä. Maria on koonnut todella kattavasti faktaa vauvojen vessahätäviestinnästä, käytännön neuvoja ja kotitehtäviä. Kurssi on katsottavissa 20.2.2021 asti ostopäivästä riippumatta.

Tarjous on voimassa vain tästä linkistä:

www.marianordin.fi/vaipaton

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *