Hae
Roosa Blom

Päiväkoti hyväksyy kestovaipat, miksi valitsin kertakäyttöiset?

Moni minua seurannut tietää, että heti sairaalasta kotiutumisen jälkeen olemme käyttäneet kestovaippoja ja kestovaipat ovat olleet luonnollinen osa arkeamme. Olen kirjoittanut kestovaippailusta paljon ja siihen liittyvät postaukset ovat olleet blogini suosituimpia ja kysytyimpiä. Kun kerroin, että poikamme aloittaa päiväkodin kesäkuussa reilu 10 kuukauden iässä kyseltiin paljon kestovaippailusta päiväkodissa. Lupasin tulla kertomaan siitä tarkemmin, kun olimme ensin käyneet tutustumassa ja kyselleet päiväkodin käytännöistä. No nyt se aika on koittanut, että tutustumiset on hoidettu ja lapsi on ollut jo kolme kuukautta päiväkodissa.

 

Päiväkodissa ei sanottu ”ei” kestovaippailulle

Kävimme tutustumassa kolme kertaa päiväkodissa ja varsinkin ensimmäisellä kerralla oli mukanani iso lista kysymyksiä käytännön asioista. Yksi niistä oli vaipat. Kyselin varovasti, että mites noi vaipat ja kerroin, että ollaan tähän asti käytetty vain kestovaippoja. Suoraa tyrmäystä ei tullut. Hoitajat sanoivat, ettei koskaan heidän aikana ole ollut yhtään lasta, jolla olisi ollut kestovaipat käytössä. Kysyivät myös, että ollaanko käytetty kerttiksiä ja reagoiko lapsen iho niihin. Keskustelu oli todella positiivisessa hengessä ja lopulta en saanut oikein selkeää vastausta. Oikeastaan ei sanottu kyllä tai ei. Lastentarhanopettajan kanssa jutellessa hän sanoi, että kyllä voidaan käyttää kestovaippoja. Kysyin, että kumpi on heille helpompi ja hän sanoi että kertakäyttöiset. Puhuimme myös harkkahousuista ja kuivaksioppimisesta. Heillä ei ollut tarkkoja vaatimuksia vaippojen suhteen vaan heittivät pallon minulle. Saisimme käyttää tai olla käyttämättä vaippoja miten haluamme ja valita millaisia vaippoja tuomme päiväkotiin. Potalla päiväkodissa käytetään ahkerasti ja lapsellamme onkin oma nimetty potta päiväkodissa.

Päiväkodissa halutaan tukea kuivaksioppimista

Juttelin opettajan kanssa paljon vessassa käymisestä ja kerroin, että olemme jo puolivuotiaasta käyneet potalla. Ja, että lähes kaikki kakat tulevat nykyään pottaan ja ahkeralla pissatuksella ei kestovaippojakaan kulu päivässä montaa. Päiväkodissa lapset käytetään potalla ahkerasti. Koska ollaan kotona pottailtu paljon niin sama jatkuu hoidossa ja on mielestäni tosi kiva asia. Helpottaa arkea niin hoidossa kuin kotona. Pottailut sujuvat kotona päivästä riippuen vaihdellen. Jos itse aktiivisena muistan viedä lasta usein potalle saattaa sama vaippa olla kuiva 6 tuntia. Muutamina päivinä olen laittanut puhtaan vaipan päiväunille ruuan jälkeen 11-12 välillä ja sama vaippa on edelleen kuiva illalla yökkäriä päälle laittaessa.

Koen, että olen tehnyt valtavan hyvän työn ympäristön kannalta kestottaessa lapsemme täysin vuoden ajan ja sen jälkeen kotonakin. En siis pode huonoa omaatuntoa, vaikka päiväkodissa olisi kerttikset käytössä. Ajattelen, että se ei ole minun päätös, vaikka siihen voinkin yrittää vaikuttaa. Samoin kun en voi pakottaa puolisoani käyttämään kestoja, vaikka hän niitä käyttääkin. Mutta annoin hänen valita ja meillä on aina ollut molempia vaippoja tarjolla. Olen silti iloinen että mieheni aina valitsi kestovaipat käyttöön. Tämän saman koen myös päiväkodissa. Lisäksi tiedän, että välillä päiväkodissa on kiire ja en halua, että kestovaipat kuormittavan heitä lisää. Meillä on aivan ihana päiväkoti, jossa on todella laadukasta varhaiskasvatusta ja meidän poika jää oikein mielellään sinne aina. Ja siitä en ole valmis tinkimään.

Alkuun kertakäyttöiset jA Myöhemmin kestot?

Mietin pitkään miten teen tämän vaippa-asian suhteen. Päädyin kuitenkin siihen, että veimme kertakäyttövaipat päiväkotiin. Jos veisin kestovaipat päiväkotiin olisin joutunut ostamaan lisää kestovaippoja. Sinänsä se ei ole ongelma, mutta olemme siirtymässä harkkahousuihin pikkuhiljaa kokonaan. Ajattelin muutenkin, että kun aluksi näkee miten potalla käynti sujuu päiväkodissa ja tuleeko hoidossa kakkoja vielä vaippaan. Jos vessahommat sujuu hyvin niin aion ehdottaa voisiko lapsemme käyttää harkkahousuja päiväkodissa syksyllä.

Harkkahousuista olen kirjoittanut paljon mm. tässä postauksessa vertaillessani eri merkkien harkkareita ja kuinka vessahätäviestintä sujuu 9kk kanssa -postauksessa.

Miten vähentää kertakäyttövaippojen käyttöä?

Hoitoa on takana nyt 3 kuukautta ja pottailut ovat sujuneet vaihtelevasti. Koin ihan hyväksi vaihtoehdoksi pitää kerttikset kesällä sillä osa hoitajista oli lomalla ja muutamia eri kesätyöntekijöitä oli. Itselläni ei ollut vaan sillä hetkellä voimavaroja kestovaippailuun päiväkodissa. Lapsemme on puolikasta hoitoaikaa eli keskimäärin 4 päivänä viikossa 5 tuntia kerrallaan. Kertakäyttövaippoja on kulunut noin yksi paketti kuukaudessa. Se on keskivertoa nähden vähän, mutta itsestäni silti määrä tuntuu järkyttävältä. Meillä ei normaalisti tule sekajätettä kuukaudessa niin paljoa.

Yritän kuitenkin vähentää kertakäyttövaippojen käyttöä muutamalla yksinkertaisella asialla. Yksi on, että hoidosta kotiin tullessa katson onko vaippa kuiva. Jos pissoja ei ole tullut vaihdan kestovaipan tilalle ja laitan seuraavana päivänä hoitoon viedessä edellisen kerttiksen päälle. Jos taas pissa on tullut annan kerttiksen olla kunnes se täytyy vaihtaa ja käytän vaipan loppuun. Koska en näe järkeä vaihtaa kestovaippaa, joka likaantuisi ja aiheutuisi taas pyykkiä lisää, jos kertakäyttövaippa olisi vielä käytettävissä loppuun.

Lisäksi aina kertakäyttövaippoja käyttäessä ostan vain kotimaisia Muumi-vaippoja. Ne eivät sisällä mitään lisättyjä kemikaaleja, kuten klooria, tuoksuja, hajusteita, glyfosaatteja tai voiteita, jotka voisivat aiheuttaa ihoärsytystä herkälle vauvan iholle. Vaipat on kehitetty yhteistyössä Suomen Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kanssa. Muumi -vaipoista ja yrityksen arvoista löytyy hyvin tietoa heidän nettisivuiltaan. Itselleni ei olisi tullut mieleenikään ostaa minkään muun merkin kertakäyttövaippoja.

 

Seuraavaksi toivon, että pottailut alkaisi sujua ja voitaisiin kertakäyttöiset jättää päiväkotiin vaan hätävaraksi. Kuitenkin omat voimavarat ja lasta kuunnellen.

Miten teidän päiväkodissa on vaippailut ja pottailut mennyt? Onko joku käyttänyt kestovaippoja päiväkodissa?

 


LUE MYÖS:

Kestovaippailijan hoitolaukun sisältö

Testissä eri merkkien harkkahousut

Miten sujuu kestovaippailu 9kk kanssa?

 

SEURAA SOMESSA!

Instagramissa @roosablom

Tykkää myös Facebookissa

4 kommenttia

  1. Lilli kirjoitti:

    Meillä Tampereella päiväkodissa on parilla lapsella ollut kestovaipat käytössä.? En nähnyt mitään ongelmaa niiden käytössä, kunhan vanhempi oli vain koonnut vaipat valmiiksi hyllyyn. Meillä ei ole aikaa alkaa laittamaan harsoja sisälle:) Kyllähän niitä kerttisvaippoja kuluu kauheet määrät päikyssä, että joskus ihan hirvittää ? T. Lastenhoitaja

    • roosa kirjoitti:

      Kiva kuulla joltakin hoitajalta kokemuksia 🙂 Mä ehkä rohkaistun kysymään kestovaippojen käytöstä! Kun kuitenkaan meidän poitsu ei kakkaa päiväkodissa about ikinä. Ehkä kerran kuukaudessa. Kertakäyttövaippoja vaikka kuinka vähentäisi käyttöä niin onhan se kulutus ihan järkyttävää!

  2. Susanna kirjoitti:

    Tää just mitä yllä oliki. Ite varhaiskasvatuksen opettajana koen, että se ja sama minulle puenko kertiksen vai keston. Jos vanhemmat ne on valmiiksi laittanu imuineen ja riisipapereineen ja tuo esim. Oman pyykkipussin, en koe mitään ylinmääräistä vaivaa vaippailussa. Yhdessähän sitä kasvatetaan lasta ja siksi tärkeää tehä yhteistyötä hyväsä hengessä. Joku kestovaippailu on niin neutraali asia Kasvatus maailmassa että ei pitäisi olla kynnyskysymys kenellekkään! Rohekasti vaan kestoilemaan pkssakin!

  3. VK-opettaja kirjoitti:

    Päiväkodissa ei huuhdota kesto-kakkavaippoja, hygieniasyistä, eikä ole aikaa. Aika hirveää varmaan avata se paketti kotona…
    Kokemus kestovaipoista päiväkodissa: Lapsella oli hiertynyt iho aivan punaiseksi kovista kestovaippoja, hänen oli vaikeaa kävellä paksuilla ja painavilla vaipoilla .
    Ehkä niitäkin on parempilaatuisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *