Hae
Roosa Blom

Mitä eroa on villakangastakilla ja ”villakangastakilla”?

Kuvassa kirpputorilta ostettu villakangastakki ja vanhasta aidosta turkista tehty karvakauluri. 

Talven pakkasilla takin tehtävä korustuu enemmän, kuin kesällä – sen on oikeasti tarkoitus lämmittää. Kesällä riittää, kun heittää vähän huivia tai pitkähihaista lämmikkeeksi. Moni valittaa talven kylmyyttä ja sitä, että ulkona jäätyy. Voisin suoraa sanoa, että suurimmalla osalla on vääränlaiset päällysvaatteet. 10-15 asteen pakkasessa pystyy pukeutumaan lämpimästi ja silloin oikeanlaisen takin merkitys kasvaa.

Palatakseni otsikon kysymykseen; Mitä eroa on villakangastakilla ja ”villakangastakilla”? Vastaus: Materiaalit ja lämmittävyys.

Villakangastakki on nimensä mukaisesti materiaaliltaan suurimmaksi osaksi (70-80%) tai kokonaan villaa. ”Villakangastakit” taas sisältävät yleensä villaa alle 30%. Muita materiaaleja niissä on mm. nylon ja polyesteri. Nämä ovat keinokuituja. Keinokuidut valmistetaan öljystä ja ovat muovia. Maalaisjärjelläkin ajateltuna; muovi ei lämmitä iholla. Keinokuidut eivät lämmitä talvella, vaikka tuntuisivat kaupassa ”niin ihanan pehmeeltä, että tää on varmaan lämmin”. Tuotelappuun vilkaiseminen usein kertoo totuuden.
Selasin ketjuliikkeiden verkkokauppoja. En löytänyt yhdestäkään isosta liikkeestä villakangastakkeja. ”Villakangastakkeja” löytyi kylläkin. Esimerkiksi tämä Zaran takki (ovh. 69,95€) sisälsi: 54% akryylia, 13% nylonia, 7% polyesteria, 3% villaa ja 1% elastaania. Voisi luulla, että tämä takki lämmittäisi, mutta tiedämme, että todellisuudessa ei.
Mistä löytää oikeita villakangastakkeja? Itse olen löytänyt itselleni kolme ihanaa villakangastakkia kirpputorilta. Suosikkini on Fida (tarkemmin ottaen Tampereen Kuninkaankadun Fida), jossa on aina hyvä valikoima. Villakangastakit ovat yleisesti ottaen malliltaan ajattomia, joten käytettynä niitä pystyy löytämään helposti. Olen maksanut takista riippuen 7-40€/kpl, joka on hyvin vähän lämmittävästä takista. Yksi rakkaimmista on 7€ punainen villakangastakki, joka on 100% villaa ja valmistettu aikoinaan Suomessa.
Tämä ohjehan käy suoraa myös muihinkin; oikeat karvaturkit ja -takit vs. keinokarva. Keinokarvatakkini lämmittää mukavasti -5 asteen keleillä, kun taas pitkä aito karvatakkini pitää lämpimänä myös kovemmilla pakkasilla. Suosittelen jättämään keinokarvakaulukset kauppaan sillä ne eivät lämmitä ja ovat rahan hukkaa. Keskieuroopassa ehkä pärjää niillä, mutta täällä pohjolassa tarvitsemme oikeasti lämmittäviä vaatteita ja asusteita!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *